Vsebino omogoča MEDITERRA.SI

Nepremagljiva olja, ki vas bodo navdušila!

Ričkovo olje povezujejo z vrsto blagodejnih učinkov na zdravje in je nepremagljiva kombinacija s svetlinovim oljem. Gre za posebni olji, ki sta izjemno dragoceni.

Obe vrsti olja sta pridobljeni s hladnim stiskanjem iz semen matične rastline. V sestavi maščobnih kislin se odlično dopolnjujeta. Gre za posebni olji, ki sta izjemno dragoceni, lahko bi rekli celo zdravilni. Bio svetlinovo olje je bogato z n-6 maščobnimi kislinami, zato ga je pametno uživati v kombinaciji z oljem, ki je bogato z n-3, npr. orehovim, lanenim ali ričkovim oljem.

Svetlinovo olje ima kar dve večkrat nenasičeni n-6 maščobni kislini: linolno (esencialna) in ϒ-linolensko maščobno kislino. Za n-6 maščobne kisline pa je bistveno, da jih zaužijemo v uravnoteženem razmerju z n-3 maščobnimi kislinami, sicer delujejo v našem telesu vnetno. Tega pa gotovo ne želimo, zato se odlično dopolnjuje z bio ričkovim oljem, ki je bogato z n-3 maščobnimi kislinami, konkretno z esencialno α-linolensko kislino.

Ugodni vplivi na zdravje pri uživanju maščobnih kislin z dovolj ozkim razmerjem med n-3 in n-6 pa se kažejo kot:

  • znižani lipidi v krvi,
  • izboljšana pretočnost krvi,
  • znižan krvni tlak,
  • zmanjšano zlepljanje trombocitov (manjša nevarnost tromboze),
  • blaženje vnetnih procesov, npr. pri revmatoidnem artritisu,
  • zmanjšan imunski odziv, npr. pri alergijah, avtoimunskih motnjah.

O ugodnih učinkih svetlinovega olja poročajo predvsem pri boleznih, za katere je značilno kronično vnetje, kot sta atopijski dermatitis in revmatoidni artritis. Mamice, ki imate doma otroke atopike, ste verjetno preizkusile že vse in morda bo ravno svetlinovo olje pomagalo zmanjšati srbečico. 

Drugo veliko področje znanstvenih raziskav o vplivu tega olja pa je žensko zdravje: PMS, vročinski oblivi, boleče prsi, benigni tumorji na prsih in endometrioza. Poleg tega pa še: diabetična nevropatija, multipla skleroza, Sjӧgrenov sindrom, težave prebavnega trakta, shizofrenija in celo demenca. Svetlinovo olje je treba uporabljati vsaj 4 do 6 tednov, da opazimo kakršenkoli učinek.

Tako n-3 kot n-6 maščobne kisline so za nas nujno potrebne:

  • za izgradnjo in normalno delovanje celičnih membran;
  • kot predstopnja eikozanoidov (tkivnih hormonov), ki uravnavajo intenzivnost fizioloških procesov, npr. krčenja gladkih mišičnih vlaken, prepustnost kapilar, krvni tlak, zlepljanje trombocitov, vnetne procese, imunski sistem.

Suha koža na obrazu vam bo izredno hvaležna, če si jo nekajkrat na teden pred spanjem namažete z mešanico olja svetlina in rička. Ričkovo olje namreč vsebuje esencialno n-3 α-linolensko maščobno kislino, poleg tega pa tudi ogromne količine vitamina E, ki je odličen antioksidant, skrbi za dodatno vlaženje in obnovo kože ter tako polika že nastale in prepreči nove gubice. 

Posebej bi rada izpostavila n-3 maščobne kisline. Po njihovem deležu ga prekaša le laneno olje. Poleg tega vsebuje tudi precej rastlinskih fitosterolov, katerih naloga je preprečevati nastajanje škodljivega holesterola v telesu.

Bio ričkovo olje Mediterra

Ričkovo olje povezujejo s celo vrsto blagodejnih učinkov: pomagalo naj bi pri želodčnih težavah in čirih, sladkornim bolnikom, pri revmatoidnem artritisu, lajšalo težave s srcem in ožiljem, pomagalo pri menstrualnih in menopavzalnih težavah, luskavici in drugih kožnih boleznih, tudi pri alergijah, pri vnetih sluznicah in ranah. V ta namen naj bi ga uporabljali celo na soški fronti, saj pomaga pri celjenju ran in opeklin. 

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam