Praznični jedilnik po receptih nepremagljive Alme Rekić

Nepremagljive smo lahko nadvse hvaležne, da je med nami tudi priznana kuharska mojstrica, ki nas vedno razvaja z odlično hrano.

Zato sem Almo prosila, naj nam sestavi enostaven praznični jedilnik in zaupa recepte. Tako, če še vedno ne veste, kaj bi skuhale, upam, da ste dobile kakšno dobro idejo!

Hladna predjed: goveji carpaccio

SESTAVINE:

  • 1 kg govejega fileja
  • kozarček vloženih kaper
  • 4 vrečke že pakirane rukole
  • 2 kosa sira Grana Padano (parmezan)
  • 0,5 kg češnjevega paradižnika

PRIPRAVA:

Goveji file očistimo, ga odpremo in dobro začinimo s soljo in poprom. Dodamo kapre in zavijemo v rulado, jo zavijemo v plastično folijo in za približno eno uro shranimo v zamrzovalnik. Na krožnik, na katerem bomo postregli predjed, najprej naložimo rukolo, jo pokapamo z balzamičnim kisom in posolimo. Meso vzamemo iz zamrzovalnika,  narežemo na tanke rezinice in ga položimo na rukolo. Dodamo narezan češnjev paradižnik in na luskice nastrgan parmezan. Zraven postrežemo popečeno rezino kruha.

 Topla predjed: špinačni rezanci s celimi kozicami

SESTAVINE

  • 1 kg ozkih špinačnih rezancev
  • 100 g sušenih paradižnikov
  • česen
  • 2 kg velikih celih kozic
  • peteršilj (svežega, jaz sem imela sveže zamrznjenega)
  • 250 g masla
  • 200 g sveže špinače

PRIPRAVA

Špinačne rezance skuhamo na zob (al dente), jih speremo in pustimo, da se ohladijo. V večji ponvi na olivnem olju popražimo sesekljan česen, sesekljan suhi paradižnik, dodamo cele kozice, jih malo sotiramo, zalijemo z 1 dl belega suhega vina, dodamo narezano svežo špinačo, na četrtine narezan češnjev paradižnik, solimo, popramo in dodamo sesekljan peteršilj ter maslo. Vse skupaj dušimo približno 5 minut. Dodamo rezance ter zmešamo. Na dno krožnika najprej naložimo sveže liste špinače, ki smo jih pokapali z oljčnim oljem in nato dodamo rezance s kozicami.

Glavna jed: file brancina z gomoljno zelenjavo in grahovim pirejem

SESTAVINE

  • 8 brancinovih filejev
  • 1 kg korenja
  • 1,5 kg zamrznjenega graha
  • 2 večja gomolja zelene
  • 1/2 kg krompirja
  • oljčno olje

PRIPRAVA

Posebej kuhamo grah in krompir, ki olupimo in narežemo na koščke. Ko je grah kuhan, ga približno za pest vzamemo stran in ohladimo (ostati mora cel). Preostanek precedimo in pustimo stati nekaj minut, potem pa združimo skupaj s krompirjem, solimo, dodamo maslo, pretlačimo in za gladek pire uporabimo še fino cedilo. Posebej narežemo gomolj zelene in korenje (na večje kocke) in skuhamo – pazimo, da ne prekuhamo, ampak mora biti še malo na zob (videti mora biti tako, kot da bi ga lahko še kakšno minuto dlje kuhali). File brancina začinimo in popečemo na vročem oljčnem olju, da kožica postane hrustljavo rumena. File pečemo približno minuto na vsaki strani. Kuhano zelenjavo (korenje in zelena) sotiramo še na maslu in ji dodamo pest graha. Na krožnik najprej naložimo grahov pire, potem dodamo file in sotirano zelenjavo.

Sladica: creme brulee s svežim sadjem in meringo

SESTAVINE

  • 10 jajc
  • 1 l sladke smetane
  • 500 ml mleka
  • vanilijeva aroma
  • 300 g svežih malin
  • 500 g svežih jagod
  • 200 g svežih borovnic
  • 1 kg kristalnega sladkorja
  • Šopek sveže melise ali mete

PRIPRAVA

V smetano in mleko dodamo rumenjake, sladkor in vanilijevo aromo. Z metlico dobro premešamo in precedimo. Maso nadevamo v ognjevarne posodice in postavimo v pekač, v katerega smo na dno za prst visoko nalili vodo. Postavimo v pečico, ki smo jo pred tem že segreli na 140 stopinj in pečemo približno 20 minut. Ko je pečeno in ohlajeno, posujemo z malo rjavega sladkorja in ga stopimo z ročnim plinskim gorilnikom. Iz beljakov in sladkorja stepemo sneg in ga nabrizgamo na brulee (če nimate dresirke, lahko uporabite vrečko za zamrzovanje, ki ste ji odrezali en vogal). Dodamo sveže sadje in posujemo s sladkorjem v prahu.

Komentirajte

Vsak petek našim bralkam, ki so prijavljene v novičke Nepremagljive, pripravimo ekskluzivno vsebino, ki jo prejmejo izključno samo prijavljene bralke, na svoj email naslov. 

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam