Kot obljubljeno, čas je za naslednji recept, ki je del Velikega Veganskega izziva, ki poteka v januarju.
Danes z vami delimo recept za mehiške tortilje s cvetačnim drobljencem, kar je lahko z drugim imenom veganski burito. Še ena odlična glavna jed. Pa dober tek.
Čas priprave: 10 minut
Čas kuhanja: 30 minut
Obrok: za 2 osebi
Sestavine:
Cvetačni drobljenec:
- 2 skodelici cvetov cvetače (lahko uporabimo tudi pšenični drobljenec ali sojine/grahove koščke)
- 1 skodelica orehov (lahko tudi drugi oreščki)
- 1 žlica limetinega ali limoninega soka
- 1/2 čajne žličke čili kosmičev
- 1/8 čajne žličke čilija v prahu
- 1/4 čajne žličke kumine v prahu
- 1/4 čajne žličke čebule v prahu
- 1/8 čajne žličke česna v prahu
- 1/2 čajne žličke sol i
- ščep črnega popra
Mehiška omaka:
- 1/2 rdeče čebule
- 1 strok česna
- 2 čajni žlički oljčnega olja (lahko repično)
- 1 skodelica kuhanega rdečega fižola (lahko tudi črni fižol)
- 1/2 skodelice kuhane koruze
- 1/2 skodelice paradižnikove mezge
- 1/2 čajne žličke koriandrovih semen
- 1/4 čajne žličke paprike v prahu
- sol po okusu
- poper po okusu
- sveža zelenjava po izbiri (zelena solata, paradižnik, paprika, avokado, rdeče ali belo zelje) nariban veganski sir
Navodila:
1. Cvetačne cvetove in orehe stresemo v multipraktik ter jim dodamo začimbe za cvetačni drobljenec. Pri tem upoštevamo svoje želje glede pekočnosti hrane. Sestavine zmešamo v grobo zrnato maso (ne mešamo predolgo), nato jih razporedimo po pekaču s peki papirjem. Drobljenec pečemo 20-30 minut pri 180-200° C. Med peko drobljenec premešamo (vsakih 10 minut peke), saj želimo, da koščki enotno porjavijo.
2. Čebulo in česen na drobno sesekljamo in prepražimo na olju. Dodamo 1/2 skodelice fižola in koruzo ter pustimo, da se pražita. Med tem preostalo 1/2 skodelice fižola zblendamo skupaj z začimbami in paradižnikovo mezgo. Sestavine v ponvi zalijemo s pripravljeno omako, segrejemo vse skupaj in nato odstavimo. Zelenjavo narežemo na tanjše rezine. Tortilje rahlo popečemo na obeh straneh in takoj po peki napolnimo z vsemi pripravljenimi nadevi ter zavijemo*. Za ohranitev oblike jih lahko pritrdimo z zobotrebcem ali pa zavijemo v kos papirja za zavijanje hrane. Tortilje so odličen ‘party food’, saj lahko nadeve razporedimo po skodelicah na sredini mize, tortilje pogrejemo (lahko tudi v pečici) in gostom ponudimo, da si sami pripravijo rolice s poljubnim nadevom.
3. Polnilo damo vzdolž spodnjega dela tortilje, zapognemo okoli 2 cm desnega in levega roba, nato privzdignemo spodnji rob preko nadeva in tortiljo zavijemo v rolico.
Avtorica: Maja Hrovat