Sanje so še bolj čudne, kot si mislite

Sanje niso naključne in to, kar se v njih zgodi ali ne, je precej nenavadno. Zdi se, da se v sanjah lahko zgodi karkoli, kar spodbuja ustvarjalne razlage.

Analiza sanj je med človeškimi kulturami skorajda univerzalna in je značilna za mnoge kulture. V kaosu želimo najti red in pomen, bi lahko povzeli. Toda če bi bile sanje popolnoma naključne, vsaka analiza ne bi bila preveč smiselna.

Dejansko pa sanje niso popolnoma naključne. Naša zaznavna izkušnja med sanjami je omejena na dokaj predvidljive načine. Nekatere izkušnje so redke ali jih sploh ni. In sanje se lahko precej ponavljajo. Zaradi teh značilnosti so sanje še toliko bolj nenavadne, njihovo preučevanje pa nam lahko z nevroznanstvenega vidika pomaga razumeti, zakaj sploh sanjamo.

Sanje redko vključujejo vonj

Pri ljudeh, ki so se rodili z vidom, so sanje predvsem vizualne. Pogosto pa sanje vključujejo tudi izkušnjo zvoka ter redkeje občutek dotika in gibanja telesa. Izkušnje okusa in zlasti vonja pa so precej redke. Manj kot polovica ljudi poroča, da je v življenju doživela sanje, ki so vključevale vonj. V študiji je manj kot 1 odstotek moških poročal o izkušnjah vonja ob prebujanju, pri ženskah pa je bila ta številka nekoliko višja od 1 odstotka.

V sanjah lahko vključite dražljaje iz okolice, na primer zvonjenje telefona. Zdi se, da to ne velja za vonjave. Zelo malo verjetno je, da se bo določen vonj, ki je prisoten med spanjem, pojavil v vaših sanjah. Vendar pa lahko valenco vonja vključimo v sanje. Če damo tistemu, ki sanja pod nos nekaj prijetnega vonja (vrtnico), to običajno sproži bolj pozitivne izkušnje kot vonj nečesa neprijetnega (gnila jajca), čeprav se tisti, ki sanja, ne spominja nobene izkušnje z določenim vonjem.

Slepi ljudje v sanjah večkrat izkusijo dotik, okus in vonj

Redkost vonja v sanjah je morda posledica tega, da je vonj zelo stara funkcija, ki poteka po ločenih poteh v možganski skorji in se manj prekriva z mrežami vida in sluha. Zanimivo pa je, da slepi ljudje, ki ne doživljajo vizualnih sanj, veliko pogosteje poročajo o izkušnjah dotika, okusa in vonja.

Če so sanje res namenjene utrjevanju naših nedavnih spominov in njihovemu ohranjanju za dolgoročno shranjevanje, kot trdijo nekateri, je čudno, da je vonj redek. Vonj je tesno povezan s spominom na kraje in orientacijo v teh krajih (prostorski spomin). Vsi poznamo izkušnjo, ko nas določen vonj popelje na določen kraj v preteklosti; na primer v babičino kuhinjo. To pomeni, da pri sanjah morda ne gre predvsem za utrjevanje spomina, vsaj kar zadeva prostorski spomin. Če je tako, to pomaga razložiti, zakaj je naš občutek za prostor v sanjah izkrivljen in nelogičen.

Sanje niso nikoli “nagnjene”

Kolikor je znano, ni bila opažena zanimiva omejitev vizualnih podob v sanjah. Vizualne sanje vedno doživljamo pokonci, ne glede na to, kako je med sanjanjem nameščena naša glava. Pri običajnem, budnem videnju se naš občutek, v katero smer je “navzgor”, spreminja, ko se glava premika in obrača v prostoru. Da sanje niso takšne, je samoumevno. Če ležite z desnim ušesom na blazini, bi morale biti vaše sanje nagnjene za 90 stopinj, vendar se to ne zgodi. Zdi se, da so pokončne.

To nakazuje, da med sanjami ne “vidimo” samo z zaprtimi očmi. Prav tako sanje niso le delčki vsakodnevnih izkušenj, od katerih bi bile nekatere nujno nagnjene. Namesto tega se zdi, da sanje delujejo v abstraktnem prostoru znanja in razumevanja, ki ne upošteva tega, kar naša telesa vedo o svojem položaju v prostoru, tako med sanjami kot med budnostjo.

Sanje in umetna inteligenca

Vzravnanost sanjskih podob je povezana z nedavnim predlogom o namenu sanj. Raziskovalec zavesti Erik Hoel trdi, da so naša življenja precej predvidljiva in da potrebujemo navidezno naključne izkušnje sanj, da bi nam pomagale posplošiti naše znanje onkraj že videnega. Za navdih si vzame trenutni trend primerjanja delovanja možganov s sistemi “globokega učenja” umetne inteligence (AI). 

Čeprav jih je mogoče usposobiti za skoraj popolno izvajanje določenih nalog, kot je zaznavanje obrazov na sliki, so ti računalniški sistemi znani po tem, da obtičijo v rutini. V okoliščinah, s katerimi so se že srečali, lahko delujejo zelo dobro, vendar so popolnoma neuspešni, ko se soočijo z neznanim. Predmet, ki ga je sistem prej brez težav prepoznal na tisočih prejšnjih slikah, lahko ni prepoznan, ko je predmet v kontekstu, ki ga še nikoli ni videl, ali ko so deli predmeta zakriti z drugimi predmeti. V teh primerih se lahko izboljša, če umetno inteligenco pretresemo in jo nekaj časa oskrbujemo z naključnimi slikami. Naključne slike služijo kot spodbuda sistemu v novih in prej neraziskanih smereh. 

Hoel trdi, da sanje naredijo nekaj podobnega za naše zaznavne sisteme. Naključne podobe iz sanj, ki jih ustvarja naključna nevronska aktivnost, služijo kot nekakšen program usposabljanja brez povezave za naše zaznavne sisteme, da smo bolj pripravljeni na stvari, ki jih med budnostjo še nismo doživeli. Vse to naj bi se dogajalo v abstraktnem prostoru idealiziranih predmetov, ne pa na podlagi drobcev čutnega vnosa, ki ne upoštevajo nujno, kam je trenutno usmerjena vaša glava. 

Sanje se lahko ponavljajo

Vendar pa je pri sanjah pomembno dejstvo, ki ga običajno zanemarjamo. To je slepa pega Hoelove hipoteze in tudi večine drugih nevroznanstvenih teorij o namenu sanj. Zanemarjamo dejstvo, da se sanje lahko močno ponavljajo. Sanje, ki se ponavljajo v navidezno majhnih podrobnostih, so pogoste – in lahko so strašljive. Znano je, da ljudje s posttravmatsko stresno motnjo doživljajo intenzivna obdobja spanja REM in zelo ponavljajoče se sanje. Vojni veterani poročajo, da se jim še dolgo po dogodkih iz bitke ponavljajo iste sanje. Če so sanje res rezultat naključne nevronske dejavnosti, je možnost, da bi se v milijonih ali milijardah nevronov več kot enkrat pojavil enak vzorec, izredno majhna.

Sanje so čudne, in to ne le na načine, ki jih običajno opazimo

Morda nikoli ne bomo mogli razumeti, zakaj sanjamo določene podobe ali doživetja. Toda natančna ocena zaznavnih značilnosti sanj nam lahko pomaga razumeti, zakaj sploh sanjamo. S tega vidika lahko vidimo, da so sanje še vedno zelo čudne, vendar na zanimiv in potencialno poučen način.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam