Dolgi zimski večeri so prav idealni za razvajanje in ni bolj prijetnega, ko se ob branju dobre knjige ali gledanju najljubšega filma pocrkljati še s čokolado, ki izboljšuje naše razpoloženje, nas pomirja in napolni z občutki zadovoljstva.
Čokolada namreč dokazano povečuje izločanje hormonov sreče in stimulira tvorbo endorfina, ki se izloča v možganih in blaži bolečino v telesu ter povzroča oziroma ustvarja občutke sreče in zadovoljstva. Kakav, kot osnova čokolade, pa je tudi odličen vir magnezija, ki zmanjšuje stres in izboljšuje spanec.
Uživamo jo lahko v različnih oblikah, vendar hladni zimski večeri kar kličejo po dišeči vroči čokoladi, ki nas lepo pogreje in poboža naše telo. Sama jo imam najraje žametno gladko in fino »pudingasto« gosto ter postreženo z veliko žlico stepene sladke smetane posute s cimetom …. Naslednji dan pa naredim kakšen daljši sprehod in slaba vest je v trenutku pozabljena, haha.
V tem poprazničnem času se pri nas doma nabere kar nekaj raznoraznih čokoladnih figuric in kroglic, ki jih otroka dobita od babic, tet in ostalih sorodnikov. In velikokrat se je zgodilo, da so se te čokoladice »valjale« po naši kuhinji potem še celo leto. Ker se kot mama trudim, da otroka kljub prazničnim sladkarijam pojesta tudi kakšen bolj »zdrav sladkorček« (če se lahko tako tolažim, hi hi), sem se domislila tega zabavnega recikliranja in priprave malce bolj hranljive čokolade v obliki lizik. Če lesenih palčk nimamo, lahko takšno reciklirano čokolado pripravimo tudi v kakšni drugačni obliki ali pa jo preprosto nalijemo na ravno površino, posujemo s svojimi najljubšimi sestavinami (suho sadje, oreščki) in nato strjeno razlomimo na poljubne kose ter pohrustamo ob svojem najljubšem filmu!
“Gosta” vroča čokolada
Sestavine (1 do 2 osebi):
- 50 g čokolade
- 200 ml mleka
- 1 žlica kakava
- ½ žličke medu
- ½ žlice jedilnega škroba
- 1 žlička masla
- Zelo majhen ščepec soli
- 1 žlička konjaka (če delamo za otroke, ga izpustimo)
Ostalo:
- Sladka smetana za stepanje
- Ščepec mletega cimeta
Priprava:
- Odvzamemo 3 žlice hladnega mleka in ga dobro zmešamo z jedilnim škrobom (pazimo, da v mešanici ni “grudic”).
- V posodi z debelim dnom zavremo preostalo mleko, ki mu dodamo kakav, med, maslo in čisto majhen ščepec soli, ki poudari okus čokolade.
- Prilijemo mešanico hladnega mleka in škroba ter ob stalnem mešanju kuhamo še nekaj minut oziroma dokler se zmes ne zgosti primerno.
- Posodo odstavimo in dodamo čokolado ter mešamo dokler se vsa čokolada ne stopi in napitek ne postane lepo kremast in gladek.
- Če vročo čokolado pripravljamo za odrasle, ji lahko na koncu dodamo še malce konjaka, sicer ta korak izpustimo!
- Vročo čokolado nalijemo v skodelice, ji dodamo še stepeno sladko smetano ter posujemo s ščepcem mletega cimeta.
Reciklirane čokoladne lizike
Sestavine (za 6 lizik):
- 200 g čokolade (stopljene)
- Suho sadje (brusnice, marelice, slive itd.)
- Mešani oreščki
Ostalo:
- Papir za peko
- Olje
- Lesene palčke
Priprava:
- Pripravimo pekač, na katerega kapnemo nekaj kapljic olja ter nanj položimo
- Pripravimo oziroma na manjše koščke narežemo suho sadje ter oreščke.
- Razlomimo čokolado oziroma čokoladne figurice ter jo nad vodno soparo ob stalnem mešanju stopimo.
- Z žlico zajamemo stopljeno čokolado ter naredimo šest kupčkov, ki jih nato z žlico previdno razmažemo v krog.
- Vsakemu kupčku čokolade dodamo leseno palčko ter čez njo prelijemo še nekaj stopljene čokolade, tako da je palčka prekrita.
- Poljubno potresemo s pripravljenim suhim sadjem in oreščki.
- Pripravljene lizike postavimo na hladno, da se strdijo ter strjene nato previdno in počasi odlepimo od papirja.
Še več slastnih receptov najdete na yaska.si.