Oh, čokolada … Le kdo je ne obožuje? Takšni so najbrž redki. Pa vendarle ni nobene potrebe po tem, da bi se čokoladnim dobrotam izogibali. Le poiskati je potrebno takšne, ki so bolj zdrave in vsebujejo manj rafiniranih sladkorjev.
Najbolje pa je, če piškote, mafine in druge čokoladne dobrote pripravimo kar v zavetju svojega doma. Med sestavinami naj bo seveda kakovostna temna čokolada, ki je lahko slajena s kakšnim bolj zdravim sladilom, takšen primer je recimo stevija. S pravimi recepti bomo vsekakor očarali čisto vse, ki bodo naše sladice poskusili. In glede na to, da se ob uživanju čokolade sproščajo hormoni sreče, bomo svoje najdražje tudi dobesedno osrečili.
Bounty čokoladice lahko pripravimo kar v domači kuhinji. In to takšne, ki vsebujejo celo riž. Odlične so in veliko bolj zdrave kot tiste iz trgovine.
Domače bounty čokoladice
Sestavine:
- 270 g riža arborio
- 8 dl kokosovega napitka
- 2 žlici eritritola Malinca (sladilo brez kalorij)
- pol žličke soli
- 2 žlici kokosovega olja Malinca
- ščepec vanilije
- 150 g nastrganega kokosa Malinca
Preliv:
- 160 g temne čokolade s stevijo Malinca
- 1 žlica kokosovega olja Malinca
- malo nastrganega kokosa Malinca za okrasitev
Priprava:
Kokosov napitek zavremo in vanj stresemo riž. Dodamo sol in eritritol. Pri nizki temperaturi kuhamo še približno 40 minut. Vmes večkrat premešamo. Ko je riž kuhan, dodamo kokosovo olje, vanilijo ter nastrgan kokos. Vse skupaj dobro premešamo. Maso razporedimo v pekač velikosti približno 20 x 30 cm in jo pogladimo. Za nekaj ur jo shranimo v hladilnik ali zamrzovalnik, da se strdi.
Nad vodno kopeljo stopimo čokolado in kokosovo maslo. Narežemo poljubno velike kose in jih pomakamo v čokolado. Okrasimo jih lahko z malo nastrganega kokosa ali kokosovim čipsom.
Polagamo jih na peki papir in jih za nekaj časa damo v hladilnik, da se čokolada strdi. Sladico hranimo v hladilniku, saj je veliko boljša, če je dobro ohlajena.
Ljubitelji marmornih kolačev se bodo razveselili dejstva, da lahko čokoladno dobroto naredijo tudi v obliki mafinov, in sicer s pomočjo čokoladnega namaza.
Marmorni mafini
Marmorni mafini
Sestavine:
- 140 g pirine polnozrnate moke Malinca
- 2 banani
- 30 g kokosovega sladkorja Malinca
- 1 jajce
- 15 g masla
- 100 g grškega jogurta
- pol pecilnega praška
- čokoladno lešnikov namaz Malinca
Priprava:
Zmešamo suhe sestavine, torej moko, pecilni prašek in kokosov sladkor. V drugi posodi zmešamo jajce, maslo, pretlačeni banani in jogurt. Vsebino obeh posod na hitro združimo in zmešamo. Modelčke za mafine napolnimo do treh četrtin. Na vsak mafin damo žličko čokoladnega namaza in z zobotrebcem narahlo zmešamo namaz s preostalo maso. Pečemo 20–25 minut pri 180 stopinj.
Vroča čokolada pripravljena kar doma? Nič lažjega. Z le štirimi sestavinami bo uspela prav vsem. In ta bo tako dobra, da jo bo potrebno kaj kmalu ponovno pripraviti.
Vroča čokolada z malinami
Sestavine za 2 porciji:
- 220 g rastlinskega mleka po izbiri
- 110 g temne čokolade s stevijo in malinami Malinca
- 15 g surovega kakava Malinca
- 1,5 čajne žličke tapioka moke Malinca
Priprava:
V majhnem loncu na srednjem ognju segrejemo mleko, da skoraj zavre. Dodamo čokolado ter zmešamo, da se raztopi. Dodamo kakav in tapioka moko ter dobro premešajmo s kovinsko metlico za stepanje, da se vse sestavine povežejo in ni več grudic. Vročo čokolado še nekaj minut kuhamo na srednjem ognju, da se malo zgosti. Prelijemo v kozarčke, posujemo s kakavovimi zrni ali malinami ter postrežemo.
Vsi, ki ne uživajo mleka in jajc ali pa se izogibajo glutenu, bodo veseli recepta za piškote iz mandljeve moke, ki so še bolj slastni kot tisti iz navadne moke in še njihov poln čokoladni okus preprosto očara.
Veganski čokoladno-lešnikovi piškoti
Sestavine:
- 60 g kokosovega olja Malinca
- 63 g kokosovega sladkorja Malinca
- 2 žlici čokoladno lešnikovega namaza Malinca
- 1 žlica mletih lanenih semen + 4 žlice vode
- ½ žličke soli
- 1 žlička pecilnega praška
- ½ žličke vanilije
- 180 g mandljeve moke Malinca
- 1 žlica surovega kakava Malinca
- 40 g nastrganega kokosa Malinca
- 100 g čokoladnih kapljic
Priprava:
V manjši posodici zmešamo mleta lanena semena in vodo. Pustimo stati 10 minut. V srednje veliko posodo damo kokosovo olje, kokosov sladkor, čokoladno lešnikov namaz, mešanico mletih lanenih semen in vode, sol, pecilni prašek in vanilijo. Premešamo.
Vzamemo večjo posodo in v njej zmešamo mandljevo moko, nastrgan kokos in kakav. Mokre sestavine dodamo k suhim in premešamo. Na koncu dodamo še čokoladne kapljice in premešamo. Testo za vsaj 30 minut postavimo v hladilnik. Pečico segrejemo na 175 °C in pekač obložimo s peki papirjem.
Vzamemo 1 žlico mase in oblikujemo piškot. Piškote razvaljamo v kroglice, jih postavimo na pekač in jih rahlo potisnemo proti dnu. Pečemo jih približno 12–15 minut. Piškote popolnoma ohladimo. V zaprti posodici jih lahko hranimo 3–4 dni.
Avtorji receptov: Malinca Andreja, Malinca Anja in Malincina ambasadorja Nina S. Zorčič ter Gašper Plankar.