Skrivnosti elegantnega staranja modne ikone Twiggy

Za tiste, ki vas skrbi, da imate povprečno postavo, naj vas pomirimo. Tudi nekdanji supermodeli imajo svoje težave, to je na primer Twiggy. 

Morda je bila ikona šestdesetih let, a v najstniških mislih njene “smešne, male, lepljive” noge niso bile primerljive z nogami manekenke Pattie Boyd, svetlolaske, ki je kasneje osvojila srce Georgea Harrisona in Erica Claptona. Twiggy je podelila svoje skrivnosti za elegantno staranje.

Lep obraz in modre oči

“Včasih sem hrepenela po Pattiejinih nogah,” je odkrila Twiggy. “Še danes ima najlepše noge. Neverjetne so – oblikovne, a dolge in vitke. Bila je čudovita. Še vedno je.” Enako bi lahko rekli zanjo, ki pri 73 letih ohranja prodorne modre oči in čudovito strukturo obraza, zaradi katerega je bila pred skoraj pol stoletja iz neznane šolarke v severnem Londonu izbrana za “obraz leta 66”. Kakšno življenje je imela od takrat, pa razkrivamo v današnjem članku.

Delala je kot model po vsem svetu, snemala celovečerne filme, igrala na Broadwayu, vodila lastno pogovorno oddajo, snemala albume, izdala linijo oblačil in podkast, pri tem pa si je nabrala imenik, ki je od A do Ž poln imen zvezdnikov, tam je Dustin Hoffman, Paul McCartney in Kate Moss.

O pestrem življenju v dokumentarcu

Pestra pot, o kateri prvič pripoveduje v dokumentarnem filmu, ki ga je posnela igralka in filmska ustvarjalka Sadie Frost, ki ji je to zamisel tudi predlagala, potem ko je nastopila na njenem podkastu Tea With Twiggy in promovirala svoj filmski poklon Mary Quant. Pravzaprav je to prva od dveh letošnjih življenjskih zgodb, ki bosta pripovedovali njeno zgodbo: septembra bo izšel nič manj kot muzikal Twiggy, Close Up, ki ga je napisal in režiral Ben Elton.

Dokumentarec pa je trenutno v fazi montaže. Končni posnetki so bili posneti na letošnjem filmskem festivalu v Cannesu, vendar lahko z gotovostjo trdimo, da bo to popotovanje po poti spominov, v katerem bodo fotografije in video posnetki iz različnih obdobij, prepleteni s komentarji znanih osebnosti iz sveta šovbiznisa.

Dom je kot muzej najmlajše od treh hčera

Njen dom je danes v Kensingtonu, ki si ga Twiggy deli s svojim drugim možem, igralcem Leighom Lawsonom, in ki je nekakšen mini muzej Twiggyjinega življenja, ki so ga zaznamovale zvezde. V kopalnici ima veliko črno-bela fotografijo, na kateri je kot model sodelovala s Kate Moss, poleg nje pa je skica s podpisom Dustina Hoffmana, na kateri je upodobljen v vlogi Shylocka, film Beneški trgovec iz leta 1989.

Vse to je zelo daleč od rojstnega kraja, kjer se je rodila kot Lesley Hornby, ki je bila najmlajša od treh hčera. Med vsemi tremi dekleti je bila velika razlika in 15 let starejša sestra Shirley ji je bila kot druga mama, zlasti ker se je njihova mati Nell spopadala z obdobji depresije, zaradi česar so jo občasno sprejeli v psihiatrično bolnišnico.

Otroštvo z depresivno mamo

Twiggy je povedala: “Mislim, da bi ji danes verjetno diagnosticirali bipolarno motnjo.” Povedala je, kako vdružini vsi mislijo, da se je to začelo po njem rojstvu, saj je bila mama takrat stara 40 let, kar je bilo v tistih časih pozno. In verjetno je imela poporodno depresijo, ki je niso diagnosticirali. In potem je bila še vojna. “Ko je bila moja druga sestra Vivien še dojenček, je na konec našega vrta padla bomba in razbila okna. To je moralo biti tako strašljivo. Zato mislim, da so bili njeni živci zelo načeti,” je še dodala. Toda oče in sestre so jo pred vsem zaščitili.

Twiggy je oboževala očeta Normana, mizarja in tesarskega mojstra, ki se je na jug preselil iz domačega mesta Bolton v Lancashiru. “Imela sem rada mamo, a on je bil nekaj posebnega,” je povedala. Njen oče je bil neverjetno zaščitniški in umirjen. Zdi se, da je bil Norman vsekakor hvalevreden in preudaren oče od trenutka, ko se je predstavila svetu. Njeno ime je nastalo iz njenega otroškega vzdevka Twigs. Opazil jo je modni novinar, ko je bila pri frizerju slavnih – Leonardu Lewisu. Oče je poskrbel, da je nikoli ni pustil brez nadzora.

Očeta je imela zelo rada

“En teden sem bila v šoli, čez tri mesece pa sem se že pripravljala na predstavitev pariške kolekcije za reviji Elle in Vogue,” pove in se ob tem spominu kar malce zgraža. “Mislim, bilo je noro. Imela sem 16 let – in to zelo zelenih 16 let. Ko zdaj vidim 16-letnike, se mi zdijo tako odrasli.” Ko se je vse to začelo in je dobivala vse te revije in fotografiranja, ji je oče rekel: “Tega pa ne moreš delati sama.” Tako se nikoli ni sama odpravila na fotografiranje, ne da bi jo kdo spremljal, pa naj je bila to mama, oče ali prijatelj, in še danes meni, da je prav zato preživela to obdobje.

“Nisem imela nobenih težav. O tem sploh nisem razmišljala, ampak moj oče je očitno razmišljal tudi o tem. Delal je v filmskih studiih, gradil kulise, tako da je videl marsikaj, čeprav mi ni nikoli ničesar povedal,” je dodala. Medtem ko so modni svet pretresle obtožbe o spolnih napadih po gibanju #MeToo, je Twiggy zahvaljujoč budnim očem spremljevalcev iz tega izšla nedotaknjena. Prav tako se ni nikoli dotaknila drog. “Vedno sem bila razumna – čeprav sem naklonjena kozarcu roseja,” se vedno nasmehne. Misli, da je za to kriv njen oče, saj je od njega dobila trezno glavo.

Tudi ona se je zabavala, a takrat je bilo drugače

To ne pomeni, da se Twiggy ni zabavala. Z izjemo občasnega hrepenenja po domu je ljubila vsako sekundosvojega življenja. Lani je Pattie Boyd, tista z neskončnimi nogami, spregovorila o tem, kako se bori s preobčutljivostjo današnje mladine in hrepeni po svobodi šestdesetih let.

“Zdaj moraš biti previden, kako kličeš ljudi. Včasih dobim elektronsko pošto, na dnu katere piše ‘on/oni’. Ne vem, kaj naj si mislim o tem.” Njeno mnenje je, da se je moralo nekaj stvari spremeniti in da je bil trenutek MeToo dober. Toda meni, da je šlo nihalo malo predaleč v drugo smer in da se je treba vrniti v nekakšno ravnovesje.

Vrhunec njene kariere je bil v 60 letih

Konec šestdesetih let prejšnjega stoletja je bila Twiggy na vrhuncu svoje manekenske kariere, ko jo je pod svoje okrilje vzel legendarni režiser Ken Russell in zdelo se je, da je odločen, da iz nje naredi igralko. Prav Russell jo je leta 1971 kljub vsesplošnemu nasprotovanju, kot se spominja, postavil v glavno vlogo v svoji glasbeni ekstravaganci The Boy Friend.

“Vsi so mi skušali preprečiti, da bi igrala v tem filmu, saj sem bila po njihovem mnenju le model,” pove. “In mislim, da je v tistih časih veljala teorija, da so modeli nekoliko neumni. Zato mi Equity ni hotel dati izkaznice in filmski studio je bil zelo nervozen. Toda Ken je rekel, da brez mene ne bo šlo,” je ponosno povedala.

Ni bila le model, postala je igralka

Njegova trma se je popolnoma potrdila: Twiggy je za vlogo sramežljive učenke Polly Browne prejela dva zlata globusa in rodila se ji je nova kariera. Nenadoma je pomislila: “To mi je všeč.” Zato se je, upravičeno ali ne, odločila, da bo naredila nekaj drugega. Sledile so nove igralske vloge ter glasbena kariera in uspeh na glasbenih lestvicah.

Že to je bil impresiven življenjepis, a najbolj ponosna je na svoje nastopanje na Broadwayu v muzikalu My One And Only, za katerega je bila leta 1983 nominirana za nagrado Tony. Vlogo ji je dal Tommy Tune, njen soigralec iz muzikala Boy Friend, ki je postal režiser, in spominja se svoje začetne groze ob misli, da bo v živo nastopila na odru. Spominja se, kako je Tommyju rekla, da tega ne morem. A je zmogla, storila je, kot ji je rekel in dokazala, da zmore nekaj, za kar je mislila, da ji ne bo uspelo. To ji je ostalo v spominu do danes.

Zakon in otroci

Twiggy je bila takrat že mama svojega največjega ponosa in veselja, hčerke Carly, ki jih danes šteje 45, ki jo je dobila s prvim možem Michaelom Witneyjem. Prvi mož ji je umrl le šest let po poroki zaradi srčnega infarkta, star 52 let, vendar njuna zveza ni bila brez težav. “Bil je dober človek, vendar je imel težave z alkoholom,” je povedala Twiggy.

Potem se je vrnila v Združeno kraljestvo in kupila stanovanje v Kensingtonu, ki je od takrat njeno londonsko domovanje, ima pa tudi podeželsko hišo v Sussexu. Dejala je: “Ko pomislim, koliko sem zanj plačala in koliko je vredno zdaj, je neverjetno. Bilo je drago – lahko sem si ga privoščila, ker sem 18 mesecev nastopala na Broadwayu, vendar ne tako drago kot danes.” Povedala je še, kako je zdaj vse dražje in kako se vse draži kot po tekočem traku. Večina mladih v šestdesetih letih prejšnjega stoletja si je lahko nekaj kupila, tudi če je bila to garsonjera, zdaj pa ni tako. V tem smislu ji je žal mladih.

Nova ljubezen, ki traja še danes

Tri mesece po tem, ko je podpisala pogodbe za svoj dom, je spoznala igralca in režiserja Leigha Lawsona in od takrat sta skupaj. “Osemintrideset let skupaj, 35 let poročena,” ponosno pove. Kakšen odnos ima Leightom pa je vprašanje, ki ga dobi zelo pogosto. “Pravzaprav imava lep in topel odnos. Mislim, da sva se spoznala ob pravem času. V osnovi sva rada skupaj. Sva najboljša prijatelja, pa tudi mož in žena, ” rada pove.

Kljub temu je v svetu, polnem ločitev v šovbiznisu, njuna dolgoživost izjemna. Kakšna je njuna skrivnost pa je še eno vprašanje, ki ji ga pogosto zastavijo. “Mislim, da ločitve ne pomagajo,” še pove. “Ko sva se spoznala, sem poskrbela, da sem šla z njim, če je Leigh kje dobil pomembno službo, in če sem jo dobila jaz, je šel on z mano. Želela sva biti skupaj, vendar sem vedela, da je ločitev v razmerju zelo težka.”

Zdrava pamet skozi vse življenje

V svoji 55-letni karieri skorajda ni stopila narobe. Manjši škandal se je zgodil, ko je agencija ASA leta 2009 prepovedala oglas, ki ga je posnela za kremo za oči Olay, saj so se pritožili, da je zaradi zračnega slikanja zavajajoč – čeprav, kot je takrat poudarila, to ni bilo povezano z njo – in ko je leta 2001 po samo štirih tednih prenehala voditi jutranjo oddajo This Morning na ITV skupaj s Coleen Nolan, o čemer še danes ne želi govoriti. 

Pravzaprav se zdi zelo prizemljena. “Vsi smo že spoznali ljudi v svetu zabave, ki nekako letijo, niso povsem povezani s svetom, kajne? In to nisem jaz. Rada grem v trgovino, rada imam običajne stvari. Rada imam svoje delo, vendar je moje življenje resnično življenje z Leighom in mojimi otroki, vnuki, prijatelji,” kar vedno rada poudari.

Obožuje vnuka, a kličejo jo Mimi

Twiggy je zagotovo rada babica oziroma Mimi, kot ji pravijo, saj je zavrnila izraz babica. Ko govori o Joni, ki ima zdaj osem let, in triletnem Theu, se ji obraz zasveti. Je tudi mačeha Leighevemu sinu Jasonu, ki ima tri otroke, stare osem, pet in tri leta. “Leigh ima še nečaka, ki mu je bil skoraj kot oče, tako da je, ko imamo polno hišo, zelo hrupno. Vendar mi je všeč” še doda. Pravi, da je to zanjo bistvo življenja.

Poleg tega je Twiggy, ki jo srečujemo na fotografijah, v celoti naličena in z urejenimi lasmi, medtem ko je Twiggy – Mimi po navadi nenaličena in ima lase spete v čop. “To sem jaz, ko sem zunaj in na poti. Sončna očala, lasje so potegnjeni pod bejzbolsko kapo,” je povedala.

Za lepoto ni šla pod nož

V nasprotju s številnimi ženskami njenih let, ki se pojavljajo v javnosti, ona ni šla pod nož. “Ponosna sem na svoje gube,” pove odločno. Razume, če si ljudje privoščijo majhne popravke, in morda si jih bo nekoč tudi sama naredila, a pravi, da ne vem. Ne verjame pa, da bi kdaj naredila vse tisto, kar si vbrizgavajo. Meni še, daimajo smešne ličnice, ki so videti, kot da so jim vanje dali vatirane kroglice. To bi jo prestrašilo.

Nikoli ni imela niti botoksa, ki je dolgo veljal za osnovno “izboljšavo” za sodobne zvezdnike. “Nikoli mi ni bila všeč misel, da bi to plavalo po mojem telesu.” Tudi glede vadbe je sproščena, razen pilatesa enkrat tedensko, za katerega pravi, da je odpravil težave s hrbtom, ki so jo pestile vse od njenega 60. leta, druge vadbe, ne prakticira. 

Danes je poziranje v kopalkah ne zanima

Martha Stewart povzročila pravo senzacijo, ko je pri 81 letih pozirala v kopalkah in bila videti kot Playboyeva zajčica, o čemer smo tudi pisali. Ali je to zamikalo tudi njo? “Ne, z eno besedo,” pove. “Tega nisem storila takrat in tega ne bi storila niti zdaj. Ne moti me, da to počnejo drugi ljudje. To pač ni moja stvar,” zaključi.

To je bila še ena preudarna odločitev občudovanja vredne najstnice, kar pomeni, da ni nesrečnih foto dokazovali posnetkov v spodnjem perilu, ki bi jo preganjali. Na splošno bi lahko današnjim zvezdnicam dala lekcijo ali dve. In če jo včasih moti, da se bo v svoji karieri, polni najrazličnejših dejavnosti, najbolj spominjala svojih manekenskih dni – “smešne, male lepljive noge” in vse ostalo, se je s tem že zdavnaj sprijaznila.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam