Pasja vročina in trening na prostem

Poletja povsod po svetu so čedalje bolj vroča, pa ne samo poletja, zdi se, da se bomo počasi skuhali v ekonom loncu. In kako hudiča naj potem vadimo na prostem?

Sama sicer zelo rada treniram pri visokih temperaturah in celo visoki vlagi, ampak sebe (žal) ne štejem med “normalne”. 

Rešitev je trening v klimatiziranih prostorih, ampak če prisegaš na treninge zunaj, potem nad tem nasvetom ne boš najbolj navdušena. Visoke temperature naj te ne odvrnejo od vadbe oziroma treninga na prostem. Potrebne so le določene prilagoditve, da v vročih dneh ne izdahnemo ali pa se po koncu poletja pohvalimo s sončarico. Tukaj je nekaj nasvetov, ki ti lahko pridejo prav:

1.     Lahka in primerna oblačila! 

Temperature se nenehno spreminjajo in temu moramo prilagoditi svoja oblačila za trening. Več oblačil imamo na sebi, več energije porabimo. Poznam sicer tudi primere, ki se zato, da bi porabili več energije med treningom, neprestano oblačijo kot medvedi, vendar sama nisem najbolj navdušena nad tem. Učinkovitejše je, če se oblečeš lahkotno in potem med samim treningom, iztisneš več iz sebe. 

2.     Čas je denar!

Pregovor, ki vsekakor nima nobene zveze s treningom na vročini, je pa izbira ure treninga v vročih dneh izjemno pomembna. Vsi vemo, katere ure so najbolj vroče. Tiste, za katere nam odsvetujejo, da se zadržujemo na soncu. Tako ti na razpolago ostane bolj zgodnje jutranje vstajanje ali pa večerni trening. Če imaš možnost, preveri bližnji gozd, ali ti nudi dovolj sence in svežine, da lahko opraviš trening tudi v času “prepovedanih” ur.

3.     Odloči se za nizko intenzivni trening.

Tovrstne vadbe ne zvišajo toliko telesne temperature kot npr. trening HIIT, ali ekstra hitri tek. Naredi vaje za moč, kakšen pilates, morda le raztezanje ali pa počasni tek. 

4.     Voda! Ves dan in vsak dan se primerno hidriraj.

Ne čakaj na to, da si žejna. Pred, med in po treningu! V vročini že tako izločimo več potu, zato predlagam, da dodaš še kakšen kozarec vode več.

5.     Vsekakor vedno poslušaj svoje telo.

In s tem ne mislim, svojih misli, ki ti pravijo, kako zelo si utrujena in, da je kavč najboljša rešitev. Telo nam ne govori brezveznih stvari, kot na primer mož (pardon dragi :D). Če imaš občutek, da ti je slabo ali da se boš sesedla, potem si precej verjetno pretiravala. Ja, tudi meni se je že zgodilo. Takrat se ustavi. Zadihaj. Vzemi si pavzo. Nadaljuj pa šele, ko se ponovno počutiš 100-% ok. 

Torej, vročina, kje si? Me smo pripravljene, da se spopademo s teboj! »Mamo« to! 

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam