Psi razumejo žalost

Sarah Ferguson je razkrila, da so kraljičini corgiji po smrti monarhinje “končno spet normalni”, mi pa vam razkrivamo, kako ugotoviti, ali vaš kuža trpi.

63-letna vojvodinja yorška je pred kratkim razkrila, da so corgiji, ki jih je posvojila po smrti kraljice Elizabete, “zelo srečni” in da se zdi, da so si opomogli od žalosti. Povedala je, kako se psa Muick in Sandy počutita, odkar sta se preselila v kraljevo hišo v Windsorju, kjer živi. Dejala je: “Odlično se imata, res sta srečna in zdaj sta dvignila repa, tako da mislim, da sta prebolela žalost. Toda kaj se dejansko zgodi s psom, ko žaluje, in kaj lahko stori novi lastnik, da mu pomaga?

Ugotovitve o pasjem žalovanju

Strokovnjaki za vedenje psov pravijo, da so vsi psi različni in se bodo na izgubo lastnika odzvali različno. Nekateri psi so na svoje lastnike zelo navezani, zato so lahko zelo v stresu in žalostni, če izgubijo lastnika.Vendar pa jim lahko pomagamo, da bodo izgubo hitreje preboleli in da bo ta proces lažji. 

Seveda ne moremo vstopiti v pasji um in izmeriti žalovanja hišnega ljubljenčka. Prav tako zelo težko vemo, kaj se dogaja v njihovih možganih. Toda psi so izredno družabna bitja in pogosto vzpostavijo močne vezi s svojimi lastniki. 

Kako sploh ugotoviti, ali pes žaluje

Kraljičini corgiji so bili nedvomno zelo povezani z njenim pokojnim veličanstvom. Verjetno pogrešajo njeno prisotnost in naklonjenost, čeprav ne razumejo povsem, kaj se je zgodilo. Da bi razumeli, ali pes žaluje, moramo običajno pogledati njegovo vedenje. Pes lahko kaže simptome tesnobe, stresa in se umika. Morda ne bo več jedel in ne bo želel, da bi ga božali. 

Kraljičini corgiji so bili nedvomno zelo povezani z njenim pokojnim veličanstvom. Foto: PROFIMEDIA

Prav tako lahko povešajo glavo, ne mahajo z repom in se zdijo žalostni. Lahko tudi prekomerno hodijo sem ter tja. To je lahko za novega lastnika zelo stresno, vendar je te znake običajno mogoče odpraviti z nekaj ljubezni.Tako kot pri ljudeh se tudi pri živalih bolečina zaradi žalovanja sčasoma zmanjša. 

Pomen rutine ob izgubi lastnika

Vredno je poudariti, da izguba lastnika za psa pogosto pomeni tudi spremembo okolja in rutine. Zato ljudje težko razumemo, ali lahko vedenjske težave pri hišnem ljubljenčku povzroči ta sprememba ali izguba osebe.Izguba rutine je lahko še posebej problematična, če je bil lastnik živali starejši. 

Družine z majhnimi otroki in psom pogosto nimajo jasne rutine ali strukture. Pes je preprosto vključen v dogajanje, ki se dnevno spreminja. Pri starejših ljudeh, pri katerih je verjetno, da bodo umrli, pa je rutina pogosto zelo ustaljena. Običajno ima pes na primer sprehod ob določeni uri, hrani se ob določeni uri in je navajen na priboljšek pred spanjem. Če se pes znajde pri novi osebi, je lahko zaskrbljen in vznemirjen, ker se je ta rutina spremenila. Ne samo, da je morda v novem domu, morda ima tudi drugačno hrano in vzorce sprehajanja. 

Če niso bili navajeni otrok, se lahko nenadoma znajdejo med njimi – vsi ti dejavniki jih lahko vznemirijo. Da bi to ublažili, bi moral imeti vsak lastnik psa nekoga, ki pozna njegovega psa, njegovo rutino, njegove simpatije in stvari, ki jih ne mara, če bi nenadoma umrl in bi moral za psa poskrbeti nekdo drug.

Corgiji pokojne kraljice so verjetno že poznali Sarah Ferguson, zato so bili morda že navajeni nanjo. Prav tako so jih med kraljičinim življenjem verjetno peljali na sprehod in hranili tudi drugi ljudje, kar bi jim lahko pomagalo pri prehodu v novo okolje. Še vedno pa bosta v novi hiši z drugimi ljudmi, zato bo prilagoditev morda trajala nekaj časa.

Psu je treba dati čas

Če je pes pod stresom ali nesrečen, lahko traja nekaj časa, da se to popravi. To je lahko tudi naporno za novega lastnika, saj lahko takšen pes otežuje vsakodnevna opravila. Morda ne bo mogel pravilno hoditi ali pa se bo težko sprehajal po parku. Morda tudi ne bodo radi ostali sami ali šli k veterinarju. 

Hodite v tempu, ki ga ima vaš pes. Bodite potrpežljivi in dosledni ter s prijaznimi besedami in nagradami gradite pozitivne asociacije. Če se zdi, da se stanje psa izboljšuje, nato pa naredi korak nazaj, se ne bojte. Pes enostavno potrebuje še nekaj časa.

Vsak pes je drugačen  

Storite vse, kar je v vaši moči, da bi razumeli svojega psa. Na primer, pogledati morate, kje je pes v svoji življenjski fazi. Starejši pes se lahko spopada s slabim zdravjem ali izgublja čute. Morda je imel z zadnjim lastnikom globok odnos. Zato se lahko težje spopada s spremembami. Prav tako lahko mladi pes potrebuje čas, da se poveže z lastnikom.  

Lastniki morajo biti vedno pozorni tudi na pasmo. Če je pes navajen na lovljenje žoge, novi lastnik pa mu prinese plišastega medvedka, v tem ne bo užival in lahko postane zmeden in obupan. Nekateri psi ne žalujejo za človekom kot takim, ampak preprosto pogrešajo žogico ali hranjenje. Če lahko te stvari ponovite, se bo pes dobro prilagodil novemu lastniku.

Osnove opravite pravilno 

Psi so tako kot ljudje družabni in imajo osnovne potrebe, ki jih je treba zadovoljiti. Potrebujejo gibanje, igro in družbo ter občutek varnosti v svojem domu ali okolju. Nekateri psi potrebujejo tudi duševno spodbudo in izziv. Drugi obožujejo trening in vaje za agilnost. Potrebujejo pa tudi ljubezen, naklonjenost in pozornost. Vse to bo psu pomagalo, da se bo lažje spoprijel z žalovanjem in novo bazo. 

Ne pozabite, da ne gre samo za žalovanje 

Pomembno se je zavedati, da tudi druge spremembe vplivajo na pse in jim povzročajo stres in skrbi. Lastnik lahko zboli in ne more skrbeti za psa ali ga peljati na sprehod. A navsezadnje morate psu pokazati, da ga imate radi, saj bo tako vsak problem lažje rešiti.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam