Katera barva oblačil mi najbolj pristaja?

Pregledate svojo garderobo in se vprašate, katera barva mi ustreza? Vstopite v naš vodnik o najboljših barvah, ki ustrezajo vašemu tenu kože.

Katera barva mi pristaja, je stara modna dilema, ki se pojavlja vsako sezono. Če se sprašujete prav to, smo se posvetovali s strokovnjaki za analizo barv, da vam pomagamo najti popolno barvno ujemanje.

V modi ni strogih pravil in lahko nosite, kar želite, vendar lahko z izbiro barv, ki vam najbolj ustrezajo, poudarite svojo naravno polt. Dopaminsko oblačenje je veliki modni trend 2022, ki zagovarja odtenke, ki izboljšujejo razpoloženje, in oblačila svetlih barv, raziskovanje “katera barva mi ustreza” pa vam bo pomagalo, da boste z lahkoto krmarili po tem trendu. Od najboljših midi oblek v »blok barvah« in izraznih potiskih do vsakodnevnih enobarvnih oblačil. Z vključitvijo barv v svojo garderobo boste svojemu videzu takoj dodali osebnost. In ko boste izbrali barve, ki najbolj laskajo vašemu tonu kože, se boste lahko samozavestno oblekli ne glede na to, kakšno obleko imate.

Lahko barva zviša krvni tlak?

Nošenje svetlih barv, kot so rumena, rdeča, rožnata in modra, prinaša resnične psihološke in fiziološke koristi. Ugotovljeno je bilo, da rdeča in rumena barva na primer zvišujeta krvni tlak, srčni utrip in gibanje oči, zaradi česar se počutimo bolj budne, razburjene, spodbudne in energične. Modra barva pa povzroča pomirjujoče telesne odzive, zaradi česar se počutimo bolj sproščeno in umirjeno.

Na voljo je tudi veliko modnih barvnih trendov 2022, med katerimi lahko izbirate: od zelene barve žabca Kermita do nežne lila barve, zagotovo boste našli odtenek, ki vam bo ustrezal. In ne skrbite, če se vaša najljubša barva običajno ne ujema z vašim odtenkom kože. Vedno jo lahko uvedete z dodatki. Tudi trendi torbic 2022 kot trendi čevljev 2022 so bili polni živahnih kosov, zato poskusite dodati nekaj najboljših dizajnerskih kosov v drznem odtenku, da v svoj stil vnesete svojo najljubšo barvo. 

Katera barva mi ustreza?

Ko gre za to, katera barva vam najbolj pristaja, gre v resnici za iskanje pravega odtenka. Po mnenju strokovnjakov lahko nosite skoraj vsako barvo, vendar je umestitev (v smislu, kje in kako jo nosite) ob točno določenem odtenku tisti pravi trik. 

Čeprav so temnejše barve v preteklosti veljale za vitke, so lahko tudi precej izčrpavajoče. Če boste pretirano temni, bodo vaša oblačila na obraz vrgla črnino, ki običajno razširi in spusti čeljustno linijo. Medtem ko bo presvetla barva na vašem obrazu razpršila belino in vas naredila izprane. Temnejše, kot so vaše oči, lasje in koža, drznejša je lahko vaša barva. Svetlejša, kot je vaša naravna barva, svetlejša in bližje pastelnim barvam. Če veste, v katero barvno družino spadate, vam to lahko pomaga ugotoviti, kateri odtenki vam bodo najbolj laskali. Če boste eno od “svojih” barv nosili blizu obraza, vas bo osvetlila, vaši lasje in oči pa bodo izstopali. Kaj pa, če je ta barva še nižje na vašem telesu? Vse je dovoljeno! To pomeni tudi, da vas bolj zanimajo predvsem barve, ki bodo najbližje vašemu obrazu.

Obožujete črna oblačila?

Če pa si obupno želite obdržati vsa najljubša črna oblačila (zaradi katerih se lahko sence zbirajo v linijah in razpokah, če jih nosite preblizu obraza), vnesite barve in svetlost s pisanimi šali ali drznim pisanim nakitom. Ta trik za oblikovanje pomeni, da lahko še naprej nosite črno in temne odtenke na zgornjem delu trupa, ne da bi s tem izsušili obraz. Ti barviti dodatki naj postanejo osnovni elementi garderobe. 

Črna oblačila lahko popestrite z modnimi dodatki.

Kaj sploh je barvna analiza?

Barvna analiza je zanesljiva metoda odgovora na vprašanje, katera barva mi pristaja, saj določa, katere barve oblačil in kateri odtenki ličil se ujemajo s poltjo, barvo oči in barvo las osebe. Pomagala vam bo ugotoviti tudi drobne podrobnosti, na primer, katera barva nakita vam ustreza. Pri analizi svoje barve morate upoštevati dve področji – osnovni ton kože in splošno barvo. Osnovni ton kože bo topel ali hladen, medtem ko vaša splošna barva upošteva barvo oči in las.

Stilist zvezdnikov svetuje, da je lahko koristno “opraviti barvno analizo s stilistom ali profesionalnim barvnim analitikom”, vendar obstajajo načini, kako lahko sami ugotovite svojo barvo. Skratka, na podlagi tona kože (kože, las in oči) lahko ugotovite, ali ste toplega ali hladnega tona, na podlagi vaše splošne barve – torej kako temna je vaša koža in barva vaših naravnih las – pa lahko ugotovite, ali ste svetli ali temni.

Kakšen ton kože imam? 

Prvi korak pri uporabi barvne analize za določitev najboljših odtenkov, ki vam ustrezajo, je, da najprej ugotovite, ali imate topel ali hladen ton kože. Nekaj testov barvne analize vam lahko pomaga hitro in enostavno ugotoviti, kakšen je vaš ton kože.

Kako izvesti test rok?

Pri naravni dnevni svetlobi si oglejte spodnji del roke. Če imate rožnat ali rožnat podton in modro obarvane žile, imate hladen ton kože. Če imate zlati ali marelični podton in zeleno obarvane žile, imate topel ton kože.

Kaj pa test tkanin?

Še vedno niste prepričani? Poskusite pod brado držati kos zlate tkanine (ali si nadenite zlato ogrlico). Enako storite s kosom srebrne tkanine ali nakita. Kateri odtenek osvetli vašo polt in poudari vaše oči? Če je to srebrna, ste hladni ton. Če je zlata, ste topli ton.

Katera barva je primerna za moj ten kože?

Zdaj, ko ste ugotovili svoj osnovni ton kože, lahko začnete izbirati modne barve in barve ličil preprosto glede na to, ali ste hladnega ali toplega tona.

Kaj pa hladnejši ton kože?

Če imate rožnate ali rožnate podtone, je vaš ten kože hladen. Ti toni kože se na soncu običajno zlahka opečejo in ne porjavijo, težko porjavijo ali pa na soncu postanejo rdeči, saj koža običajno vsebuje manj pigmenta. Hladni toni kože imajo običajno rožnat ali modrikasto-rdeč podton. Pri tem tonu kože je tudi bolj verjetno, da bo zlahka zardela.

Ljudje s hladnimi toni kože so običajno najbolje videti v oblačilih ali z ličili z modrimi podtoni. Svetlo zelena, globoko vijolična, rožnata ter bledo in krepko modra, ki se dobro prilegajo temu tonu kože. Prav tako jim bolj ustreza srebrni nakit ali celo rožnato zlato kot nakit iz rumenega zlata.

Kaj pa topel ton kože?

Če imate zlate podtone, je vaš ten kože topel. Topli toni kože običajno precej hitro in zlahka porjavijo in se ne opečejo preveč, saj imajo običajno v koži več melanina. Topli toni kože imajo običajno rumenkast ali olivno rjav podton.

Ljudem s toplimi toni kože so običajno najbolj všeč barve na rumeni podlagi, saj bolj poudarijo naravni podton. Temu tonu kože dobro ustrezajo tudi zelene, rjave, tople rdeče ali pomarančne, breskove, koralne in zlate barve. Zlati nakit bo prav tako pomagal poudariti topel podton kože in pripomogel k bolj sijočemu videzu.

Analiza barv na podlagi vaše splošne barve

Če želite določiti natančnejše barve, ki vam bodo ustrezale, morate pogledati več kot le svoj kožni ton in upoštevati svojo splošno barvo. Morda ste že slišali prijatelje, ki se označujejo za pomladne, poletne, jesenske ali zimske tipe. Toda kaj vse to pomeni? No, če je vaš odtenek kože hladen, spadate v poletno ali zimsko družino. Če je topel, imate spomladansko ali jesensko barvo. Nekateri ljudje spadajo v več skupin, vendar je ena od njih običajno primarna.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam