Na zgodovinski ceremoniji okronali Karla III.

Britanci imajo tudi uradno novega kralja in kraljico. Princ Charles je postal kralj Karel III, njegova soproga Camilla pa je kraljica.

Dan kronanja novega kralja in kraljice je mimo. Čeprav je kralj Karel III. monarh od trenutka, ko je 8. septembra 2022 umrla njegova mati, kraljica Elizabeta II., je sobotna slovesnost pomenila uradno potrditev njegove vloge voditelja države.

Nekaj zanimivih podatkov

  • Odkar je Velika Britanija okronala novega monarha, je minilo že 70 let.
  • Uradna slovesnost se je v Westminstrski opatiji začela ob 6. uri zjutraj po srednjeevropskem času.
  • Med pomembnimi udeleženci so bili prva dama Jill Biden, Katy Perry, Emma Thompson in Lionel Richie.
  • Princ Harry se je slovesnosti udeležil brez žene Meghan in njunih otrok. To je bil zagotovo tudi eden večjih trenutkov, kajti nihče ni bil res prepričan, da bo Harry prišel.
  • Kronanja se je udeležila tudi naša predsednica Nataša Pirc Musar, ki jo je spremljal soprog Aleš Musar. Slovenski predsedniški par se je udeležil tudi sprejema v Buckinghamski palači.
  • Kralj, kraljica in kraljeva družina na Buckinghamskem balkonu
  • Britanska kraljeva družina ima že dolgoletno tradicijo: nastop na balkonu, da pozdravi prebivalstvo, ko gre za kronanja, kraljeve poroke in jubileje. Zbralo se je na tisoče ljudi, ki so se stisnili čim bližje, da bi videli Buckinghamsko palačo. Pričakovani nastop je pogosto vesel, vendar je eno vprašanje vrglo senco na bližajoči se trenutek: ali se bo princ Harry kljub umiku s kraljevih dolžnosti pridružil svojim družinskim članom.
  • Na balkonu so se pojavili tudi drugi člani kraljeve družine, vključno z zaposlenimi člani kraljeve družine, kot so princesa Ana, princ in princesa Walesa, njuni otroci in kraljevi bratranci ter sestrične. Princ Harry in princ Andrew nista bila vključena v trenutek na balkonu.

Kdo je plačal kronanje?


Vprašanje, ji si ga je zastavil marsikdo. Račun za kronanje je plačala britanska javnost. Uradne ocene stroškov še ni, po nekaterih podatkih pa naj bi znašali več kot 125 milijonov dolarjev. Tiskovni predstavnik Buckinghamske palače je nekaj dni pred kronanjem dejal, da so nekatere ocene “bolj domišljijske kot druge” in da bodo pravi stroški znani pozneje.

Praznovanje se je dogajalo v času, ko se Združeno kraljestvo spopada s hudo krizo življenjskih stroškov, zaradi katere so se mnogi to zimo borili za ogrevanje domov in hrano na mizi. Vendar so pričakovali, da se bo na račun kronanja povečal turizem, prav tako pa ni manjkalo dogodkov, povezanih s kronanjem, in tukaj je seveda še prodaja spominskih izdelkov, ki bi lahko prinesli precej denarja. Kljub vsemu pa mnogi menijo, da ni primeren čas za razkošje in parade, ko se večina Britanca bori za preživetje. Je pa bilo kronanje skromnejše kot leta 1953, ko so okronali takrat 26 – letno Elizabeto II., ki je bila najstarejša hčerka kralja Jurija VI. 

FOTO: PROFIMEDIA

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam