Slovo brezčasne ikone Jane Birkin

V Parizu je v 76. letu starosti umrla igralka, pevka in modna ikona Jane Birkin, ki je bila rojena v Veliki Britaniji.

Znana je bila kot divjakinja iz šestdesetih let, ki je postala priljubljena osebnost v Franciji. Francosko ministrstvo za kulturo je sporočilo, da je država izgubila “brezčasno ikono”.

Lokalni mediji so poročali, da so jo našli mrtvo na njenem domu. Birkinova je leta 2021 doživela blažjo možgansko kap, potem ko je imela v prejšnjih letih težave s srcem. Seveda pa njeno ime najbolje poznamo kot inspiracijo za slavno torbico Birkin.

Vedno korak pred časom

V tujini je bila najbolj znana po svoji uspešnici iz leta 1969, v kateri je s svojim takratnim ljubimcem, pokojnim francoskim pevcem in skladateljem Sergeem Gainsbourgom, zapela seksualno eksplicitno pesem “Je t’aime … moi non plus”.

Od poznih šestdesetih let je živela v Franciji, kjer je bila poleg petja in vlog v več deset filmih priljubljena tudi zaradi svoje tople narave in odločnega boja za pravice žensk in lezbijk, gejev, biseksualcev in transseksualcev.

Kariero začela pri rosnih 17 letih

Jane Mallory Birkin se je rodila decembra 1946 v Londonu kot hči britanske igralke Judy Campbell in poveljnika kraljeve mornarice Davida Birkina. Na odrske deske je prvič stopila pri 17 letih in leta 1965 nastopila v muzikalu “Passion Flower Hotel” dirigenta in skladatelja Johna Barryja, s katerim se je kmalu zatem poročila. Zakon se je končal konec šestdesetih let prejšnjega stoletja.

Preden se je pri 22 letih odpravila v Veliko Britanijo, je zaslovela v kontroverznem filmu Michelangela Antonionija “Blow-Up” iz leta 1966, ko se je gola pojavila v seksualnem prizoru v troje. Vendar je resnično zaslovela v Franciji, tako zaradi ljubezenske afere z nacionalnim zvezdnikom Gainsbourgom kot zaradi svojega fantovskega sloga in prikupnega britanskega naglasa pri govorjenju v francoščini, ki ga je po mnenju nekaterih gojila namenoma.

Po razpadu razmerja leta 1981 je nadaljevala kariero kot pevka in igralka, nastopala na odru in izdajala albume, kot sta “Baby Alone in Babylone” leta 1983 in “Amour des Feintes” leta 1990, oba z besedami in glasbo Gainsbourga. Leta 2002 je napisala svoj album “Arabesque”, leta 2009 pa je izdala zbirko posnetkov v živo “Jane at the Palace”. “Nepredstavljivo je živeti v svetu brez tebe,” je dejal francoski pevec Etienne Daho, ki je leta 2020 produciral in zložil njen zadnji album.

Ljubezenska zveza, ki so jo vsi spremljali

Birkinova je Gainsbourga, ki si je celil rane po razhodu z Brigitte Bardot, prvič srečala leta 1969 na snemanju filma “Sloga” in hitro sta začela ljubezensko zvezo, ki je očarala narod. Istega leta sta izdala album “Je T’Aime… Moi Non Plus”, pesem o fizični ljubezni, prvotno napisano za Brigitte. V pesmi gre za eksplicitno besedilo, ki ga prekinjajo vzdihi in kriki. Pesem je BBC prepovedal, Vatikan pa jo je celo obsodil.

Gainsbourgevo pitje je sčasoma ušlo izpod nadzora in Jane ga je leta 1981 zapustila, da bi živela s filmskim režiserjem Jacquesom Doillonom. Kljub temu je ostala tesno povezana s težavnim pevcem vse do njegove smrti marca 1991. Preživela je dve hčerki, pevko in igralko Charlotte, rojeno leta 1971, in Lou Doillon, prav tako igralko, rojeno leta 1982. Imela je tudi hčerko Kate, ki se je rodila leta 1967 in umrla leta 2013.

Navdih za znamenito torbo

V tem času je bila navdih za znamenito torbo Birkin francoske luksuzne hiše Hermes, potem ko jo je izvršni direktor Jean-Louis Dumas na letu iz Pariza v London videl, kako se je borila s slamnato torbo in raztresla vsebino po tleh. Povedala mu je, da ni našla usnjene torbice, ki bi ji bila všeč.

Jane Birkin je bila muza in stilska ikona, znana po svojem lahkotnem, boemsko elegantnem videzu. Popularizirala je kultno torbico Birkin, ki velja za enega najbolj prestižnih in iskanih modnih dodatkov v svetu mode. Cena torbice, ki zdaj ostaja primer očitne potrošnje, se giblje med 10.000 in 250.000 dolarji za vrhunske modele je za mnoge po svetu postala statusni simbol.

FOTO: PROFIMEDIA

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam