To so načela prehranjevanja, ki se jih držimo tudi nutricionisti!

Prehranski strokovnjaki smo običajni ljudje, ki poleg tega, da drugim svetujemo, kako naj se prehranjujejo, tudi sami jemo.

Verjetno ne velja za vse enako, vendar nas je veliko, ki smo na svoji koži preverili najrazličnejša načela prehranjevanja. In ugotovili, kaj drži in kaj ne.

Katera so načela prehranjevanja, ki se jih držim tudi sama?

Kot prehranska svetovalka sem tudi na lastni koži preizkusila nekatera načela prehranjevanja. Foto: Urška Boljkovac

Ko se odločite za določen način prehranjevanja, se ga držite natančno in brez popuščanja

Le tako boste spremembe vnesli dosledno in resnično videli, ali je določen režim za vas uspešen ali ne. Ko dosežete cilj, lahko začnete eksperimentirati, kje so za vas dopustne spremembe in kje nikakor ne. Vedno pa se vračajte v osnovno začrtani program prehranjevanja. Torej dnevu, ko je bil v enem obroku eksperiment, sledi dan, ko jeste strogo po načrtu.

Če se določeni hrani, za katero ste se odločili, da se ji boste izogibali, ne morete upreti, je ne nosite domov

Če jaz vem, da je kos torte v hladilniku, ne bom mirna, dokler ga ne pojem. Da se slučajno ne pokvari!!! 😉 Čokolade ne kupujem. Ko si jo zavestno privoščim, kupim najmanjšo, 40-gramsko, jo pojem in je mir. Bodite iskreni s seboj in si priznajte, kje so vaše šibke točke. Ne spravljajte se v skušnjave.

Zajtrk z beljakovinami bo preprečil volčjo lakoto pozneje v dnevu

Zjutraj si privoščite zajtrk z veliko beljakovinami.

Beljakovine so tiste, ki vas bodo nasitile. Privoščite si jih takoj zjutraj oziroma najpozneje pol ure po tem, ko se zbudite. Tudi čez dan povečajte vnos beljakovin. 

Sladkor je sladkor in ne obstajajo zdrave oblike sladkorja

Že res, da vsebujejo med, javorjev sirup, kokosov sladkor nekaj več mineralov kot običajni beli sladkor, vendar je osnova še vedno sladkor. Ta povzroči visok dvig inzulina v krvi, da bi razposlal sladkor v različna tarčna tkiva po telesu. Sladkor za presnovo v telesu uporabi zaloge mineralov, ki jih sicer organizem potrebuje za druge osnovne funkcije, s tem pa ga osiromaši.

Sladkor za presnovo v telesu uporabi zaloge mineralov, ki jih sicer organizem potrebuje za druge osnovne funkcije.

Vseeno med sladili obstaja izjema, in sicer so to polioli: ksilitol, manitol, eritritol. To so sladkorni alkoholi, ki se le delno absorbirajo skozi črevesje, nepresnovljen preostanek pa se izloči skozi sečila. Tudi na raven izločenega inzulina ne vplivajo oziroma je koncentracija inzulina bistveno nižja v primerjavi z zaužitim sladkorjem. 

Vse je stvar konteksta

V današnji družbi na žalost še vedno obstajajo ljudje, ki hrane nimajo dovolj vsak dan. Na srečo pa velika večina lahko izbira, kaj bo pojedla, in ima hrane na voljo v zadostnih količinah. Težava nastane, ker ta hrana ni dovolj kakovostna. V kontekstu zdrave prehrane naj bo zato vaše prvo pravilo uživanje čim manj predelane domače hrane s čim manj aditivi. Če ste ves dan zdoma in boste jedli zunaj, prav tako izberite jedi na meniju po tem načelu. Lahko pa si pripravite obrok doma in ga odnesete s seboj.

V kontekstu zdrave prehrane naj bo zato vaše prvo pravilo uživanje čim manj predelane domače hrane s čim manj aditivi.

Če vas je dan ujel nepripravljene in ste ugotovili, da ne boste prišli do kulturnega obroka, si vedno lahko kupite oreške, jogurt in kos sadja. Lahko pa pojeste tudi že pripravljeno solato in dodate pločevinko tune. To je dober izbor. Lahko se odločite tudi za pico ali sendvič. To je popolnoma dopusten izbor, če se zgodi le enkrat na mesec in pojeste v tem dnevu še ogromno zelenjave.

Kar vam želim povedati, je, da ni ene rešitve, ampak jih je več in vedno nastopajo v kontekstu ostale hrane, ki jo zaužijete, in v okoliščinah, v katerih se znajdete.

Pozabite na štetje kalorij, saj kalorija ni enaka kaloriji

Na žalost nekateri še vedno postavljajo kalorično vrednost hrane pred njeno kakovost. Uživanje hrane z manj maščobe ali enostavnih ogljikovih hidratov nas pusti prazne in ‘nepotešene’. Nekaj nam manjka. Telo s tako hrano ne more biti prehranjeno. Manjkajo mu prava hrana in vlaknine, takrat smo zadovoljni. Če izberete hrano, ki je bogata z vlakninami, beljakovinami in maščobami, je čisto mogoče, da boste zaužili več kalorij, vendar boste na splošno pojedli manj in boste bolj zdravi in zadovoljni. 

Sadje vsebuje precej sladkorja

Sadje ima ogromno sladkorja v obliki fruktoze.

Od nekdaj so nam priporočali veliko sadja in zelenjave v okvirih zdrave prehrane. Moram pa vam povedati, da sadje zaostaja za kolegico zelenjavo. Že res, da vsebuje vlaknine in minerale, vendar ima ogromno sladkorja v obliki fruktoze. Fruktoza ima namreč tudi to lastnost, da začne presnovno pot v jetrih, kjer se tudi skladišči v obliki glikogena. Če so glikogenske zaloge zapolnjene, se tvorijo gliceridi in trigliceridi, maščobni delci, ki si jih ne želimo. Na dolgi rok pa povzroča še trebušno debelost – nalaganje maščobe v trebušnem obroču. 

Zelenjava je superživilo!

Zelenjava, nasprotno, ima veliko več vlaknin, vitaminov in mineralov. Vlaknine v zelenjavi bodo odlično poskrbele za prebavo in uravnotežile morebitne pregrehe. Zelenjavo lahko jeste v neomejenih količinah. Začinite jo z olivnim oljem in ji dodajte beljakovine … In obrok je tu.

Zdrave maščobe so odlične

Da smo si na jasnem, ne govorim o olju, ki se cedi iz ocvrtega krompirčka, ne o mastnem siru na pici. Maščobe v oreških, semenih, avokadu, ribah, olivah, tudi živalske maščobe vas bodo nasitile, naredile zadovoljne in umirile potrebo po sladkih pregrehah in predelanih ogljikovih hidratih.

Zdrave maščobe vas bodo nasitile.

Alkohol ni tekočina za rehidracijo, alkohol je sladica

Merica alkohola vsebuje toliko kalorij kot kos torte. Poleg tega so to prazne kalorije, brez prehranske vrednosti za telo, kar pomeni, da ga presnova alkohola le oropa hranil, ki jih potrebuje za svoje osnovno delovanje.

Upam, da vam bo teh nekaj nasvetov pomagalo pri vsakdanjih izbirah. Če se lotite prehranjevanja z nekaj zdrave pameti in z zavestjo, da je gorivo za vaše telo, ne za vaša čustva, to ne bi smel biti problem. In ne pozabite, vse je stvar konteksta.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam