Spomin na Olivio Newton-John, hollywoodsko zvezdo, ki je bila simbol zmagoslavja in upanja

Leto 2022 je bilo za Hollywood zelo žalostno, saj je umrlo veliko imen, ki smo jih imeli radi in smo jih spremljali.

Umrli so Kristie Ally, Irene Cara, Leslie Jordan, Robbie Coltrane, Angela Lansbury, Barbara Walters, Ray Liotta, Paul Sorvino, Anne Heche in mnogi drugi. A treba je slaviti življenje, zato si bomo danes pogledali življenje legendarne Olivie Newton-John, ki je lani umrla v 73. letu starosti. Igralka, ki je zaslovela s filmom Briljantina, dobro pa jo poznamo tudi kot izvajalko pesmi “Physical”. Javno je o svoji izkušnji z rakom spregovorila v poznejših letih.

Britansko-avstralska popzvezdnica, ki je obvladovala pop kulturo, je umrla po večkratnem zdravljenju raka. Mirno je umrla na svojem ranču v južni Kaliforniji, obkrožena z družino in prijatelji. Olivia je bila več kot 30 let simbol zmagoslavja in upanja, ko je delila svojo pot z rakom na dojki. Njen zdravilni navdih in pionirske izkušnje z rastlinsko medicino se nadaljujejo s skladom fundacije Olivia Newton-John, ki je namenjen raziskovanju rastlinske medicine in raka.

Igralka, pevka in zagovornica žensk

V poznih sedemdesetih in zgodnjih osemdesetih letih prejšnjega stoletja je bila Newton-Johnova ena najbolj prepoznavnih zvezdnic na svetu. Leta 1978 je ukradla srca v uspešnici Briljantina in prevladovala na lestvicah s pesmimi, kot je bila leta 1981 uspešnica “Physical”. Po podatkih Billboarda je bil singel številka 1 v tem desetletju. V svoji petdesetletni karieri je prodala več kot 100 milijonov plošč.

V zadnjih letih pa je Newton-John postala najbolj znana kot zagovornica žensk, ki so preživele raka dojk, saj je bila tudi sama ena od prvih diagnoz leta 1992. “Mislim, da to, kar misliš, ustvarja tvojo resničnost. Torej je to odločitev. To odločitev moraš sprejeti,” je marca 2019 povedala v znani oddaji. “Lahko ste žrtev ali pa ste zmagovalec in uživate v življenju.”

Živela je zmagovalno življenje

Newton-Johnova se je rodila leta 1948 v Cambridgeu v Angliji očetu Brinu, ki je bil junak druge svetovne vojne v britanski vojaški obveščevalni službi in profesor nemške književnosti. Njena mati je bila Irene, katere oče je bil fizik Max Born, ki je prejel Nobelovo nagrado. Vendar se je že od zgodnjega otroštva zdelo, da ji ni usojeno, da bi sledila družinskemu poklicu akademika.

Ko se je njen oče zaposlil na univerzi v Avstraliji, se je družina pri petih letih preselila v Melbourne. Le nekaj let pozneje je zmagala na tekmovanju talentov v eni najbolj priljubljenih televizijskih oddaj v državi, “Sing, Sing, Sing”. Pri 15 letih je ustanovila dekliško skupino, pozneje pa je s prijateljico Pat Carroll ustvarila pop duo Pat & Olivia.

Vendar je šele leta 1966 kot samostojna umetnica dosegla svoj pravi potencial. Na tej strani Pacifika je prodrla s svojim tretjim samostojnim albumom “Let Me Be There” leta 1973, naslovna skladba pa je pevki prinesla prvo nagrado grammy za najboljšo žensko country izvedbo. Newton-Johnova je leto pozneje s country balado “I Honestly Love You” osvojila svojo prvo številko 1 in naslednja dva grammyja.

Vedno jo bomo poznali kot Sandy

Ko je režiser filma “Maščevanje” Randal Kleiser iskal igralko za vlogo Sandy, avstralske študentke, ki se zaljubi v sumljivega fanta, je vsaj vedel, da njegova prva izbira zna peti, ne glede na to, ali je Newton-John znala igrati ob vročem Johnu Travolti, ki se je pravkar predstavil v filmu “Vročica sobotne noči”.

“Olivia Newton-John je bila naša prva izbira za vlogo Sandy, vendar je imela nekaj pomislekov,” se je spominjal Kleiser. “Imela je slabo izkušnjo pri nekem angleškem filmu in je ni želela ponoviti.” “(Pri 29 letih) ni bila prepričana, da bo videti kot 17-letnica,” je dejal Kleiser. “On je bil nekoliko mlajši (pri 23 letih). Prosila je za preizkus na platnu, da bi lahko videla, kako se bo izkazala, in začutila, kakšna bo kemija med vsemi nami.” K sreči se je test izkazal dovolj dobro, da jo je prepričal, da se lahko spopade z vlogo. “Na začetku filma je utelešala lik dekleta in vsi smo upali, da ji bo uspelo odigrati seksi lisico na koncu,” je dejal Kleiser. “Nad končnim rezultatom ne bi mogli biti bolj navdušeni.”

Končni rezultat se je izkazal za uspešnico

Njeno nadaljevanje, znanstvenofantastični disko muzikal “Xanadu”, se ni odrezal tako dobro. Vsaj nekaj dobrega je prinesla ta vloga: Leta 1984 se je poročila s soigralcem Mattom Lattanzijem. Dve leti pozneje se jima je rodila hčerka Chloe Rose. Vendar sta se po 11 letih zakona, leta 1995, razšla. Zdi se, da je Newton-John obupala nad Hollywoodom, potem ko je leta 1983 v fantazijski romanci “Two of a Kind” na platnu ponovno sodelovala s Travolto, vendar film ni imel nič od čarobnosti njunega zadnjega sodelovanja. 

Razočaranje nad filmom ni bilo pomembno: Newton-John je bila v zgodnjih osemdesetih letih zaposlena z velikim uspehom v glasbenem poslu. Svojo največjo uspešnico je dosegla s pesmijo “Physical” novembra 1981. Pravzaprav je bila po Billboardovi lestvici največja uspešnica celotnega desetletja in se je 10 zaporednih tednov obdržala na prvem mestu omenjene lestvice Hot 100.

Zaradi materinstva in zdravstvenih težav se je umaknila

Newton-John se je leta 1991, po tragični smrti hčerke njene najboljše prijateljice zaradi redke otroške oblike te bolezni, začela zavzemati za raziskave raka. Še bolj osebno pa je to postalo leto pozneje, ko so ji prvič diagnosticirali raka na dojki. Po remisiji se je rak vrnil še dvakrat, leta 2013 in 2017.

S hčerko Chloe Lattanzi. Foto: PROFIMEDIA

Sredi večinoma pravljičnega življenja se je zgodil zaplet, ki je bil le malo bolj verjeten od filma “Xanadu”. Ko se leta 2005 njen fant Patrick McDermott, ni vrnil z ribiškega izleta pred kalifornijsko obalo, izginil je in je bil domnevno mrtev. Par sta 9 let, on je bil takrat star 48 let. Toda njegova usoda je zavita v skrivnost, potem ko je zasebni preiskovalec, ki ga je najela televizijska hiša, trdil, da je našel dokaze, da je McDermott uprizoril lastno smrt, da bi se izognil dolgovom in začel novo življenje v Mehiki. “Mislim, da je človeško spraševati se. Ampak veste … to so stvari v življenju, ki jih moraš sprejeti in pustiti,” je Newton-John leta 2016 povedala za avstralsko oddajo.

Obrnila je nov list

Takrat je Newton-John res šla naprej ter se leta 2008 poročila z ameriškim poslovnežem Johnom Easterlingom na inkovskem obredu na vrhu gore zunaj Peruja. Pevka je svojemu možu, ki je ustanovil podjetje Amazon Herb Company, ponudniku botaničnih prehranskih dopolnil, pripisala zasluge za to, da jo je usmeril v medicinsko marihuano kot zdravilo za zdravljenje raka. Večkrat je dejala, da ji je življenje z boleznijo dalo perspektivo.

“Vsi bomo umrli. To je verjetno najtežje sprejeti kot človek,” je Newton-John marca 2019 povedala v oddaji. “Stara sem 70 let in imela sem najbolj čudovito življenje, imam pa še dodaten čas. Zato sem za to hvaležna, karkoli že to je.”

Poklonil se ji je John Travolta in mnogi drugi

“Moja najdražja Olivia, zaradi tebe je bilo življenje vseh nas veliko boljše,” je zapisal Travolta, ki je igral Dannyja Zuka. “Tvoj vpliv je bil neverjeten. Tako zelo te imam rad. Videli se bomo na poti in spet bomo vsi skupaj. Tvoj od prvega trenutka, ko sem te zagledal, in za vedno! Tvoj Danny, tvoj John!”

Legendarni prizor iz filma Briljantina, kjer je igrala skupaj z Johnom Travolto. Foto: PROFIMEDIA

Tudi Stockard Channing, soigralka iz filma “Grease”, je izgubo označila za ogromno. “Ne vem, ali sem kdaj spoznala lepšega človeka,” je dejala Channingova. “Olivia je bila bistvo poletja – njena sončnost, toplina in milina so tisto, kar mi vedno pride na misel, ko pomislim nanjo. Zelo jo bom pogrešala.”

Igralka Suzanne Somers, ki je bila tudi sama del pop kulture 70. in 80. let, je pohvalila Newton-Johnovo, ker ji je pomagala pri diagnozi raka. “Obstaja sestrstvo, ki se z vsakim dnem povečuje. To je sestrstvo, ki se mu nikoli ne želiš pridružiti, a ko ti je dovoljeno vstopiti, najdeš veliko tolažbo pri drugih ‘sestrah’,” je v izjavi za NBC News dejala Somersova.

“Olivia mi je nudila veliko tolažbo, ko so mi pred 25 leti postavili diagnozo. Njen boj je bil tudi moj boj, in ko je zmagala ona, sem zmagala tudi jaz. Vse nas je s svojim pogumom in filozofijo ‘nikoli ne obupaj’ veliko naučila. Olivia in njen življenjski zgled sta nam dala moč. Kot ikona sedemdesetih let je živela polno življenje. Ljubila sem jo in za vedno bom pogrešala svojo ‘sestro’.”

Newton-Johnovo so preživeli mož John Easterling, hči Chloe Lattanzi, sestra Sarah Newton-John, brat Toby Newton-John, nečakinje in nečaki Tottie, Fiona in Brett Goldsmith, Emerson, Charlie, Zac, Jeremy, Randall in Pierz Newton-John, Jude Newton-Stock, Layla Lee, Kira in Tasha Edelstein ter Brin in Valerie Hall. Družina je želela, da ljudje namesto cvetja darujejo sredstva v sklad fundacije Olivia Newton-John.

FOTO: PROFIMEDIA

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam