10 primerov, ko so popolnoma normalne zvezdnice mediji razglasili za”debele”

Pogled v 2000 je zagotovo divji. Za to obdobje je značilno sramotenje teles, kultura prehranjevanja in strupeni lepotni ideali, ki so se prenašali na zvezdnice in nato na mlada dekleta.

Zvezdnice, ki so bile videti odlično in popolnoma normalno pa so veljale za debele. Takrat smo verjeli naslovnicam, ki so jih objavili mediji, ker so nam oprali možgane, da je vse, kar je večje od velikosti 38, škandalozno in preveliko. Poglejmo seznam zvezdnic, ki so jih mediji razglasili za bolj močne, ko so bile videti čudovito.

1. Renée Zellweger med izidom filmov Dnevniki Bridget Jones.

Čeprav je Dnevnik Bridget Jones nedvomno zabaven film, se v večjem delu ukvarja z njeno težo. Film je poln šal o debelih, ki se norčujejo iz Bridget in namigujejo, da je predebela, čeprav naj bi tehtala 57-59 kg. Velik medijski vihar okoli prvega filma in njegovih nadaljevanj je bil povezan tudi z Renée Zellweger, ki je za vlogo Bridget pridobila 14 kg. Še danes ne morem verjeti, da so nam govorili, da je Bridget Jones in s tem tudi Renée Zellweger debela.

2. Jennifer Lawrence med izidom filmov Igre lakote.

Decembra 2012 je Jennifer Lawrence za modno revijo povedala: “V Hollywoodu sem debela. Veljam za debelo igralko.” Tem pripombam je sledilo presenečenje, ko je v intervjuju priznala, da so ji rekli, naj shujša. “Nekdo mi je rekel, da sem debela in da me bodo odpustili, če ne bom shujšala. Prinesli so moje fotografije, na katerih sem bila v bistvu gola, in mi rekli, naj jih uporabim kot motivacijo za dieto.”

Igralko so nenehno spraševali tudi o njenem telesu in prehranjevalnih navadah. Označili so jo za premočno za vlogo Katniss Everdeen v filmu Igre lakote. Postala je “igralka, ki rada je”. Pogled nazaj in ta definicija, je grozljiva.

3. Kate Winslet med premiero filma Titanik.

Domnevni oboževalci filma so po izidu Titanika leta 1997 sramotili Kate Winslet. Vendar pa se iz njene domnevne debelosti niso norčevali le oboževalci, saj je režiser James Cameron za igralko uporabil vzdevek “Kate Weighs-a-lot”.

Leta 2022 je Kate spregovorila o sramotenju njenega telesa, ki ga je bila takrat deležna, in dejala: “Očitno sem bila predebela. Zakaj so bili tako zlobni do mene? Bili so tako zlobni. Niti nisem bila debela. Novinarjem bi danes rekla: ‘Ne drznite si tako ravnati z mano. Sem mlada ženska, moje telo se spreminja, spoznavam ga, sem zelo negotova, strah me je, ne otežujte tega še bolj. To je ustrahovanje in pravzaprav bi rekla, da je vse skupaj na meji zlorabe.”

4. America Ferrera med izidom filma Ugly Betty.

America Ferrera

Celotna zgodba serije je bila osredotočena na to nerodno, debelo dekle, ki je nekako naletelo na slavni svet založništva in revij. Medtem ko se odnos do Betty spremeni, ko njeni sodelavci začnejo spoznavati, kako dobrosrčna oseba je, pa je edina stvar, ki se ne spremeni, število šal na račun debelih. Betty – in s tem tudi America Ferrera – še zdaleč ni bila debela ali grda. Po družbenih merilih takrat preprosto ni bila lepa.

5. Britney Spears med nastopom na podelitvi nagrad VMA leta 2007.

Čeprav se vsi lahko spomnimo divjih naslovov v medijih, se zagotovo ne moremo spomniti niti enega argumenta, zakaj smo kolektivno menili, da je bila Britney Spears med tem nastopom debela. Da, oblečena je bila v razkrivajočo obleko, kjer ni bilo prostora za skrivanje, vendar je dejstvo, da je bila videti neverjetno. Dobesedno smo lahko videli njene trebušne mišice. Za Britney je bil to pomemben nastop ob vrnitvi, vendar so jo tako mediji kot širša javnost raztrgali na koščke.

6. Jessica Simpson med nastopom v kantri oddaji na Floridi.

Od vseh primerov na tem seznamu mi je ta osebno ostala najbolj v spominu. Spomnim se, da sem jo velikokrat videla. Všeč mi je bilo, kako je bila Jessica oblečena. Imela je prikupne kavbojke v kombinaciji s črno majico in dodatek v obliki pasu z leopardjim vzorcem, ki je bil takrat popolnoma v trendu. Zato si lahko predstavljate šok vseh deklet, ki so prebrale, da so Jessico v tej obleki, ki mi je bila všeč, označili za “jumbo”. Verjamem, da si je takrat veliko deklet želelo, da bi bile videti kot ona. Odraščanje v letu 2000 je bilo groznozabavno, kajne? Ko zdaj gledam te slike, se mi zdi smešno, da so se ji posmehovali, ker je nosila kavbojke z visokim pasom, saj danes veljajo za modne.

7. Nicole Richie, so imeli za debelo, ko so jo fotografirali z njeno najboljšo prijateljico Paris Hilton.

Tabloidi so bili leta 2000 obsedeni s težo Nicole Richie, začenši z njeno predstavitvijo v resničnostnem šovu The Simple Life, v katerem je igrala skupaj s Paris Hilton. Nicole seveda ni bila debela, vendar so jo mediji takoj označili za tako – zaradi česar smo v to verjeli tudi vsi mi. Med promocijo prve sezone so Nicole celo vprašali, kako se počuti kot “močna ženska”.

8. Martine McCutcheon med izidom filma Love, Actually.

Martine McCutcheon

Film je, tako kot številni filmi, ki so izšli v letu 2000, produkt svojega časa. V zgodbi, v kateri sodeluje Martine McCutcheon, se njen lik Natalie zaljubi v predsednika vlade (Hugh Grant), medtem ko dela kot njegova tajnica. V filmu je bila Natalie deležna številnih zbadljivk o svoji teži, saj jo označili za “stegna v velikosti drevesnih debel”, “debelušno” ali “debelušno dekle”.

9. Tyra Banks, ki so jo označili za debelo, ko so jo paparaci fotografirali na plaži.

Leta 2007 je Tyra Banks svojim kritikom povedala, naj “poljubijo njeno debelo rit”, potem ko so jo kritizirali zaradi serije posnetkov, na katerih je bila na plaži oblečena v enodelne kopalke. Samo za trenutek se vživite v to, da so mediji hoteli Tyro označiti za debelo. Žalostno pa je, da je Tyra na račun teže osramotila številne tekmovalke v oddaji America’s Next Top Model. 

10. In nazadnje, Anne Hathaway med izidom filma The Devil Wears Prada.

V prizoru iz filma Hudič nosi Prado Miranda Priestly (Meryl Streep) prizna, da je tvegala, ko je zaposlila “pametno, debelo dekle”, pri čemer misli na Andy Sachs (Anne Hathaway). V resnici Andy skozi ves film imenujejo »oseba z merami kita«, čeprav ima povsem normalno postavo. Film je sicer bolj norčevanje iz toksičnosti, ki je prisotna v modnem svetu, vendar vsak vidi, da se v filmu norčujejo iz normalnega telesa.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam