Poskrbite za lep nasmeh svojega otroka

Danes bo beseda tekla o Invisalignu First za otroke, ki so nevidne opornice za vaše najmlajše in so odlična rešitev pri mnogih nepravilnostih zob.

Gre za prozorne opornice, ki popravijo položaj zob, primerne pa so za vse starosti. Invisalign First lahko razširi zobni lok, poravna zobe in naredi prostor za izraščanje stalnih zob, tako da ima otrok ves čas menjalnega zobovja lep nasmeh. Invisalign First uporablja tudi Rebekina starejša hči, ki je nadvse zadovoljna. Kako zelo je očitna razlika pred in po uporabi, pa lahko vidite na fotografijah.

Za več informacij smo se obrnili na Dentalni center Tatalović, kjer so nam odgovorili na naša vprašanja v povezavi z nevidnimi opornicami. Seveda nas je zanimalo vse, od tega, za koga so nevidne opornice primerne, do tega, zakaj se odločiti ravno za Invisalign First.

Vemo, da je pomembno, da otrok redno obiskuje zobozdravnika. Kdaj pa je najboljši čas, da otroka peljemo k ortodontu?

Čas za prvi obisk pri ortodontu je odvisen od vrste nepravilnosti in ga za to težko določimo. Otroci morajo redno obiskovati otroškega zobozdravnika, ki poleg higiene in zdravja celotne ustne votline spremlja tudi zagriz, nepravilnosti v položaju, številu zob, prisotnem tesnem stanju, pregleda funkcije orofacialnega področja in seveda morebitne prisotne razvade (sesanje prsta, dude, drža odprtih ust …). Če zobozdravnik na pregledu opazi kakšno nepravilnost, vas napoti k ortodontu, ki nato določi, kdaj naj bi bil ustrezen čas zdravljenja. 

Je Invisalign First primeren za vse starosti? Kaj pa je še pomembno?

Invisalign je primeren za vse starosti. Predvsem je pri ortodontski terapiji, ne glede na vrsto aparata, pomembna motivacija, da je otrok dovolj zrel in skrben, da bo lahko vzdrževal dobro ustno higieno in redno nosil aparat. 

Staršem so lepi in zdravi zobje otrok zelo pomembni. Zvezdice so tisti aparat, ki ga najbolj poznamo. Zanima me, kaj Invisalign First sploh je? 

Pri otrocih starše hitro zmoti, če nimajo lepega nasmeha oziroma če zobje ne izraščajo, tako kot bi morali in so za vse nepravilnosti pri otroku še bolj zaskrbljeni kot pri svojih zobeh. Pri mlajših otrocih lahko breketi (zvezdice) hitro predstavljajo problem predvsem glede higiene in vzdrževanja, moti pa jih lahko tudi pri govoru in hrani, vse več pa je tudi takih, ki jim zvezdice predstavljajo tudi estetski problem. 

Zakaj je Invisalign First odlična rešitev?

Invisalign za otroke so nevidne opornice, ki predstavljajo odlično rešitev pri mnogih nepravilnostih. Z Invisalign First lahko na primer razširimo zobni lok, poravnamo zobe in naredimo prostor za izraščanje stalnikov, tako da ima otrok ves čas menjalnega zobovja lep nasmeh.

Kdaj lahko začnemo pri otrocih uporabljati Invisalign First?

Invisalign First je terapija z nevidnimi opornicami, ki lahko popravi nepravilnosti predvsem pri otrocih, ki imajo mlečne zobe oz. mešano denticijo (stalne in mlečne zobe). Pri otrocih starih med 6 in 10 let lahko začnemo s prvo fazo zdravljenja z nevidnimi opornicami. 

Kaj lahko zdravite? Se Invisalign First sname ali je stalno na zobeh?

Z Invisalignom First lahko zdravimo manjše nepravilnosti, kot je na primer pomanjkanje prostora za stalnik do večjih nepravilnosti, kjer je prisoten ozek zobni lok. Ker so nevidne opornice snemljive, je njegova velika prednost lažje vzdrževanje dobre ustne higiene. Opornice pacient sname samo med hranjenjem in umivanjem zob, preostali čas pa jih mora nositi, da dosežemo želeni rezultat, torej vsaj 22 ur dnevno morajo biti prisotne na zobeh. 

Kako poteka prva faza zdravljenja z Invisalignom First? 

Glavni cilj zdravljenja z Invisalign First je, da se izognemo večjim nepravilnostim, ki lahko nastopijo, ko izrastejo vsi stalni zobje. Z Invisalign First lahko razširimo zobni lok in s tem naredimo dovolj prostora za izraščanje stalnikov. Veliko je namreč otrok, ki imajo majhno čeljust in velike zobe, kar vodi v hudo tesno stanje in pomanjkanje prostora za stalnike. 

Kaj pa druga faza zdravljenja?

V prvi fazi zdravljenja se poravnajo zobje, otrok ima lepši nasmeh, prav tako pa se lahko korigirajo nepravilnosti v zagrizu, če so že prisotne. Druga faza sledi, ko izrastejo vsi stalni zobje in je kdaj potrebno korigirati še zagriz in popraviti manjše nepravilnosti, ki so nastale z izraščanjem stalnikov. Predvsem je največja prednost prve faze ta, da je nato druga faza, če je ta potrebna, veliko hitrejša in lažja za obravnavo. Druga faza je lahko terapija z Invisalignom ali breketi.

Zakaj se starši odločijo za pri otrocih? So opornice udobne?

Zdravljenje z Invisalign First je hitro. Rezultati so vidni že po 6 mesecih ali prej. Celotna terapija pa lahko traja do 18 mesecev (odvisno od nepravilnosti). Opornice so veliko bolj udobne kot fiksni aparat, ki sploh na začetku lahko pika in moti pacienta. Opornice prekrivajo samo zobe, zato se pacienti nanje navadijo veliko hitreje kot na fiksne zvezdice. 

Je zelo enostaven za uporabo, saj se otroci hitro naučijo rokovanja z njim, kako ga vzeti iz ust in vstaviti nazaj. Narejen je iz SmartTrack materiala, zaradi katerega je izjemno udoben in omogoča zobem, da se hitro in pravilno premikajo. 

Kakšen pa je sam postopek, ko se odločimo za Invisalign First?

Otroka najprej poskeniramo, nato prikažemo simulacijo premika zob, kjer lahko starši takoj vidijo končni rezultat in jim predstavimo načrt terapije. Sledi planiranje terapije, kar je delo ortodonta. In ko ortodont potrdi načrt terapije, sledi izdelava alignerjev. Ko dobimo alignerje v ordinacijo, pride pacient na dogovorjeni termin, kjer mu na zobe namestimo attachmente. 

Kaj so attachmenti in čemu služijo?

Attachmeni so majhni gumbki v barvi zoba, ki omogočajo določene premike in preko katerih kliknejo folije. Nato damo pacientu vsa ustrezna navodila in opornice. Kontrole so načeloma na 8-10 tednov. Po končani prvi fazi je treba zadržati pridobljeno stanje. Pacienti dobijo opornice, ki jih nosijo samo ponoči, dokler ne izrastejo vsi stalni zobje. Pacienta nato spremljamo, dokler ne izrastejo vsi stalni zobje. 

Zakaj se starši odločijo za Invisalign First? Bi rekli, da lahko z Invisalign First lep nasmeh raste z otrokom?

Vedno več staršev se odloča za Invisalign First pri svojih otrocih. Velikokrat si za otroke ne želijo zvezdic, ki so jih morda nosili že sami, saj se zavedajo, kako je vzdrževanje higiene pri zvezdicah zahtevno. Ali pa se odločijo za Invisalign First ravno zato, ker so ga tudi sami nosili in bili navdušeni nad rezultatom. Prav tako vedno več staršev želi za svojega otroka najboljše in najhitrejše rešitve. Ker lahko z Invisalign First začnemo zdravljenje od 6 leta naprej oziroma ko imajo prisotne trajne sekalce (enke in dvojke) ter prve kočnike (šestice) do približno 10 leta oziroma dokler je prisotna mešana denticija. Seveda si starši vedno bolj želijo tudi lepega nasmeha pri otrocih v fazi menjalnega zobovja, kar jim lahko s tem aparatom omogočimo. Lahko bi rekli, da s pomočjo Invisalign First lahko omogočimo, da lep nasmeh raste skupaj z otrokom. 

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam