Lažne spletne trgovine, ki vas bodo ogoljufale

Rebeka je na svojih socialnih omrežjih že nekajkrat delila, da ne nasedate oglasom, kjer promovira »keto dieto«, ker gre za lažni oglas.

Spletno naročanje je med karanteno postalo nekaj popolnoma vsakdanjega in marsikdo še danes stvari raje naroči preko spleta, kot da bi se odpravil v trgovino. Preko spleta lahko kupimo praktično vse, večina trgovcev pa nudi tudi enostavno dostavo ali vračilo. To je zagotovo še dodatni razlog, da nakup opravimo kar iz udobja svojega doma. 

To pa je seveda oprlo še eno področje, in sicer lažne spletne oglase, kjer obljubljajo čudeže po privlačnih cenah, ki so neverjetno nizke, nato pa vas opeharijo in vašega paketa ni nikoli k vam. Vedno imejte v mislih, da če je ponudba predobra, da bi bila res, je to zato, ker je predobra in ni ga trgovca, ki ne bi želel zaslužiti in bi kaj prodal pod ceno. Sanjske ponudbe ne obstajajo.

Za lažni oglas so uporabili tudi našo Rebeko

Rebeka je na svojih socialnih omrežjih že nekajkrat delila, da ne nasedate oglasom, kjer promovira »keto dieto«, ker gre za lažni oglas. Naredili so celo lažno naslovnico in lažni intervju. Rebeka z oglasom nima nič in žal ne more narediti drugega, kot da vas opozarja, da ne nasedate. To je tudi razlog, da vam danes predstavljamo znake, po katerih boste hitro prepoznali lažno spletno trgovino.

Kako prepoznati lažno spletno trgovino

Začnimo kar s slovnico

Vse trženjske kampanje so vnaprej dobro premišljene in pripravljene, tudi spletne strani so zato pregledane in lektorirane. To pomeni, da večjih slovničnih napak, kot so napačni sklon, spol ali pomanjkanje vejic ter vikanje in tikanje, ni. To lahko precej hitro opazite. Če je jezik okoren in deluje kot spletni prevod, bodite pozorni.

Spletna trgovina ne deluje profesionalno

Če vam spletna trgovina že na prvi pogled deluje amatersko in čudno, je to zato, ker gre za lažno spletno trgovino. Spletni trgovci se zelo potrudijo, da so njihove spletne trgovine videti lepo, da so praktične za nakupovanje in zelo pregledne. Tudi fotografije so profesionalne, kar pomeni, da niso meglene, čudnih dimenzij in ne delujejo, da jih je nekdo naredil kar s telefonom.

Izjemno ugodne cene

Če so cene izjemno ugodne, recimo pol nižje kot v drugih spletnih trgovinah za podoben izdelek, je to zagotovo znak, da gre za izdelke, ki niso originali ali ustrezne kakovosti. Če je cena predobra, je to zagotovo znak, da nekaj ni v redu. Ne nasedajte neverjetnim akcijam in popustom, saj je to lahko znak, da gre za goljufijo. Verjetno pa se nam vsem zdi neverjetno, da nekdo ponuja izdelek, ki je zelo kakovosten, znanega proizvajalca in najnovejši model za nekaj 10 evrov. Takšne ponudbe ne obstajajo.

Čudni spletni naslovi

Če je spletni naslov sumljiv in ima čudno končnico, ki je za Slovenijo .si ali .com, ki ga ima večina trgovin, je treba stvar bolje pogledati. Razmislite tudi o tem, ali vaši prijatelji in sodelavci poznajo spletno trgovino, če je kdo že sploh slišal zanjo. Malce pa lahko raziskujete tudi po spletu in hitro vam bo jasno, če gre za goljufe.

Plačilni pogoji, sledenje naročilu, dostava

To so pogoji, ki morajo biti jasno napisani in definirani. Spletna stran mora imeti rubriko, kjer so navedena najbolj pogosta vprašanja. Jasno mora pisati, kako je z vračili in reklamacijami. Te stvari navadno najdete čisto spodaj in morajo biti jasno ter pregledno napisane.

Tudi način plačila je nekaj, kar mora biti zelo jasno, načeloma mora biti na voljo več načinov plačila in nikakor samo plačilo vnaprej. Če vidite, da je edino možno plačilo predhodno bančno nakazilo, hitro zaprite spletno trgovino in pozabite na nakup. Spletni trgovec vam mora zagotoviti varno plačilo in to imejte vedno v mislih.

Podatki o podjetju

Gre za podatke, ki morajo biti jasno vidni in jih po navadi najdete v rubriki O NAS. Tam je napisana vizija podjetja, tam najdete fotografije trgovin, logo in druge stvari, ki so povezane s podjetjem. Gre za predstavitev podjetja v najboljši luči. Tam je lahko tudi rubrika o zaposlovanju in pa prisotnost v drugih državah. Velikokrat lahko najdete tudi članke z dogodkov, otvoritev, znanih ambasadorjev podjetja … Če imate občutek, da gre za nekoga, ki se skriva, tam raje ne nakupujte.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam