EKO ŠKRNICL

Nič več napenjanja in napihnjenega trebuha!

Imate tudi ve težave z neurejeno prebavo, nepojasnjenimi slabostmi v želodcu in črevesju? Se vam dogajajo obdobja, ko ste brez apetita? Se vam po obrokih spahuje? Težko ohranjate zdravo telesno težo?

Vas pestijo bolečine v trebuhu in črevesni krči? Imate oslabljen imunski sistem ter pogoste prehlade ali viroze? Imate slab zadah, ki prihaja iz želodca? Naj vam povemo, da niste edine. Pri Eko Škrniclu smo našle rešitev, o kateri bomo danes govorile.

Kljub zdravi prehrani je vaš trebuš še vedno napihnjen in občutek imate, da je kot balon. Jedilnik je lahko še tako pester in uravnotežen, pa težave kljub temu ne minejo. Odgovorov na vprašanje, kaj bi lahko bilo narobe, je ogromno … Od prehranskih intoleranc, do tega, da vaša prehrana vključuje preveč vlaknin, ki jih vašprebavni trakt ne zmore predelati. V želji, da rešite svoje težave, vsak mesec naročate druge probiotike, štejete, kolikokrat prežvečite hrano, pijete velike količine vode in iz prehrane izključujete eno živilo za drugim. Napihnjenost in prebavne težave pa še kar vztrajajo. Našle smo razlog, ki je preprost in čas je, da se poučimo o pomembnosti prebave in vplivu le te na naše telo in življenje nasploh.

Prebava živil, ki jih zaužijete

Vzrok za vaše težave ni neustrezna prehrana, ampak prebava živil, ki jih zaužijete. Ključ do zdrave prebave je razgradnja hrane na mikronutriente in pravilna absorpcija. Prebavljanje hrane se začne že v ustih. Gre za proces razgradnje hrane na manjše molekule, ki jih telo lahko absorbira ter uporabi za energijo, rast in obnovo celic ali druge biološke procese. Najbolj pomembno vlogo pri prebavi in razgradnji hrane imajo prebavni encimi – molekule, ki se nahajajo v slini, želodcu in črevesju. Poleg tega encimi pomagajo tudi pri dihanju, gradnji mišic, delovanju živcev in odstranjevanju toksinov. Ko dobro opravljajo svojo nalogo, razgradnja hrane in kasnejša absorpcija hranil potekata brez težav. In če bi vaši prebavni encimi svojo nalogo opravljali tako kot jo morajo, se vam ne bi pojavili simptomi, ki sem jih naštela na začetku. Napihnjenost, prebavne težave in napenjanje pa niso edino, kar se zgodi, ko prebava ne poteka pravilno.

Vaš prebavni sistem je povezan z zdravjem in delovanjem celega telesa

Vsi zdravniki vzhodne, alternativne in holistične medicine vas bodo najprej povprašali o prebavi. Zakaj? Ker verjamejo, da ima prebavni sistem pomembno vlogo pri ohranjanju zdravja in preprečevanju bolezni. Telo obravnavajo kot celoto in verjamejo, da so vsi organi medsebojno povezani. Prebavni sistem je namreč ključnega pomena pri presnavljanju hrane, hranjenju celic z vsemi potrebnimi hranili, vzdrževanju močnega imunskega sistema, odstranjevanju odpadnih in presežnih snovi iz telesa in še in še. Prebava je torej povezana s čisto vsemi procesi v telesu in vpliva na vse vidike zdravja. Celo na lepoto in mladosten videz.

Pomembnost urejene prebave

Urejena prebava zelo vpliva na vaše življenje. Vpliv ima na hormonsko ravnovesje, stanje kože, delovanje možganov in imunski sistem.

Hormonsko ravnovesje

Prebavni sistem sodeluje pri regulaciji številnih hormonov. Ena najbolj znanih povezav je med prebavo in hormonov gastrinom, ki ga proizvajajo celice v želodcu. Naloga gastrina je spodbujanje izločanja kisline v želodcu in gibanja hrane skozi prebavni trakt. Od stanja črevesja in prebave je odvisen tudi metabolizem estrogena. Presežek enega izmed najbolj pomembnih ženskih hormonov se namreč izloča skozi črevesje. To lahko povzroči razvoj bolezni in druge težave, saj ima estrogen pomembno vlogo pri regulaciji številnih procesov v telesu, vključno z regulacijo menstrualnega cikla, metabolizmom in rastjo celic.

Presežek estrogena lahko poveča tveganje za razvoj raka dojke, maternice ali jajčnikov, povzroči težave z neplodnostjo, poviša tveganje za bolezni srca in ožilja, nastanek krvnih strdkov ali povečanje telesne mase, saj vpliva na presnovo maščob in ogljikovih hidratov. Težave s prebavo lahko vplivajo na raven hormonov, ki so povezani s presnovo, ravnjo energije, nadzorom apetita in še in še.

Stanje kože

Vaša koža je prvi in najbolj očiten kazalnik, kadar v telesu nekaj ne deluje prav.
In najpogosteje so izbruhi mozoljev, aken in drugih nečistoč povezani prav s stanjem vašega črevesja. Skozi črevesje se namreč iz telesa izločajo toksini in ves balast, s katerim si telo ne more pomagati. Poleg tega je prebava tesno povezana s hormonskim ravnovesjem. Hormoni pa so pogosto vzrok za težave s kožo. Zdravo črevesje pomaga zmanjševati in preprečevati vnetja. Vsako vnetje v črevesju se bo namreč slej kot prej pokazalo tudi na koži.

Pogost kazalnik, povezan predvsem z zaprtjem in posledičnim presežkom hormonov v telesu, so akne. Poleg tega lahko težave s prebavo vodijo tudi v razvoj ekcemov, ki se kažejo kot srbečica, izpuščaji ter vneta in suha koža. Ena izmed bolezni, ki je odraz vnetij v telesu in v črevesju je tudi rozacea, kožna bolezen, ki se kaže z rdečico, izpuščajo in vnetjem kože na obrazu. Med bolj pogostimi težavami pa je tudi dermatitis, vzrok, za katerega so alergije na hrano, pomanjkanje prebavnih encimov in posledične občutljivosti na določena živila.Težave s prebavo lahko vplivajo tudi na videz kože, saj povzročajo utrujenost, dehidracijo in pomanjkanje hranil, kar privede do suhe in neelastične kože.

Delovanje možganov

Povezava med črevesjem in možgani ima celo svoje ime: os črevesje-možgani. Gre za precej kompleksen sistem komunikacije med prebavnim sistemom in možgani, ki poteka preko živčnega sistema, hormonov in imunskega sistema. Ta povezava omogoča, da prebavni sistem in možgani delujeta usklajeno ter sodelujeta pri različnih telesnih funkcijah.

Prebavni sistem lahko, na primer, na možgane vpliva preko hormonov in nevrotransmitorjev, ki nastajajo v prebavnem traktu. Poleg tega lahko nepravilnosti v prebavnem sistemu vplivajo na možgane preko vnetnega odziva, kar lahko povzroča tesnobo, depresijo ali druge težave s kognitivnim delovanjem. Tudi “megla v glavi”, pomanjkanje koncentracije in težave s fokusom so lahko posledica težav v črevesju.

Imunski sistem

Večina patogenih mikroorganizmov, ki lahko povzročijo okužbe, vstopi v telo skozi usta in prebavni trakt.Prebavni sistem je tako prva obrambna linija telesa.
In čeprav je večina celic imunskega sistema v črevesju, pri obrambi telesa sodelujejo vsi deli prebavne poti. Slina v ustih vsebuje encime, ki uničujejo bakterije. Želodčna kislina uničuje bakterije in mikroorganizme, ki se prebijejo do njega. Bakterije v črevesju, ki tvorijo črevesno mikrobioto, pa igrajo ključno vlogo pri ohranjanju ravnovesja med škodljivimi in koristnimi bakterijami v prebavnem traktu. Črevesna sluznica služi tudi kot ovira, ki preprečuje, da bi škodljive bakterije in drugi mikroorganizmi prešli v krvni obtok in se razširili po telesu. V njej se nahajajo tudi imunske celice, kot so limfociti, ki ščitijo pred okužbami.

Razlogi, da pride do pomanjkanja prebavnih encimov

Razlog 1: Staranje

S starostjo se proizvodnja prebavnih encimov zmanjšuje.

Razlog 2: Pomanjkanje prebavnih encimov

Nekateri ljudje imajo pomanjkanje specifičnih prebavnih encimov, kar jim povzroča težave pri uživanju določene hrane. Tisti, ki nimajo dovolj encima laktaze, imajo tako težave s prebavo mlečnih izdelkov, kar lahko povzroča napihnjenost, drisko in krče.

Razlog 3: Prehrana

Predelana hrana negativno vpliva na delovanje prebavnega sistema. Predelana živila, bogata s sladkorjem, maščobo in konzervansi, namreč vsebujejo izredno malo ali nič prebavnih encimov. Poleg tega je uravnotežena prehrana ključna tudi za to, da telo lahko samo proizvaja prebavne encime.

Razlog 4: Zdravstvene težave

Pomanjkanje prebavnih encimov lahko povzročajo tudi bolezni, kot so pankreatitis, celiakija ali kronične vnetne črevesne bolezni, odstranitev žolčnika in sladkorna bolezen ter bolezni jeter.

Razlog 5: Zdravila

Na uničevanje in preprečevanje nastajanja prebavnih encimov vplivajo tudi nekatera zdravila, še posebno antibiotiki. Ti namreč uničujejo zdrave in koristne bakterije v črevesju, kar lahko vpliva na proizvodnjo prebavnih encimov.

Preprosta rešitev pri napihnjenosti in prebavnih težavah

Spoznajte Bloat Aid, ki je mešanica prebavnih encimov rastlinskih izvlečkov in drugih sestavin, ki zmanjšujejo napihnjenost, napenjanje in vetrove, podpirajo normalno prebavo ter izboljšajo absorpcijo hranil.

Kako vam lahko kapsule Bloat Aid pomagajo?

  • Izboljšajo razgradnjo hrane in zmanjšajo spahovanje ter pekočo zgago.
  • Zmanjšajo napihnjenost in izboljšajo absorpcijo hranil.
  • Podpirajo redno in nebolečo prebavo.
  • Zmanjšajo neustavljivo željo po hitri in nezdravi hrani.
  • Pomagajo zmanjšati vnetja v črevesju in izboljšajo stanje črevesne flore.

Kaj pa razlika med prebavnimi encimi in probiotiki?

Glavna razlika med prebavnimi encimi in probiotiki je njihovo delovanje. Prebavni encimi so snovi, ki jih izločajo žleze prebavnega sistema, predvsem trebušne slinavke. Sodelujejo pri razgradnji hrane na manjše molekule, ki jih telo lažje absorbira in pospešujejo proces prebave in pomagajo pri absorpciji hranil.

Probiotiki pa so živi mikroorganizmi, ki podpirajo ravnovesje v črevesni mikrobioti, saj povečujejo raznolikost koristnih bakterij. Izboljšajo prebavo, absorpcijo hranil in krepijo imunski sistem.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam