Mnjami! To morate poskusiti! Slastni d(r)oživeti browniji

Oh, browniji, oh browniji… Tako zelo čokoladni, tako zelo zelo dobri, a toliko dela, kot so mi ga naredili ti slastni mali rjavčki, ne vem, če mi ga je še kakšna druga sladica. Vam zaupam anekdoto, ki se mi je zgodila s temi browniji.

Bil je december, mesec sladkega in čokoladnega. Zaželela sem si brownije, tiste težke, lepe, ki so mešanica med čokolado in biskvitom in jim pravimo fudge. Ampak te browniji niso od muh. Tako zelo sem bila jezna, saj nikakor nisem prišla do okusa in sredice in do takšnih, kot sem jih okušala na Dunaju. Da pa bi bila moja naloga še težja, sem dodala droži, ker jaz pač želim 100% fermentirane brownije. Browniji so terna za vse čokoholike, za vse ljubitelje čokolade. Tudi jaz sem ljubiteljica, oziroma sem bila. Vse do trenutka, ko sta prišli dva naročili, ki sta skupaj tehtali 52 kg brownijev. 

52 kg brownijev. Ok, to bomo zmogle, mala malica za nas, mravljice v bistroju. Vprašam, ali smo sposobne narediti tako količino, za to pa imamo časa natanko 3 dni in vmes mene en dan ni. Obe, Nina in Simona, pritrdita. Naročim Simoni naj potrdi naročilo in se dogovori za podrobnosti.  Nina v nizkem štartu že topi čokolado, jaz pa delam izračune. Ena masa je toliko kg, torej rabimo toliko mas … Ni problema, gremo po nakupih, izpraznimo pol Hoferja in Gourmet shopa in akcija. 

Ja, samo, pozabila sem vam povedati, da jaz res nisem dobra v matematiki in, če se nekaj zdi zelo enostavno, sem se zagotovo nekje uštela. Vse je bilo pečeno, vse sem stehtala, ampak manjka 7 kg brownijev? Ja, kako manjka 7 kg? 7 kg brownijev? Ne se hecati, to je nočna mora!

In me Simona in Nina čisto resno opozorita »Ja manjka jih, Polona, ni jih.« Jaz vsa ponosna: «Ja in, kaj sta delalo, koliko sta pakirali, kje sta se ušteli?« Gremo, vse stehtati še enkrat, vse štima.  Aja ups, jaz sem narobe izračunala mase. Polona! Za 7 kg si se zmotila, za 7 kg? O bog, kdo se zmoti za 7 kg? 700 g se še oprosti, ampak 7 kg? Nič, dostava je bila naslednji dan, imele smo nočno in spekle še dodatih 7 kg brownijev. Z lahkoto, z ogromno smeha smo jih spakirale in odpeljale. Zato brownijev več leto ne delam. Jasno? 

No, pa pride novo naročilo. Simona me previdno vpraša: »Polona ne upam si te vprašati, ampak te bom. Rabili bi še 10 kg brownijev.« Malo se mi je stemnilo pred očmi, a, a z iskro v očeh rečem: » Ni problema, do kdaj jih potrebujejo?«

Browniji, browniji, toliko so mi dali vetra, a tako zelo jih imam rada. Prav na moja dva fanta doma me spominjajo. Tako naporna, a tako sladka in dobra, da brez njiju ne morem. 

Zelo bomo vesele, če boste brownije pripravili sami, po mojem, 11x preizkušenem receptu, a če res nikakor ne bo šlo, potem vam dovolim, da jih naročite pri nas.

Sestavine za brownije po receptu PolaBekeraj

 • 4 jajca
 • 150 g rjavega sladkorja
 • Ščepec soli
 • 400 g droži
 • 400 g čokolade
 • 50 g čokolade v prahu
 • 120 g masla
 • 200 g sladke smetane ali 180 g polnomastnega mleka

Priprava: 

Stepemo jajca in sladkor. V maso vtepemo droži, dodamo stopljeno maslo in smetano. Primešamo čokolado v prahu in postopoma primešamo stopljeno čokolado. Čokolado smo stopili nad paro. Masa bo precej tekoča.

Vlijemo v model in pečemo od 200 do 220 stopinj 30 do 40 minut. Če želite puhaste brownije, jih ohladite in postrezite. Servirate lahko tudi vroče. Če želite bolj “fudge” teksturo, jih še vroče obtežite in ohladite. Browniji se slastno ujemajo z vaniljevim sladoledom. 

Fotografija brownijev: Nina Kump

2 Comments

 • Avatar
  Posted 19/07/2020 9:36 dop
  by andreja

  Pozdravljeni

  Sin ne sme mleka, pa me zanima če bi lahko namesto mleka dala v recept za brovije kaj podobnega ( kokosovo smetano, ali ovseno mleko – s tem da bi zmanjšala količino sladkorja, da ne bi bilo presladko. Mogoče ste že delali kaj podobnega.
  Že v naprej se najlepše zahvaljujem za odgovor .

  lp
  andreja

Komentirajte

Vsak petek našim bralkam, ki so prijavljene v novičke Nepremagljive, pripravimo ekskluzivno vsebino, ki jo prejmejo izključno samo prijavljene bralke, na svoj email naslov. 

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

Draga nepremagljivaDiffero

Naš čudoviti Differo parfum te že čaka v naši spletni trgovini! Vabljena na dišeče druženje.

Mnjamiiiii!

Nepremagljiva, je tudi tebe zagrabil trend peke slastnih pic z drožmi?

Naša Pola je samo za naročnice na naše novičke pripravila recepte, ki te bodo navdušili!

Draga nepremagljiva!

Tokrat se bo vse vrtelo okoli oblek. V čast spletni predstavi ŽENSKA: ljubezni, izgube, obleke vas bomo tokrat pocrkljale z vodičem, kako izbrati pravo oblačilo za svojo postavo.  

Torbica, bela srajca, obleka ob prvem poljubu, obleka za prvič, visoke pete, maturantska obleka, obleka, s katero sem odšla v porodnišnico, obleka, ki jo imam najrajši, a je tudi na roko več ne spravim, pogrebna obleka, scufane kavbojke, ki jih je mama že večkrat vrgla v smeti, moja mala črna obleka, poročna obleka, modrček … Vsaka nosi presneto živ spomin! 

Napiši svojo zgodbo o tisti obleki, ki te spominja na vesel, hudomušen, smešen, zapeljiv ali tudi žalosten pomemben dogodek v tvojem življenju. Izbrane najzanimivejše zgodbe bomo objavile na nepremagljiva.si, eno od njih pa tudi nagradile z vstopnico za spletno predstavo ŽENSKA: ljubezni, izgube, obleke.