Namigi za praznično večerjo v stilu leta 2020: drugače in nepričakovano

Letošnje leto je bilo za večino od nas pravi izziv in preizkušnja. In če smo se letos kaj naučili, je to, da lahko v trenutku izgubimo vse in da je skrb za naravo izjemnega pomena.

Ker so prazniki pred vrati, sva se pri Raaw Life odločili, da jih letos izpeljeva malo drugače in ljudi spodbudiva k uporabi pribora in dekoracije iz naravnih materialov. Prav tako želiva spodbuditi bolj zdrav način življenja, predvsem z manj sladkorja (ki se mu v decembrskih mesecih ni mogoče upreti, lahko pa ga zmanjšamo ali nadomestimo z bolj zdravimi nadomestki). No, če misliš, da dobre predjedi ali sladice ni brez mesa, sladkorja ali moke, moraš preizkusiti spodnje recepte. Pa predlagava ti, da letos za večerjo uporabiš kar kokosove posodice in pogrinjke iz ratana.

Stoodstotno naravno, okolju prijazno, poleg tega pa bo tole prava popestritev celotne večerje. Leto 2020 je bilo nepričakovano in drugačno, zakaj ne bi bila letos torej drugačna tudi praznična večerja?!

MINI BITES

Sestavine:

  • Tereza’s choice veganski burger buča (1 pakiranje)
  • 1 velika sveža kumarico
  • Humus s tartufi Tereza’s Choice
  • kisla smetana

Priprava:

Veganske burgerje spečeš v pečici, medtem pa narežeš kumaro na kolobarje. Ko so burgerji pečeni, jih narežeš na majhne koščke (kvadratke) in jih naložiš na kolobarje kumare. Po vrhu okrasiš še s humusom s tartufi ali kislo smetano. Hitro in BOŽANSKO.

ZDRAV TIRAMISU

Sestavine (za 2 osebi):

  • skodelica mandljevega mleka
  • 4 žličke chia semen
  • polovico skodelice kokosovega ali drugega rastlinskega jogurta
  • 2 žlički javorjevega sirupa
  • malo vaniljeve paste
  • žlička pravega kakava
  • žlička kave

Ppriprava:

Chia semena namoči v mandljevo mleko, dobro premešaj in pusti stati eno minuto. Dodaj jogurt in javorjev sirup ter dobro premešaj. Mešanico razdeli v tri različne posodice. V prvo dodaj kakav v prahu in dobro premešaj. V drugo chia mešanici dodaj kavo in žličko mešanice iz prve posode (za barvo). V tretji posodi chia pudingu dodaj vaniljo. 

Vse posode pokrij in jih po možnosti postavi v hladilnik za približno 4 ure ali še bolje čez noč, da se chia puding zgosti. 

Naslednji dan v skodelico (v kateri boš postregla tiramisu) najprej dodaj kakavovo zmes, nato tisto, ki si ji dodala kavo, po vrhu pa gre mešanica z vaniljo. Po vrhu lahko dodaš še malo jogurta, potreseš s kakavom v prahu ali nastrgaš temno čokolado. Uživaj v božanskih okusih. 

ZDRAV ČOKOLADNI MOUSSE

Sestavine:

  • 1 skodelico aquafabe (voda iz konzerve čičerike)
  • ščepec vinskega kamna
  • žlico domačega medu
  • 150 g temne čokolade (lahko veganske)
  • ščepec soli
  • malo vaniljeve paste

Priprava:

Najprej čokolado stopi nad kozico in jo postavi na stran, da se ohladi. Medtem zmešaj aquafabo – mešaj tako dolgo, dokler ne dobiš snega (tako kot pri beljakih), nato vmešaj še vinski kamen, med, ščepec soli in vaniljevo pasto. Previdno dodaj še stopljeno temno čokolado. Ko je vse skupaj dobro premešaš, prelij v kozarčke. V hladilniku naj stoji vsaj 4 ure. Pred postrežbo lahko po vrhu okrasiš z malo kokosove smetane. Dober tek. 

IDEJE ZA TRAJNOSTNI POGRINJEK

1. Uporabi kokosove skodelice in pribor iz kokosovega lesa

ZAKAJ?

  • Kokosov les je naravni protibakterijski izdelek. V 48 urah uniči do 99 odstotkov vseh bakterij.
  • Reši kokos, reši planet. Vsakič, ko kupiš kokosovo skodelico, rešiš kokosov oreh, ki bi ga drugače sežgali ali vrgli na odlagališče. 
  • So trajnostni in okolju prijazni. V celoti so narejeni iz lupine kokosovega oreha, stoodstotno naravni, biorazgradljivi, primerni za kompost in ne ustvarjajo odpadkov.
  • So močni in dolgotrajni. Kokosove sklede so v primerjavi z glino, porcelanom in steklom izjemno močne, pranje in vzdrževanje kokosovih skodelic pa je izredno enostavno. Uporabiš vodo in po želji malo mila. Po pranju jih obrišeš in pustiš, da se popolnoma posušijo. Po petnajsti do dvajseti uporabi jih premažeš s kokosovim oljem, da jih zavaruješ in podaljšaš njihovo življenjsko dobo.
  • Brez kemikalij so, preprosto izdelane iz kokosove lupine.
  • Vsaka skleda je unikatna in ročno izdelana.

2. Bodi inovativna in letos pogrinjku dodaj podstavke iz ratana

ZAKAJ? 

  • Ratan je naravno obnovljiva palma, ki raste v tropskih predelih Azije in se med drugim uporablja za pohištvo.
  • Eden od čudovitih in trpežnih dekorativnih kosov, naraven in obstojen. 
  • Najin je unikaten in ročno izdelan. 

3. Poigraj se

Uporabi čim več kosov iz narave, ki ti lahko služijo kot namizna praznična dekoracija. Prtičke daš lahko za lepši videz v ratanast obroček ali jih oviješ z rafijo ali drugim naravnim trakom. Uporabi cimetove palčke, rožmarin, smrekove vejice, ki jih priložiš na prtiček vsakemu gostu.

Lahko podpreš lokalno cvetličarno in si privoščiš evkaliptus in ileks, ki praznični mizi dodata poseben čar. Namesto luči pa raje prižgi nekaj svečk s sojinim voskom (midve najrajši uporabljava kokosovo svečko s sojinim voskom in naravnimi eteričnimi olji, seveda pa je izbira naravnih svečk danes pestra). Tako ustvariš prijeten ambient, poleg tega pa še prihraniš elektriko (he, he). 

Komentirajte

Vsak petek našim bralkam, ki so prijavljene v novičke Nepremagljive, pripravimo ekskluzivno vsebino, ki jo prejmejo izključno samo prijavljene bralke, na svoj email naslov. 

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam