Slovenci znamo stopiti skupaj

Slovenijo so prizadele katastrofalne poplave in posnetki delujejo kot apokalipsa. Dež je sicer ponehal in reke so se nekoliko umirile, a sedaj predstavljajo največ težav plazovi in porušeni mostovi ter ceste, ki niso prevozne.

Slovenci smo nepremagljiv narod in smo znani po solidarnosti in tem, da znamo stopiti skupaj, ko je treba. Humanitarne organizacije zbirajo pomoč za prizadete prebivalce, ogromno dela je z odstranjevanjem posledic, a zelo pomembno je, da se upoštevajo koordinatorji na terenu.

Odpravljanje posledic v več stopnjah

Dokler se voda ne umakne popolnoma, bo težko oceniti škodo in dati realne podatke, a stvari na terenu se rešujejo postopoma. To pomeni, da so oblačila med zadnjimi stopnjami. Lepo je, da želimo Slovenci pomagati, a prostim upoštevajte navodila humanitarnih organizacij. Marsikje je slišati, da oblačil ne potrebujejo več, zato je pomembno, da trenutno pomagate s tistim, česar primanjkuje. 

Seveda vsak nemudoma priskoči na pomoč sosedu, sorodniku ali znancu, a nikar se ne odpravljajte k nekomu, ki ga ne poznate in niste seznanjeni, kakšno pomoč potrebuje. Veliko je tudi opozoril, da ne vozite hladilnikov, kavčev in postelj, ker odpravljanje posledic še ni v tej fazi. Najprej se pozanimajte in potem pomagajte, kajti vedeti je treba, kaj dejansko humanitarne organizacije in ljudje potrebujejo.

Nekateri nesrečo že izkoriščajo

Žal je zaslediti tudi takšne informacije, da se ljudje na spletu lažno predstavljajo, da potrebujejo pomoč in da so ostali brez vsega, ko v resnici ni tako. Na socialnem omrežju Facebook je kar nekaj profilov, kjer lažne mamice prosijo za stvari za otroka ali pohištvo. 

Previdno pa tudi pred različnimi ponudniki storitev, ki so trenutno najbolj iskane, kot je globinsko čiščenje avta. Žal je tudi tukaj nekaj lažnih profilov, ki želijo ljudi ogoljufati za denar.

Humanitarne organizacije, ki zbirajo donacije

Našteli bomo nekaj največjih humanitarnih organizacij, kajti na terenu je res veliko humanitarnih organizacij in društev, ki pomagajo. Vsekakor začnite v bližini svojega kraja ali pri nekom, ki ga poznate.

Rdeči križ Slovenije

Rdeči križ Slovenije pomaga z vsemi območnimi združenji, bolničarji, prostovoljci in nastanitvenimi kapacitetami. Če želite pomagati, se lahko obrnete tudi nanje. Vzpostavili so tudi koordinacijsko skupino, ki je dosegljiva 24 ur na dan na elektronskem naslovu ops.rks@rks.si.

Pomagate pa lahko tudi tako, da na številko 1919 pošljete SMS s ključno besedo UJMA5 oziroma UJMA10 in tako donirate pet oziroma 10 evrov. Večje zneske pa lahko nakažete na njihov tekoči račun: 

Rdeči križ Slovenije

Mirje 19, 1000 Ljubljana

TRR: SI56 0310 0123 4567 891 (odprt pri SKB Banka d. d.)

sklic: 00 96875

namen: Ujma 2023

BIC banke: SKBASI2X

koda namena: CHAR

Slovenska karitas

Tudi Slovenska karitas zbira donacije za pomoč prizadetim v poplavah in izvaja akcije na terenu. Donacijo za pomoč prizadetim v poplavah lahko namenite tako, da na številko 1919 pošljete SMS-sporočilo KARITAS5 oziroma KARITAS10. S tem prispevate pet oziroma 10 evrov. Prostovoljne prispevke zbirajo tudi na tekočem računu:

Slovenska karitas
Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana
TRR: SI56 0214 0001 5556 761
Namen: POMOČ NEURJE
Sklic: SI 00 624
SWIFT BIC KODA: LJBASI2X

Zveza prijateljev mladine

Pomaga tudi Zveza prijateljev mladine, ki poziva vse, ki lahko pomagate, da finančno prispevate prek SMS-sporočila s ključno besedo ENOSRCE5, ki jo pošljete na 1919 in s tem prispevate pet evrov. Prispevek lahko nakažete tudi na transakcijski račun zveze:

Zveza prijateljev mladine Slovenije

Dimičeva ulica 9, 1000 Ljubljana 

TRR: SI56 6100 0000 3512 232

sklic: SI00 245021

koda: CHAR

namen: neurje

ADRA Slovenija

Našim prebivalcem pomaga tudi humanitarna organizacija ADRA Slovenija, tudi njih lahko kontaktirate, če želite pomagati. Tudi oni zbirajo finančno pomoč. Na njihovi spletni strani je tudi QR koda, preko katere boste lahko donirali na enostaven in hiter način. Prispevate lahko tudi s kratkim SMS-sporočilom s ključnobesedo LJUDJE5 na 1919, s čimer darujete pet evrov. Večje donacije pa lahko nakažete na njihov tekoči račun:

HD ADRA Slovenija

Njegoševa 15, 1000 Ljubljana

IBAN: SI56 0284 3026 3945 425
BIC: LJBASI2X
Referenca: SI00 2023
Namen: NEURJE 2023
Koda namena: CHAR

Zagotovo ste na socialnih omrežjih zasledili, da društvo Humanitarček prosi, da se upoštevajo navodila koordinatorjev na terenu. Dostavljajte torej le stvari, za katere je dogovorjeno vnaprej, in tiste stvari, ki jih v tistem trenutku najbolj potrebujejo. Nikakor na terenu ne ustvarjajte dodatnih težav. Vse nepotrebne stvari so tudi razlog, da se izgublja čas, ko je najmanj treba. V nobenem trenutku pa se ne podajajte tam, kjer je nevarno.

Še enkrat vam polagamo na srce, da najprej kontaktirate humanitarne organizacije in društva v svojem kraju, lokalno enoto civilne zaščite ali gasilce, ki so v vašem kraju. Najprej se pozanimajte, kako lahko pomagate in ta navodila upoštevajte. Ne pozabite pa, da skupaj zmoremo.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam