Ne dovolite, da bi velikonočna trdo kuhana jajca šla v nič. Če imate radi praznik velike noči, potem verjetno poznate enega od manj pogostih stranskih učinkov barvanja velikonočnih jajc: veliko in veliko trdo kuhanih jajc.
In priznajmo si, da trdo kuhana jajca niso tako razburljiva kot velikonočne sladkarije ali velikonočna večerja s številnimi slastnimi velikonočnimi jedmi. Kljub temu so trdo kuhana jajca neverjeten vir beljakovin in so odličen dodatek k skoraj vsem vrstam obrokov, od zdravih zajtrkov do hitrih večerij. Poleg tega ni lažjega obroka ali prigrizka, ki bi bil za na pot, kot trdo kuhano jajce.
Trdo kuhana jajca lahko hitro postanejo zanimiva jed
A naj bo preprosto trdo kuhano jajce s soljo in poprom še tako odlično, obstaja še veliko drugih načinov, kako to hrano narediti bolj zanimivo, okusno in aromatično. Ja, obstaja veliko slastnih receptov. Razmislite o tem, da bi trdo kuhanim jajcem dodali nekaj začimb ali jih uporabili kot beljakovinsko osnovo v solati, v kateri bi običajno uporabili piščanca ali drugo meso. Lahko jih položite na toast, jih pomešate s praženo zelenjavo, kar hočete.
Poiščite svoj najljubši recept
Ne glede na to, kaj boste izbrali, boste zagotovo imeli obrok, ki vas bo nasitil za več ur, kar je pogosto lažje doseči v teoriji kot v praksi. Če iščete navdih, vam predstavljamo nekaj okusnih načinov uporabe velikonočnih jajc, ki vam po navadi ostanejo. Recepti pa niso samo enostavni, ampak so tudi izjemno slastni.
Solata iz belega fižola in tune z omako bazilike
Če tej solati, polni vlaknin, dodamo trdo kuhano jajce, dobimo dodaten odmerek beljakovin in okusa. Poleg tega, da je ta zdravi obrok okusen, vas bo nasitil za vse popoldne.
SESTAVINE:
- Sol
- Poper
- 350 g stročjega fižola, obrezanega in razpolovljenega
- 1 majhna šalotka, sesekljana
- 1 paket listov bazilike
- 3 žlice olivnega olja
- 1 žlica rdečega vinskega kisa
- Hrustljava zelena solata
- 1 pločevinka belega fižola, operite
- 2 pločevinki tune v vodi, odcejeni
- 4 mehko ali trdo kuhana jajca, razpolovljena
NAVODILA:
V velikem loncu zavrite vodo. Dodajte 1 žlico soli, nato stročji fižol in kuhajte, dokler se ne zmehča, 3 do 4 minute. Odcedite in sperite pod hladno vodo, da se ohladi.
Medtem v mešalniku pretlačite šalotko, baziliko, olje, kis ter po 1/2 čajne žličke soli in popra. Pretlačite do gladkega. Polovico preliva prenesite v veliko skledo in ga zmešajte s stročjim fižolom. Zložite solato, beli fižol in tuno ter postrezite s preostalim prelivom in jajci.
Tortilje z jajci
Podrobno sledite receptu, le da namesto umešanih jajc uporabite trdo kuhana. Včasih se je treba malo znajti in kakšno sestavino samo zamenjati.
SESTAVINE:
- 2 žlici olivnega olja
- 1 pločevinka črnega fižola, operite
- 1/2 čajne žličke semen kumine
- 1 strok česna, drobno sesekljan
- Sol
- Poper
- Pol paketa mlade špinače
- 1 žlica svežega limoninega soka
- 8 velikih jajc
- 8 rumenih koruznih tortilj
- Kisla smetana in koriander za dekoracijo
NAVODILA:
V veliki ponvi na srednji temperaturi segrejte 1 žlico olja. Dodajte fižol, kumino in česen. Začinite z 1/8 čajne žličke soli in popra ter kuhajte, dokler česen ne postane zlato rjav, približno 2 minuti. Dodajte špinačo, odstranite z ognja in jo premešajte, da se listi komajda zvijejo. Nato vmešajte še limonin sok.
V veliki skledi stepite jajca, 1 žlico vode ter po 1/2 čajne žličke soli in popra. Preostalo žlico olja segrejte v drugi ponvi, na srednji temperaturi. Dodajte jajca, ki so vam ostala. V originalnem receptu so tukaj umešana jajca. Tortilje rahlo popecite in napolnite s fižolom, jajci, kislo smetano in koriandrom, če želite.
Pikantna krompirjeva solata z jajci
Kaj se zgodi, ko združijo moči jajca, kisla smetana in koper? Dobili boste vulkan okusov in teksture, ki jih ni mogoče preseči.
SESTAVINE:
- 2 kg majhnega mladega krompirja
- Sol
- Poper
- 4 velika jajca
- 3 žlice kisle smetane
- 2 žlici majoneze
- 1 žlica belega vinskega kisa
- 2 kisli kumarici
- 1/2 žlice svežega kopra
NAVODILA:
Krompir dajte v velik, širok lonec, prelijte s hladno vodo in zavrite. Dodajte 2 žlički soli, zmanjšajte temperaturo in kuhajte, dokler se krompir ne zmehča, 10 do 15 minut. Odcedite ga in ohladite pod hladno vodo.
Medtem dajte jajca v srednje veliko posodo, dodajte toliko hladne vode, da je 2 cm nad potopljenimi jajci, in zavrite. Odstavite z ognja, pokrijte in pustite stati 12 minut. Odcedite in ohladite v ledeni vodi. Ko se ohladijo, jih olupite in grobo sesekljajte.
Medtem ko se krompir in jajca kuhajo, v veliki skledi stepite kislo smetano, majonezo, kis ter po 1/4 žličke soli in popra.
Krompir prerežite na polovico (če je velik, ga prerežite na četrtino). Krompir prelijte, da se prekrije. Dodajte jajca, kisle kumarice in koper.
Vražja jajca s slanino
Slanina in drobno sesekljana zelena čebula dodata vražjim jajcem ravno prav pikantnega okusa. Zagotovo bo ta recept všeč tudi tistim, ki niso ljubitelji pikantnega.
SESTAVINE:
- 12 velikih jajc
- 4 rezine slanine
- 1/2 skodelice nemastnega navadnega jogurta
- 1 žlica svežega limoninega soka
- 1 žlička gorčice
- Sol
- Poper
- 1 žlica mešanice sesekljanega svežega drobnjaka in kopra
- 1/4 žličke dimljene paprike
NAVODILA:
Jajca dajte v veliko posodo, dodajte toliko hladne vode, da je 2 cm nad potopljenimi jajci, in zavrite. Odstavite z ognja, pokrijte in pustite stati 12 minut.
Medtem na srednji temperaturi v veliki ponvi pripravite slanino, da postane hrustljava, 6 do 8 minut. Postavite jo na krožnik, obložen s papirnato brisačo. Ko se ohladi, jo zdrobite na majhne koščke.
Jajca odcedite in jih vrnite v ponev. Ponev nežno pretresite, da se jajca razbijejo po vsej površini. Jajca spustite pod hladno vodo, da se ohladijo, nato jih olupite. Vzdolžno jih prerežite na pol. Rumenjake prenesite v manjšo skledo in jih pretlačite z jogurtom, limoninim sokom, gorčico, 1/4 žličke soli in 1/8 žličke popra. Polovico mešanice prenesite v manjšo skledo ter vmešajte drobnjak in koper. Z žlico vmešajte polovico beljakov in jih potresite z dodatnimi zelišči. V preostalo zmes rumenjakov vmešajte papriko. Z žlico vmešajte preostale beljake in jih posujte z zdrobljeno slanino.
Ocvrta cvetača z jajci
Uporabite ostanke jajc za to jed, ki je zaradi ingverja, medu in edamca polna okusa. Izjemno slastna jed, ki jo boste pripravili večkrat.
SESTAVINE:
- 1/2 velike glave cvetače
- 2 žlici rastlinskega olja
- 1 oranžna paprika, narezana na tanke trakove
- 1 šalotka, narezana na tanke rezine
- kos ingverja, narezan na tanke palčke
- 2 žlici sojine omake z nizko vsebnostjo natrija
- 2 žlici čili česnove paste
- 2 žlički medu
- 4 velika jajca
- 1 skodelica zamrznjenega graha, odmrznjenega
- 1 skodelica zamrznjenih sojinih zrn, odmrznjena
- Limeta, za dekoracijo
NAVODILA:
Cvetačo narežite in odstranite trdo notranjo sredico in liste. Cvetačo prenesite v skledo kuhinjskega robota, ne vse na enkrat. Pulzirajte, dokler cvetača ne postane podobna rižu, približno 15 sekund (pazite, da ne pretiravate, sicer bo cvetača postala kašasta). Odstavite, nato pa ponovite s preostalo cvetačo (dobili boste približno 4 skodelice cvetače).
V veliki litoželezni ponvi na srednje visoki temperaturi segrejte 1 žlico olja. Dodajte poper, šalotko in ingver; med mešanjem kuhajte 2 minuti. Dodajte cvetačo, premešajte in pokrijte ter kuhajte 5 minut.
Medtem v manjši skledi zmešajte sojino omako, čilijevo česnovo pasto in med. Mešanico cvetače potisnite na eno stran ponve, dodajte preostalo žlico olja, jajca in mešajte 2 minuti. Ponev odstranite z ognja in dodajte omako, grah in sojina zrna. Postrezite s tanko narezano šalotko in limeto.
Solata z jajci in karijem
To solato postrezite na zeleni posteljici ali na popečenem kruhu, da bo obrok nasiten. Lahko jo servirate tudi kako drugače.
SESTAVINE:
- 6 velikih jajc
- 1 žlica olivnega olja
- 1 velika čebula
- 1 žlica zamrznjenega graha
- 3/4 žličke soli
- 1/4 žličke grobo mletega črnega popra
- 1 limona
- 1 velika žlica lahke majoneze
- 1/2 žličke karija v prahu
- 2 stebli zelene
- Nekaj svežih peteršiljevih listov
- 1 vrečka mešane baby zelenjave
- 1/2 skodelice orehov
NAVODILA:
Potrebujete trdo kuhana jajca. Če jih nimate dovolj, je tukaj nasvet, kako jih skuhate. Jajca dajte v tričetrtinsko posodo z dovolj vode, da so pokrita z 1 cm. Vodo segrevajte na visoki temperaturi, da zavre; odstranite z ognja. Posodo pokrijte in pustite jajca stati 12 minut.
Medtem ko se jajca kuhajo, v ponvi brez prijema 1 minuto segrevajte olje na srednji temperaturi. Dodajte čebulo in jo med občasnim mešanjem kuhajte približno 20 minut ali dokler se ne zmehča in zlato rjavo obarva. Vmešajte grah, 3/4 žličke soli in 1/4 žličke grobo mletega črnega popra; kuhajte še 3 minute, dokler se grah ne skuha. Ponev odstranite z ognja.
Ko so jajca kuhana, previdno odlijemo vodo in jih ohladimo v isti posodi v hladni vodi, pri čemer občasno zamenjamo vodo, dokler jajca niso ohlajena, približno 5 minut. Medtem iz limone naribajte 1 žličko lupine in iztisnite 2 žlici soka. V manjši skledi zmešajte limonino lupino in sok z majonezo ter karijem v prahu.
Trdo kuhana jajca olupite in grobo sesekljajte, dajte jih v veliko skledo. V skledo z jajci dodajte mešanico čebule, majoneze, zelene in peteršilja; nežno premešajte z gumijasto lopatico, da se povežejo. Če želite, jajčno solato pokrijte in jo shranite v hladilniku 1 uro ali dokler se ne ohladi. Zelenjavo razporedite na 4 krožnike; na vrh položite jajčno solato in jo posujte s sesekljanimi orehi.
Slasten sendvič za kadarkoli
Sendviči z jajci niso samo za zajtrk. Ta slastni sendvič z zelenjavo je odličen kadar koli čez dan ali za večerjo.
SESTAVINE:
- 1 skodelica sira rikota
- 3 žlice naribanega parmezana
- 2 žlici narezanega svežega drobnjaka
- 1/2 žličke naribane limonine lupinice
- 1 žlica olivnega olja
- 1 rdeča paprika
- 1 rumena paprika
- 1 bučka
- 1 šalotka
- 1/2 čajne žličke soli
- 1/2 žličke sveže mletega črnega popra
- 2 veliki jajci
- 4 rezine polnozrnatega kruha
- 1 skodelica mlade rukole
NAVODILA:
V manjši skledi zmešajte rikoto, parmezan, drobnjak in limonino lupinico.
Na srednje visoki temperaturi segrejte olje v veliki ponvi. Dodajte papriko in jo med mešanjem pražite 4 minute. Dodajte bučke in šalotko; med mešanjem pražite 3 minute. Začinite s soljo in poprom.
Medtem ko se zelenjava praži, pripravite enominutna jajca: Jajca dajte v ponev in dodajte toliko hladne vode, da jih pokrije. Na srednji temperaturi zavrite. Ko voda zavre, ponev odstranite z ognja; pokrijte jo in pustite stati 1 do 2 minuti. Jajca prenesite v skledo z ledeno vodo, da se kuhanje ustavi (tako jih boste tudi lažje olupili, ko bodo dovolj hladna za lupljenje). Beljaki morajo biti popolnoma kuhani, rumenjaki pa mehki in tekoči. Mešanico rikote namažite na kruh. Na vrh enakomerno razporedite zelenjavo. Zelenjavo obložite z rukolo in 1/2 jajca. Po okusu jajce začinite s soljo in poprom.
Božanski šparglji z jajci
Iščete hitro prilogo za jed? S trdo kuhanimi jajci in svežimi spomladanskimi šparglji ne morete zgrešiti. Ravno prava sezona za to jed.
SESTAVINE:
- 3 velika jajca
- 1 kg belih špargljev
- 1 limona
- 3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
- 2 žlici rdečega vinskega kisa
- 1 žlica sesekljanega drobnjaka
- 1/4 žličke sladkorja
NAVODILA:
V posodi zmešajte jajca in toliko hladne vode, da se pokrijejo. Segrejte do vrenja na visoki temperaturi. Odstranite z ognja. Pokrijte in pustite stati 12 minut. Jajca sperite s hladno vodo, dokler se ne ohladijo, nato jih olupite. Jajca lahko skuhate na trdo in jih shranite v hladilniku do 3 dni vnaprej. Vi pa uporabite jajca, ki so vam ostala.
Medtem skuhajte šparglje: V posodo za peko, primerno za mikrovalovno pečico, razporedite šparglje v enakomernem sloju. Dodajte 1/4 skodelice vode. Pokrijte z zračno plastično folijo in segrevajte v mikrovalovni pečici na visoki temperaturi 5 minut. Šparglje lahko skuhate, ohladite in jih v nepredušni posodi shranite v hladilniku do 2 dni. Naribajte za 1/4 čajne žličke limonine lupine; dajte jo na stran. Iztisnite 1 žlico soka v majhno skledo. V skledo z limoninim sokom dodajte olje, kis, drobnjak, sladkor ter po 1/2 čajne žličke soli in popra; vse skupaj dobro premešajte. Šparglje razporedite na servirni krožnik. Pokapajte z omako. Na šparglje naribajte jajca in jih okrasite z limonino lupino.
Solata z jajci in pestom
Ta okusna, lahka pomladanska solata je presenetljivo nasitna, saj je polna beljakovin, ogljikovih hidratov, vlaknin in še česa okusnega.
SESTAVINE:
- 1,5 kg majhnega krompirja
- 4 jajca
- 1 kozarec vašega najljubšega pesta
- Sok 1 limone
- 1/2 žličke čilijevih kosmičev
- Sol
- 1/2 graha, odmrznjenega
- 1/4 skodelice opečenih pinjol
- Nariban parmezan za okras
- Ekstra deviško oljčno olje za dekoracijo
NAVODILA:
Krompir dajte v velik lonec z dovolj vode, da ga pokrije. Vodo izdatno posolite. Vodo zavrite na srednje močnem ognju. Kuhajte, dokler se krompir ne zmehča, ko ga prebodete z vilicami, 12 do 18 minut, odvisno od velikosti. NE prekuhavajte. Odcedite in pustite stati, dokler se ne ohladi. Nato ga prerežite prečno na tretjine.
Medtem ko krompir vre, začnite pripravljati kuhana jajca. Jajca dajte v majhen lonec z dovolj vode, da so pokrita. Na močnem ognju zavremo. Takoj ko voda zavre, lonec odstavite z ognja in ga pokrijte za 12 minut. Pripravite ledeno kopel. Po 12 minutah prenesite jajca v ledeno kopel, da se ohladijo. Jajca olupite in narežite na tanke rezine ali kocke.
V veliki skledi zmešajte pesto, limonin sok in čilijeve kosmiče. Dobro premešajte. Dodajte krompir, jajca, grah in pinjole; začinite s ščepcem soli in premešajte, da se sestavine povežejo z omako. Nekaj rezin kuhanih jajc, graha in pinjol prihranimo za končno okrasitev.
Okrasite s koščki parmezana ali nekaj pekoče omake (po želji) in nazadnje pokapajte z oljčnim oljem.
Sendviči z jajčno solato in karamelizirano čebulo
Karamelizirana čebula je nadgrajena različica klasične jedi, saj tej slani jedi doda sladke note. Le komu ni všeč karamelizirana čebula?
SESTAVINE:
- 1 žlica oljčnega olja
- 4 srednje velike sladke čebule
- 2 žlici balzamičnega kisa
- 1 žlička soli
- 1/2 žličke sveže mletega popra
- 12 rezin belega kruha
- 12 velikih trdo kuhanih jajc
- 2 rebri zelene
- 1/2 srednje velike rumene čebule
- 3/4 skodelice vrhunske domače majoneze
- 1/2 glave solate
NAVODILA:
V veliki ponvi na srednje nizki temperaturi segrejte oljčno olje. Dodajte sladko čebulo in jo med občasnim mešanjem kuhajte, dokler se ne zmehča in postane prosojna, približno 40 minut. Segrevanje povečajte na srednjo temperaturo in med mešanjem kuhajte, dokler čebula ne postane zlato rjava, približno 15 minut. Vmešajte kis, 3/4 žličke soli in poper ter ob občasnem mešanju kuhajte, dokler čebula ne postane temno rjava, še približno 10 minut. Čebulo prestavite na krožnik in jo pustite, da se ohladi.
Rahlo popecite kruh. V veliki skledi zmešajte sesekljana jajca, zeleno, rumeno čebulo, gorčico in preostalo sol. Dodajte majonezo in nežno premešajte. Po okusu začinite s poprom.
Na vsako od 6 rezin kruha položite nekaj listov solate, nato jajčno solato in karamelizirano čebulo, oboje enakomerno porazdelite. Vsako od teh rezin prekrijte z eno od preostalih rezin kruha in vsak sendvič z nožem prerežite na pol. Takoj postrezite.