Tako dobro boste jedli v velikem veganskem izzivu

Januar je čas, ko delamo bilanco stanja, ne samo na bančnem računu, ampak tudi glede zdravja, počutja in seveda kilogramov. Večina nas ima velike načrte in še več novoletnih zaobljub.

Zadnja leta je zelo priljubljen tudi izraz »Veganuary«, ki pomeni, da se januarja opravite na vegansko prehrano. Le ta ima namreč veliko pozitivnih vplivov na telo in je primerna po pregrehah, ki smo si jih privoščili v prejšnjem letu. Veganstvo je zelo daleč od uživanja semen in solate, kot smo si to nekoč predstavljali. Dokaz za to so zagotovo recepti, kot je praznična veganska pečenka z nadevom ali riž z lečo na posteljici iz ohrovta.

Nepremagljive smo veganski izziv našle tudi pri nas, zato smo šle v akcijo, da izvemo kaj več. Obrnile smo se na organizatorja izziva, ki je Slovensko vegansko društvo in skušale izvedeti čim več informacij, ki vam bodo zagotovo prišle prav. Z vsemi informacijami nas je opremil Matevž Jeran v imenu Slovenskega veganskega društva. Poprosile pa smo jih tudi za nekaj receptov, ki jih boste na našem mestu našli v prihajajočih objavah.

Najbolje, da začnemo kar na začetku. Kaj sploh je Veliki Veganski izziv?

Novo leto je že od nekdaj čas, ko si ljudje začrtamo nove izzive in se poskusimo v prihajajočem letu izboljšati na takšen ali drugačen način. Številni se želijo v novem letu bolj zdravo prehranjevati, bolj aktivno živeti, se začeti ukvarjati z novim športom, narediti več dobrega za druge, se ukvarjati s prostovoljstvom ali pa vpeljati v svoje življenje več okolju prijaznih navad.

Veganski izziv v to zgodbo vključi živali ter ljudem pokaže, kako enostavno jim je prizanesti vse hudo, kar prestanejo, da imajo ljudje na svojih krožnikih meso, mleko in jajca. Sledi sodobnim prehranskim in okoljevarstvenim smernicam, ki živalske prehranske izdelke v čim večji meri izključujejo iz jedilnikov. 

Izziv je zelo povezan tudi z okoljevarstvenimi smernicami. Kaj se bomo pri izzivu naučili?

Nauči nas, kako jesti rastlinsko-bazirano hrano in zagotoviti, da živimo v skladu s svojimi vrednotami. Večina ljudi obožuje živali in jim s svojimi rokami ne bi mogla prizadeti bolečine ali jih celo ubiti, čeprav ista večina ljudi prav to s svojimi izbirami v trgovinah in restavracijah v bistvu naroča drugim. Gre za začetni program (t. i. starter pack), ki pokaže boljšo izbiro. Vsak udeleženec sam sebi zada izziv, da se bo celoten mesec prehranjeval vegansko.

Naše društvo organizira Veganski izziv, ki je slovenska verzija Veganuarja in poteka celo leto. Ker pa tudi mi menimo, da je januar odličen čas za nove začetke in korake k boljšemu jutri za vse (za nas in za živali), vsak januar prirejamo veliki Veganski izziv z dodatno promocijo in številnimi dogodki.

Izziv organizirate že 10 let. Kako je do te ideje sploh prišlo?

Veganuarju se torej nismo priključili nikoli, saj naš Veganski izziv organiziramo že od leta 2013, medtem ko se je projekt Veganuar v Veliki Britaniji začel leta 2014. Ko smo začeli z Veganskim izzivom, smo se v bistvu zgledovali po avstralskem programu Vegan Easy, ki poteka od leta 2009. Po svetu je veliko podobnih projektov, med katerimi je poleg Veganuarja bolj prepoznaven še izraelski Challenge22, s katerim so prav tako začeli 2014, ki prav tako poteka celo leto po celem svetu. Z njihovo ekipo smo začeli sodelovati pred nekaj leti in k našemu izzivu dodali kar nekaj novosti.

Kako se lahko prijavimo na izziv?

Program Veganskega izziva je brezplačen. Zainteresirani se nanj prijavijo preko spletne strani www.izziv.si s kratko prijavnico. Vsebuje jedilnik za celoten mesec, torej 30 receptov za zajtrk, 30 receptov za kosilo in 30 receptov za večerjo. Poleg tega pa še številne druge recepte (npr. sladice in praznične jedi), številne praktične napotke za začetnike v veganski kuhi ter seveda številne druge vsebine kot so številni strokovni članki o zdravi prehrani, aktivnem življenju, etiki do živali, vplivih prehrane na okolje in okoljevarstvene nasvete. Udeleženci se prijavijo tudi v Facebook skupino, kjer so jim na voljo naši veganski mentorji ter nutricionistična ekipa. V skupini spoznajo tudi vse druge, ki sodelujejo v izzivu in z njimi delijo vsakodnevne zagate in uspehe ter seveda dobre nasvete.

Pripravili ste še dodatne aktivnosti. Kaj pripravljate?

V januarju organiziramo še dodatne aktivnosti preko spleta in v živo. Na uvodnih predavanjih imamo vsako leto predavatelje, ki udeležencem razložijo ZAKAJ in KAKO. Veganstvo je namreč filozofija in način življenja, ki, v kolikor je mogoče in izvedljivo, stremi k izključevanju vseh oblik krutosti in izkoriščanja živali za hrano, oblačila ali katerikoli drugi namen, hkrati pa promovira razvoj in uporabo “brez-živalskih” (oz. “animal-free”) alternativ v dobro ljudi, živali in okolja. Poleg svojih prednosti glede etike pa ima sama veganska prehrana tudi številne prednosti na področju zdravja in okoljevarstva, številne mite na področju nutricionistike ter številna pereča vprašanja, s katerimi se vsi srečamo na začetku.


Zelo aktivni ste tudi na socialnih omrežjih. Kaj pa se dogaja na tem področju?

Poleg izobraževalnega dela našega programa pa sta seveda še praktični del in pa družabni del, ki ju obkljukamo na družabnih večerih, kuharski delavnici in zaključni zabavi. Vse to se odvija tekom januarja in je (z izjemo manjšega prispevka za kuharsko delavnico) v celoti brezplačno. Ne le brezplačno, Veganski izziv vsako leto dobrodušno podprejo tudi številni sponzorji z donacijo veganskih izdelkov, ki jih lahko udeleženci izziva prejmejo s sodelovanjem v nagradnih igrah in na januarskih dogodkih. Prvih 100-200 oseb na uvodnih predavanjih na primer prejme bogato napolnjeno vrečko vzpodbude, ki jim olajša prve veganske dni in omogoči preizkušanje različnih okusnih veganskih izdelkov.

Glede na to, da je Slovenija majhna, so številke izziva velike. Koliko oseb se je udeležilo vašega programa?

Slovenija je precej majhna, zato je naš doseg seveda manjši kot pri kolegih v tujini. Od začetka Veganskega izziva smo preko programa pripeljali že več kot 15.000 oseb, kar se nam zdi kar osupljiva številka za Slovenijo. Vedno, kadar računamo uspešnost našega programa glede na število prebivalcev, so rezultati super. V letošnjem letu se je na Veganski izziv prijavilo že 1000 udeležencev in glede na frekvenco vpisovanja novih, pričakujemo, da se bo številka do konca meseca vsaj podvojila.

Številke v tujini so seveda še bolj impresivne. Le v letu 2022 se je tako Veganuarja udeležilo več kot 620.000 oseb iz več kot 220 držav po celem svetu. Številke se vsako leto pospešeno višajo, zato so tudi vsi omenjeni projekti vse bolj prepoznavni.

Tudi Nepremagljive se lahko brezplačno prijavite na Veliki Veganski izziv, vse podrobnosti najdete na povezavi:  https://izziv.si/ . Točne podatke o predavanjih pa najdete na njihovem Facebook profilu: https://www.facebook.com/events/740772923707476

Še nekaj informacij o Slovenskem veganskem društvu, ki temelji na prostovoljnem delu. Kaj je namen vašega društva? Aktivni ste že 10 let in pohvalite se lahko s kar nekaj lepih dosežkov. 


Slovensko vegansko društvo je nepolitična, humanitarna organizacija civilne družbe, ki združuje vegane na področju Slovenije. Namen društva je strokovna pomoč ter podpora veganom in tistim, ki želijo postati vegani, izobraževanje na področju pravic živali ter njihove oskrbe, strokovno izobraževanje na področju prehrane, okoljevarstva ter naravovarstva. Društvo ima status delovanja v javnem interesu na področju prehrane. Društvo bazira na prostovoljnem delu. 

Na področju Slovenije smo vegani organizirano aktivni že celo desetletje! Ob posodabljanju naše spletne strani vegan.si, ki bo ugledala luč predvidoma v tem letu, se prebijamo čez zelo veliko število večjih in manjših projektov, s katerimi smo pripomogli pri prepoznavnosti veganstva, nadaljevali z razbijanjem mitov o veganski prehrani, močno povečali število veganov v Sloveniji in tako naredili kar nekaj neprecenljivih korakov k zmanjšanju umrlih in trpečih živali. 

Nekaj dosežkov:

  • – Z Veganskim izzivom smo od začetka obstoja Izziva do danes že presegli osupljivo številko 15.000 udeležencev.
  • – V letu 2022 smo zagnali projekt ‘Možnost izbire veganskega obroka v javnih ustanovah’, kjer smo zbrali več kot 5700 podpisov posameznikov in več kot 50 podpisov društev in organizacij.
  • – Preko socialnih omrežij naša sporočila mesečno dosežejo preko 50.000 ljudi. V času januarskega Veganskega izziva je ta številka več kot 2-krat višja.
  • – V letu 2022 smo po koronsko-okrnjenem obdobju veganskih tržnic ob 10-letnici Vegafesta spet imeli festival v polnem razcvetu s predavanji, nastopajočimi na odru in privabili celo Guinnessovega rekorderja Patrika Baboumiana ter z njim precejšnjo medijsko pozornost. 

    V društvu so nam predlagali tudi nekaj njihovih receptov, kot je praznična veganska pečenka z nadevom, pečen sladki krompir s čičerikino zabelo, mehiške tortilje s cvetačnim drobljencem (veganski burito) in riž z lečo na posteljici iz ohrovta. Recepte vam razkrijemo v prihajajočih člankih.

Danes pa je odličen dan, da preizkusite pečen sladki krompir s čičerikino zabelo.

Pečen sladki krompir s čičerikino zabelo 

  • Recept za 2 osebi
  • Čas priprave: 10 MINUT 
  • Čas kuhanja: 40 MINUT 

Sestavine:

  • 2 večja sladka krompirja
  • 4 žlice oljčnega olja
  • 1 pločevinka čičerike
  • 1/2 skodelice sojine omake
  • 1 čajna žlica rdeče paprike v prahu
  • 1/4 čajne žlice česna v prahu
  • nekaj ščepcev popra
  • 2 žlici tahini paste iz praženega sezama
  • 1 čajna žlica limoninega soka
  • Sol po okusu

Navodila:

  1. Krompirja dobro operemo in prerežemo po dolžini na dve polovici. Vse štiri polovice premažemo z oljčnim oljem in posolimo. Položimo jih na pladenj, obložen s peki papirjem in pečemo v pečici 30 minut pri 200 stopinjah. 
  2. Čičeriko prav tako namestimo v manjši pladenj, obložen s peki papirjem, ji dodamo 2 žlici oljčnega olja, sojino omako, rdečo papriko, česen v prahu in poper. Vse skupaj premešamo in pečemo skupaj s krompirjem zadnjih 15 minut pri 200 stopinjah. 
  3. Medtem pripravimo tahini polivko iz tahini paste, malo vode, limoninega soka in soli. 
  4. Postrežemo tako, da po vseh štirih polovicah porazdelimo pečeno čičeriko ter jo polijemo s tahini polivko. 


Avtor: Maja Hrovat , avtor grafik: Danijel Sušnik

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam