Skriti pomeni v filmu Barbie

Barbie je končno prispela v kinematografe, potem ko so nestrpni oboževalci nekaj mesecev čakali na vroče pričakovani igrani film, ki ga je režirala Greta Gerwig. 

Nostalgični film zagotovo ni razočaral, saj je poln povezav z izvirnimi Mattelovimi lutkami, od prve Barbie iz leta 1959. V filmu se zvezdniška igralska zasedba, med katero so Margot Robbie, Ryan Gosling in Nicola Coughlan, pokloni različnim različicam lutk Barbie in Ken. V filmu so tudi skriti pomeni, ki namigujejo na druge pomembne trenutke v popularni kulturi. 

Rdeče in modre tablete iz Matrice

V enem od prizorov v filmu o barbikah glavna barbika, ki jo igra Margot, obišče čudno barbiko (Kate McKinnon), ko gredo stvari v deželi barbik narobe. V tem trenutku čudna Barbie Margotinemu liku ponudi dve možnosti: da vzame rožnato visoko peto in nadaljuje normalno življenje v deželi barbik ali da vzame Birkenstock in vidi “resnico”.

Čudaška Barbie drži v rokah oba čevlja in pravi: “Lahko se vrneš v svoje običajno življenje ali pa spoznaš resnico o vesolju. Izbira je zdaj tvoja. Potem ko v šali pove, da bi se rada vrnila v svoje resnično življenje, začne svoje epsko potovanje v resnični svet, s čimer se začne njena pot samospoznavanja. Toda ta trenutek ima še en skriti pomen, saj je jasno nanašanje na ključni prizor filma Matrica iz leta 1999.

Znanstvenofantastični film, v katerem Keanu Reeves igra Nea, vsebuje ključni prizor, v katerem mu je prav tako ponujena pomembna izbira v obliki rdeče ali modre tabletke. Neo naj vzame “rdečo tabletko” in se pridruži uporu ali pa izbere “modro tabletko” in ostane v Matrici. Čeprav je Barbijina izbira na humoren način v obliki dveh čevljev, je prizor očitno navdihnjen s kultnim filmskim trenutkom. 

Vesoljska odiseja

Še ena epska filmska uspešnica, na katero se Barbie sklicuje, je klasika iz 2001: Vesoljska odiseja. V prvem napovedniku za vroče pričakovani film je bila Margot kot Barbie v kopalkah, ki je večja od življenja, na zapuščeni plaži, zadaj pa so se deklice igrale s punčkami.

Ta trenutek je bil poklon Vesoljski odiseji in je predstavljal preobleko tega velikana v klasičnem filmu. V napovedniku je bila uporabljena tudi glasba iz filma, ki je poudarila, da je Barbie skrivnostno novo čudo. Ikonično križanje je oboževalce popolnoma razbesnelo, trenutek pa je nakazal še veliko skritih pomenov, ki se bodo pojavili v filmu.

Številne Barbike in Keni 

Sam film je seveda poklon Barbie v njenih številnih oblikah, od originalne lutke v kopalkah iz leta 1959 do zdravnice Barbie iz leta 1973. V filmu se pojavi tudi cela vrsta lutk Ken. Tudi te so navdih dobile v originalnihMattelovih lutkah.

Medtem ko Margot in Ryan igrata glavni različici lutk, zvezdniška zasedba uteleša številne poustvaritve resničnih lutk. Poleg tega, da prikazuje žive različice priljubljenih lutk, vključuje tudi številne lutke Barbie, ki so bile ukinjene. Noseča Barbie Midge, ki jo igra Emerald Fennell, in Barbie Video Girl sta prav tako dobili vlogi v bleščečem filmu.

Margot se med filmom večkrat preobleče v različne Barbike, kot je Barbie v kopalkah iz leta 1959, ki se pojavi v prvem napovedniku. Nicola Coughlan se zgleduje po Barbi Diplomatki iz leta 2021, medtem ko se Dua Lipa obleče v lutko iz Dreamtopie. Tudi Keni se poklanjajo izvirnim lutkam, saj Michaela Cera nosi karirasto črtasto srajco, ko uteleša Kenovega prijatelja Allana, ki je bil predstavljen leta 1964.

Hčerka izumitelja Barbie 

V enem od prizorov v filmu Barbie sreča tudi skrivnostno žensko, ki z nami deli svoje modre besede, ko pravi: “Ljudje imajo en sam konec. Ideje živijo večno.” Vendar gledalci morda ne vedo, da je skrivnostna ženska Barbara Handler, ki je resnična hči izumiteljice Barbie Ruth.

Barbara je bila navdih za prvo lutko v zgodovini, po njej so bile Barbike poimenovane, ko je bila še majhna deklica. Barbarina posebna vloga v filmu je poklon prvotni ustvarjalki Ruth Handler, ki je leta 1959 predstavila prvotno lutko.

Štiri znane lutke

Še ena skupina priljubljenih lutk, ki je prišla dolgo po Barbi, so Bratz, ki so bile prvič predstavljene leta 2001. Štiri izvirne lutke so imele imena Yasmin, Cloe, Jade in Sasha in so bile zelo priljubljene pri majhnih otrocih.

Zdi se, da je Barbie v prizoru, v katerem Margot govori s štirimi najstnicami, omenila te lutke in njihovo veliko priljubljenost. Barbie Margot je videti neverjetno, ko se predstavi v rožnatem kombinezonu v kavbojskem slogu, vendar se zdi, da dekleta nad njenim prihodom niso navdušena.

Zdi se, da imajo v mislih točno te lutke, saj pravijo: “Z Barbie se nismo igrale že od svojega petega leta.”Pozorni gledalci pa so opazili tudi, da so štiri dekleta zelo podobna originalnim štirim lutkam Bratz. Ena od deklic, ki je pozneje postala glavna junakinja v filmu, ima celo enako ime kot punčke, saj ji je ime Sasha. 

Čarovnik iz Oza  

Film je tudi poln znakov, ki kažejo na Čarovnika iz Oza, ki je od takrat navdihnil že celo vrsto nadaljevank in gledališko predstavo na West Endu. Barbie se je poklonila kultni klasiki iz leta 1939 in vsej njeni tehnični slavi s plakati Čarovnika iz Oza pred kinom v filmu.

Barbie je med sedenjem za toaletno mizico oblečena tudi v rožnato obleko s potiskom, ki je zelo podobna modri obleki, ki jo je v fantazijskem filmu nosila Dorothy. Barbie se odpravi tudi na pot samospoznavanja, na kateri se pelje po svetlo rožnati cesti, kar bi lahko bila oda na znamenito rumeno opečnato cesto. V zgodbi se Barbie odpravi na čarobno potovanje v resnični svet, medtem ko Dorothy podobno potuje skozi Oz in na poti naleti na nekaj hudobnih stvari.

Posnetki iz resničnega življenja 

Proti koncu filma Barbie v domačih posnetkih dobi tudi vizije številnih mladih deklet in žensk. Sladek trenutek zaobjame vse glavne teme filma, vendar ni le posnetek iz filmskega traku, temveč ima pomen tudi za vse igralce.

Režiserka je povedala, kako ji je uspelo v ganljivo montažo vplesti posnetke resničnih družin in prijateljev igralcev in ekipe. Vključila je celo fotografije, ki jih je Margot v preteklih letih posnela sama, s čimer je v film vnesla intimno osebno noto. Greta je za publikacijo povedala: “To je, kot da bi se v nekaj, za kar vsi mislijo, da je kos plastike, prikradla človečnost.”

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam