Odprta kuhna praznuje 10. obletnico

Odprta kuhna bo tudi letos razvajala vaše brbončice, predvidoma se vrača v petek, 18. marca.

Dobrote z vseh koncev Slovenije si boste obiskovalci Pogačarjevega trga lahko privoščili vsak sončni petek do konca oktobra, ob praznovanju obletnice pa organizacijska ekipa snuje tudi vrsto novosti in posebnih doživetij.

Odprta kuhna velja za osrednji družabni dogodek v prestolnici in eno njenih najbolj prepoznavnih turističnih znamenitosti, na kateri se je doslej predstavilo več kot 300 obedovalnic z vseh koncev države. 

Odprta kuhna je ena od turističnih znamenitosti Ljubljane.

»Ko se ob pripravah na novo sezono oziramo nazaj, skoraj ne moremo verjeti, kako pomembno je Odprta kuhna vplivala na številna področja življenja. Zaznamovala je družabno življenje v prestolnici, oživila dolgo neizkoriščen del mestnega središča, oblikovala nov koncept organizacije trajnostno naravnanih projektov, ustvarila čudovito skupnost ter obiskovalce opomnila, da si ob koncu tedna zaslužijo v odlični družbi uživati ob dobri hrani in pijači,« sta vtise strnila soustanovitelja Odprte kuhne Alma in Lior Kochavy. 

filane paprike, pražena jetrca, štruklji in šmorn iz kuhinj naših babic so se preselili na ulico

V letih delovanja je Odprti kuhni uspelo povsem spremeniti dojemanje in odnos do kulinarike, pa tudi gostinstvo kot posel. Tako so se filane paprike, pražena jetrca, štruklji in šmorn iz kuhinj naših babic preselili na ulico in postali čisto pravi “street food”. Lahko smo spoznali dödole in klocave nudle, eksotična ulična hrana iz Afrike, Azije, Južne Amerike in Bližnjega vzhoda. Vrhunski kuharski mojstri so iz svojih restavracij stopili na trge, mladi in zagnani chefi so zrasli v Michelinove zvezdnike, mali podjetniki so na pogorišču gospodarske recesije zgradili gostinska podjetja, ki danes zaposlujejo veliko število ljudi, turisti z vsega sveta pa so obisk Ljubljane začeli načrtovali okrog obiska Odprte kuhne. 

»Vsakič znova sem navdušen, ko na Odprti kuhni vidim otroka, ki radovedno poskuša nekaj novega, upokojenski par, ki je namensko prišel poskusit indijske zvitke, ali skupino prijateljev, ki si nabere kup različnih krožnikov in si dobrote z njih deli. Ponosen sem, da smo v ljudeh uspeli zanetiti radovednost in podreti določene meje v načinu doživljanja hrane in uživanja v njej. Če nas hrana povezuje doma, zakaj nas ne bi še na ulici, v mestu, v skupnosti? To potrebujemo – bolj kot kdajkoli prej,« je še dejal Lior Kochavy. 

Na Odprti kuhni lahko poskusimo tudi mojstrovine Chefov z Michelinovimi zvezdicami, kot je to na primer Jorg Zupan.

Nepremagljive že komaj čakamo marec, da se konec tedna dobimo s prijateljicami in se odpravimo na Odprto kuhno, kjer ob dobri hrani, ne manjka dobre volje.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam