Vsebino omogoča EKO ŠKRNICL

Zakaj ne moremo shujšati?

Se tudi vam dogaja, da se vam okoli pasu nabirajo maščobne blazinice, čeprav telovadite in pazite na prehrano?

Poleg pa se skozi dneve vlečete kot megla? Ste na koncu z živci? Seznam opravil, ki vas čakajo pa je vse daljši?. Vse, kar si želite je vikend ali dopust, potem pa se vam telo upre in zbolite? Krivec za vse zgoraj našteto je kronični stres, ki je povod za številne zdravstvene težave, ki vas pestijo. 

Hiter tempo, natrpani urniki, dolgi delovniki in še vsa gospodinjska opravila doma, pomenijo, da se je danes praktično nemogoče ustaviti in sprostiti. Pričakovanja in standardi okolice so visoki, tudi same do sebe smo stroge, zato delamo še več in počitek prelagamo na kasneje. Vse se zdi izjemno pomembno in enostavno nič ne moremo odpovedati.

Posledica je, da smo vse bolj občutljive na zunanje dražljaje, hitimo iz ene stresne situacije v drugo, stresa se sploh ne zavedamo in vedno znova si zadamo kakšno novo nalogo. Naše telo pa je neverjetno in zmore marsikaj, a le v trenutkih, saj ni namenjeno, da premika meje v ponavljajočih se kroničnih stresnih situacijah, ki smo jim danes izpostavljene. Tako minevajo dnevi in me smo vse bliže stanju, ki se ga zelo bojimo. Govorimo o IZGORELOSTI.

Kaj je stresni hormon – kortizol in kakšna je njegova funkcija?

Stresu se zagotovo ne moremo popolnoma izogniti, saj smo mu ves čas izpostavljene, lahko pa reguliramo, kako se bomo nanj odzvale. Stresni hormon – kortizol nam pomaga ohranjati energijo, koncentracijo in fokus, kadar je seveda v ravnovesju. Ko pa je izpostavljen stresorjem, deluje tako, da se njegovo izločanje poveča. Ko stresor mine pa se ponovno umiri in telo se lahko vrne v stanje normalnega delovanja. Takšen stres imenujemo AKUTNI STRES in vam dolgoročno ne bo pustil večjih posledic.

Za to, da se nam okoli trebuh nabira maščoba, je lahko kriv tudi kronični stres.

V nobenem primeru pa nam stresni hormon ni v prid, če se z njim srečujemo doma, v službi in v avtomobilu med vožnjo. Tukaj so seveda še skrbi, nekatere eksistenčne narave za vas in vašo družino, spet druge povezane s širšo družbo in aktualnim dogajanjem. Rezultat je, da na organizem vpliva več stresorjev, kar ohranja visok nivo stresnega hormona. To pa pomeni, da smo na poti kroničnega izgorevanja.

Kaj sploh je stres?

Najprej moramo vedeti, kaj stres sploh je. Ne gre namreč le za reakcijo psihe, pač pa se nanj odzove celo telo, kar povzroča spremembe na naših organih in celicah. Stres je čustveni, duševni, telesni in vedenjski odgovor posameznika na stresni dejavnik, ki je lahko škodljiv in mu pravimo stresor. Prihaja lahko iz okolja ali iz našega telesa – zlom, bolezen … Pomemben pa je vaš odziv, saj lahko dogodek za vas predstavlja velik stres ali pa ga sploh ne opazite.

Stresni odziv se začne v možganih. Ko zaznate stresor z očmi ali ušesi, se informacije nemudoma prenesejo do centra v možganih, ki pomaga pri obdelavi čustev. Če zazna nevarnost, o tem obvesti nadzorni center vašega telesa, ta preko živčnega sistema komunicira s celim telesom in ob stresu aktivira živčni sistem. Sproščati se začnejo tudi zaloge glukoze, da dobi telo energijo za potrebni odziv. Ko stresna situacija mine, se raven stresnih hormonov zniža, hipotalamus pa aktivira parasimpatični živčni sistem, ki pomaga telesu, da pritisne na zavoro in si odpočije.

Kateri hormon nam povzroča največ težav?

Najpomembnejši hormon je kortizol, ki ima v našem telesu ogromno nalog. Poleg sodelovanja v stresnem odzivu, pomaga ohranjati krvni tlak, pripomore k delovanju srca in ožilja, upočasnjuje vnetni odziv imunskega sistema, pomaga uravnotežiti učinke inzulina in sodeluje pri uravnavanju metabolizma beljakovin, ogljikovih hidratov in maščob. Za zdravje je ključnega pomena, da deluje za nas in ne proti nam, zato lahko rečemo, da je ključni igralec in njegova uravnoteženost je zelo pomembna. 

Katere tri faze izgorelosti poznamo?

 1. Se vam zdi, da imate energije in motivacije za izvoz? Delate pozno v noč, skrbite za vse okoli sebe in ste še vedno polni energije? To pomeni, da je vaš KORTIZOL PODIVJAN in morate ga pravočasno umiriti, saj vas drugače čaka izgorelost.
 2. Ko je kortizol dalj časa visok, sledi padec, kar pomeni IZČRPANOST OZ. IZGORELOST. Počutite se slabo, hudo ste utrujeni, primanjkuje vam energije, koncentracije in motivacije, tako občutite padec kortizola. Čeprav hodite spati prej, počivate, a se nikakor ne morete odpočiti.
 3. Stresnega hormona ni več, čeprav je življenjsko pomemben, da vsako jutro vstanete in začnete dan. Tretja faza izgorelosti pomeni hudo izčrpanost, težave s spominom in občutkom za čas, težave z zdravjem in oslabljen imunski sistem – ADRENALNI ZLOM.

Druga in tretja faza sta zelo nevarni, predvsem pa ju je zelo težko reševati, saj so potrebne korenite življenjske spremembe. Poskrbite zase, preden prestopite mejo izgorelosti. Neuravnovešen kortizol v telesu povzroča številne težave: pridobivanje telesne teže in želja po nezdravi hrani, vnetna stanja, nespečnost in kronična utrujenost, oslabljen imunski sistem, čustvena razdražljivost in slaba prebava. 

Kako na naraven način uravnati kortizol? 

Čeprav je podivjani kortizol krivec za številne težave in bolesni, se ga da uravnati tudi na naraven način. Ključno je, da se prekomernega in daljšega stresa zavedate dovolj zgodaj, ko naravne metode še pomagajo. 

Privoščite si sprehod v naravo, to zelo pomaga proti stresu.

Kako torej uravnati kortizol?

 • Izogibajte se vnetnim živilom: sladkor, ogljikovi hidrati in konzervirana živila. Uživajte veliko svežega sadja in zelenjave, kakovostne beljakovine in kompleksne ogljikove hidrate.
 • Spanec je izjemno pomemben, saj je od njega odvisen vsak proces v vašem telesu. Med spanjem se telo obnovi, zato spite vsaj 7 ur. Zagotovite si popolno temo v spalnici in primerno temperaturo, elektronskih naprav pa se pred spanjem izogibajte.
 • Eterična olja pozitivno vplivajo na vaš imunski sistem in vaše počutje, izberite pa eterično olje sivke, bergamotke ali mirte.
 • Vključujte tehnike, ki pomagajo pri obvladovanju stresa. Lahko je to sprehod v naravi, joga, meditacija ali dihalne vaje. Lahko tudi telovadite, a preveč telesne vadbe zvišuje stresne hormone.
 • Bodite bolj prisotni v trenutku in ne hitite z enega konca na drugega, organizirajte se in pustite nekaj prostora za nepredvidene situacije.
 • Pomoč adaptogenih rastlin, med katere štejemo rhodiolo, ginseng, ginkgo bilobo in ashwagandho. Le-te krepijo zdravje nadledvičnih žlez in pomagajo vzpostaviti porušeno ravnovesje.
V ajurvedi ashwagandho uporabljajo že tisočletja.

Zakaj uživati ashwagandho?

V ajurvedi ashwagandho uporabljajo že tisočletja, saj uravnava stresni hormon kortizol in zdravi težave, ki so z njim povezane.

Pa poglejmo na kaj vse vpliva:

 • Niža raven stresa in kortizola.
 • Izboljšuje prebavo in pomaga pri krčih v želodcu.
 • Poveča odpornost organizma na stres in utrujenost.
 • Blagodejno deluje na dihalne organe.
 • Krepi imunski sistem.
 • Pozitivno vpliva na spomin in koncentracijo.
 • Pomaga pri težavah z anksioznostjo.
 • Stimulira delovanje srca in izboljša cirkulacijo krvi.
 • Normalizira delovanje živčnega sistema.
 • Uravnava hormonska neravnovesja.
 • Je močan antioksidant in ima protivnetne lastnosti.
 • Izboljšuje spanec.
Ashwaganda pomaga uravnavati stresni hormon kortizol, zmanjšuje učinke stresa in pripomore k bolj kakovostnemu spancu.

Včasih smo tudi Nepremagljive utrujene, neprespane in potrebujemo nekaj pomoči. Nič ni narobe, da smo izčrpane in čutimo, da naša telesna kondicija ni prava. Naravni način, kako poskrbeti za svoje zdravje in počutje je tukaj. Eko škrnicl je poskrbel za adaptogeno zelišče iz Indije, ki pomaga uravnavati stresni hormon kortizol, zmanjšuje učinke stresa in pripomore k bolj kakovostnemu spancu. Verjamem, da boste kmalu spet polne moči, pozitivne energije in brez tihega stresa.  

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam