Mehiške tortilje s cvetačnim drobljencem (veganski burito)

Kot obljubljeno, čas je za naslednji recept, ki je del Velikega Veganskega izziva, ki poteka v januarju.

Danes z vami delimo recept za mehiške tortilje s cvetačnim drobljencem, kar je lahko z drugim imenom veganski burito. Še ena odlična glavna jed. Pa dober tek.

Čas priprave: 10 minut

Čas kuhanja: 30 minut

Obrok: za 2 osebi

Sestavine:

Cvetačni drobljenec:

  • 2 skodelici cvetov cvetače (lahko uporabimo tudi pšenični drobljenec ali sojine/grahove koščke)
  • 1 skodelica orehov (lahko tudi drugi oreščki)
  • 1 žlica limetinega ali limoninega soka
  • 1/2 čajne žličke čili kosmičev
  • 1/8 čajne žličke čilija v prahu 
  • 1/4 čajne žličke kumine v prahu 
  • 1/4 čajne žličke čebule v prahu 
  • 1/8 čajne žličke česna v prahu 
  • 1/2 čajne žličke sol i
  • ščep črnega popra

Mehiška omaka:

  • 1/2 rdeče čebule
  • 1 strok česna
  • 2 čajni žlički oljčnega olja (lahko repično)
  • 1 skodelica kuhanega rdečega fižola (lahko tudi črni fižol)
  • 1/2 skodelice kuhane koruze
  • 1/2 skodelice paradižnikove mezge
  • 1/2 čajne žličke koriandrovih semen 
  • 1/4 čajne žličke paprike v prahu 
  • sol po okusu 
  • poper po okusu 
  • sveža zelenjava po izbiri (zelena solata, paradižnik, paprika, avokado, rdeče ali belo zelje) nariban veganski sir 

Navodila:

1. Cvetačne cvetove in orehe stresemo v multipraktik ter jim dodamo začimbe za cvetačni drobljenec. Pri tem upoštevamo svoje želje glede pekočnosti hrane. Sestavine zmešamo v grobo zrnato maso (ne mešamo predolgo), nato jih razporedimo po pekaču s peki papirjem. Drobljenec pečemo 20-30 minut pri 180-200° C. Med peko drobljenec premešamo (vsakih 10 minut peke), saj želimo, da koščki enotno porjavijo. 

2. Čebulo in česen na drobno sesekljamo in prepražimo na olju. Dodamo 1/2 skodelice fižola in koruzo ter pustimo, da se pražita. Med tem preostalo 1/2 skodelice fižola zblendamo skupaj z začimbami in paradižnikovo mezgo. Sestavine v ponvi zalijemo s pripravljeno omako, segrejemo vse skupaj in nato odstavimo. Zelenjavo narežemo na tanjše rezine. Tortilje rahlo popečemo na obeh straneh in takoj po peki napolnimo z vsemi pripravljenimi nadevi ter zavijemo*. Za ohranitev oblike jih lahko pritrdimo z zobotrebcem ali pa zavijemo v kos papirja za zavijanje hrane. Tortilje so odličen ‘party food’, saj lahko nadeve razporedimo po skodelicah na sredini mize, tortilje pogrejemo (lahko tudi v pečici) in gostom ponudimo, da si sami pripravijo rolice s poljubnim nadevom. 

3. Polnilo damo vzdolž spodnjega dela tortilje, zapognemo okoli 2 cm desnega in levega roba, nato privzdignemo spodnji rob preko nadeva in tortiljo zavijemo v rolico. 

Avtorica: Maja Hrovat

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam