Tako lahko tudi v zrelih letih uživamo v spolnosti!

O spolnosti sem z našo Melito Kuhar, ki je strokovnjakinja za partnerske odnose, osebno rast, družinske odnose in vzgojo otrok, že govorila. Tema je zelo široka, zato danes pogovor nadaljujeva. Zanimalo me je, kako je s spolnostjo v zrelih letih, kako obuditi ogenj v postelji in kako delujejo na spolnost pižamice z medvedki.

V vaši knjigi je izraz spolna anoreksija. Kaj sploh pomeni? Kaj pa primeri, ko do seksa ni moškemu?

Spolna anoreksija je obsesivno stanje, ko posameznik zavrača spolni akt, ni mu do njega in se mu že misel na spolnost upira. Oseba noče in niti ne prenese spolne združitve. Vzroki so lahko travmatična izkušnja, posilstvo, prisiljeni v spolni akt v preteklosti, ki se ni izšel po pričakovanjih prizadetega posameznika, torej gre v večji meri za psihološko stanje preteklih neljubih izkušenj. Ker je intimnost del komunikacije v partnerski zvezi, je očitno, da ta del zelo trpi. Sicer je tudi res, da so tako prizadeti posamezniki v večini primerov samski, ker jih plaši že misel na dvojino v vseh njenih pomenih.

Zakaj pa bi moralo moškemu biti vedno do seksa? Mnogi moški menijo, da njihovo usahnjeno poželenje izvira iz konfliktne in toksične zveze, ko se ne morejo izražati, se počutijo nesrečne, ujete ali žrtev nefunkcionalnega komuniciranja, posledično pa tudi libida ne čutijo. Nekateri vzroki so tudi v nizkih vrednostih hormona testosterona, ki je glavni poganjalec libida pri moškemu.

Kaj se zgodi, ko par pride v leta, ko spolnost zamre? Kako obuditi ogenj v postelji?

Sama  menim, da spolnost ni nekaj, kar bi z leti zamrlo. Seveda se s staranjem spreminjamo, tako miselno, hormonsko kot telesno, s tem je povezan tudi upad libida, a mnogi pari v zrelih letih dokazujejo, da s skladnim in spoštljivim medsebojnim odnosom ohranjajo tudi spolno željo.

Poznam pare, ki pri sedemdesetih letih seksajo vsaj dvakrat na teden in povejo, da se močno zavedajo, da ju to ohranja živahne, nasmejane in polne življenjske energije.

Vse skupaj je takšen zdrav seštevek in če hočete, recept za dolgovečno zvesto zvezo. Če ogenj v postelji zamre, se lahko par potrudi, da ga znova prižge s tem, da popravita zvezo, zaupanje, da se iskreno pogovarjata in iščeta zdrave kompromise, da se počutita v zvezi varne in slišane, potem tudi pot do spolnih radosti ni zelo daleč. Vse to je namreč tesno povezano, četudi mnogi pari žal zanikajo pomen spolnosti kot zdravega lepila njunih teles in osebnosti.

Biti 40, pomeni danes biti ponovno 20. Kako je s spolnostjo v zrelih letih, ko veš, kaj želiš? Ali obstaja tudi moška menopavza ali je to rezervirano za nas dame?

Menim, da so leta starosti zgolj številka. Sama se pri petdesetih in še malo čez počutim polna energije, elana in sem v duši za dvajset let mlajša. Gubice in povešene dojke pač sprejemam kot del dostojanstvenega staranja, kar pa ne pomeni, da ne bi uživala v vseh radostih, ki jih življenje nudi. Seveda že bolj veš, kdo si, kaj potrebuješ in želiš, pa tudi česa nočeš. Imamo več izkušenj, ki so nam vodilo, kako se imeti fajn. Seveda je pri vsem tem potrebno ljubeče in sočutno delati na sebi, ozaveščati, da nam pripada, četudi v obdobju menopavze, še veliko radosti, užitkov in sproščenosti.

Dokler smo živi, si oblikujmo način življenja, ki nas polni in dela radostne.

Moški imajo tudi svoje obdobje preloma v zrela leta, ki se imenuje andropavza. Eni temu rečejo druga puberteta, ko nekateri moški potrditve, da so še spolno zmožni in privlačni iščejo bodisi v mlajših ljubicah, motorjih ali hitrih avtih, ki jim dajejo navidezno potrditev, da jim testosteron še dela. Da, moški in ženske smo tudi v prelomnici v drugo polovico življenja različni v naših odzivih. Res je veliko naših odločitev v glavi in z ozaveščenim delom na sebi lažje premagujemo strahove staranja, se veselimo izkušenj in novih podvigov. Dokler smo živi, si oblikujmo način življenja, ki nas polni in dela radostne. Nikjer ni določeno, da moramo v mojih letih obupati nad lepotami odnosov in seksa!

Povejte nam prosim kaj o psihologiji spolnosti. Kako povezana sta privlačnost in seks?

Še ne tako nazaj je bil seks povezan zgolj s spočetjem otrok. V zadnjih nekaj desetletjih se je pojmovanje privlačnosti na spolnem področju definiralo kot tisti motivacijski element, ki nas želi povezati z drugo osebo. S pojavom kontracepcijske tabletke v petdesetih letih prejšnjega stoletja, ko smo ženske dobile nadzor nad kontrolo rojevanja in se v veliki meri z obdobjem hipijevstva osvobodile tradicionalne ženske vloge rojevalke otrok, smo si dovolile tudi svobodo seksa. 

Če nas nekdo ne privlači spolno in kot osebnost, se bomo težko ljubile z njim.

Običajno to nekako pride v paketu, seveda je dobra in seksualna spolnost možna tudi zgolj preko privlačnosti. 

Bi rekli, da je seks način komunikacije med partnerjema?

Absolutno. Kot pogosto poudarjam, je seks oblika komunikacije na fizični ravni, med dvema telesoma, ki sta si privlačna, si »dišita« in ki potrebujeta tudi telesni stik za krepitev partnerskega odnosa. Sprva se začne kot oblika čustvenega stanja zaljubljenosti, ki temelji na tem, da si partnerja želimo kot spolno bitje.

Ko zaljubljenost izzveni in smo že pristali v dvojini, negujemo medsebojno pristnost in zaupanje tudi med rjuhami. Je oblika sprostitve in izkazovanja pripadnosti. 

Žal pa ravno nerazrešene medsebojne zamere in konflikti, ki so potisnjeni pod preprogo in se o njih ne pogovorimo, delujejo kot zaviralec tovrstne komunikacije. Če smo bili cel dan pod pritiskom očitkov, kreganja, zamer in slabega čustvenega počutja, je težko pričakovati, da bomo polni želje in volje planili zvečer v posteljo in se ljubili. Zato je res pomembno, da ne greste nikoli skregani spat. Pomenita se, mirno in spoštljivo ter nato poiščita vajino umirjenost v objemu in intimnem zbliževanju. Z malo volje in dialoga se lahko hitro oblikuje zdrav odnos in ljubeča spolnost.

Pižamica z medvedki zagotovo ni seksi in lahko ubije poželenje. Kaj svetujete, da bomo ženske še bolj ženstvene? Kako pokazati to plat?

Menim, da je za nas same pomembno, da se dobro počutimo same s seboj, da smo tudi komot v razvlečeni pižamici z medvedki, a s tem tvegamo, da bomo sčasoma postale seksualno nezanimive za našega dragega. Moški so vizualno močna bitja, želijo si popestritve v postelji, domišljijo jim hitro vzburi njihova ženska v svileni srajčki ali nežnem čipkastem spodnjem perilu. Tako pač delujejo. To jih krepi v poželenju, da si nas želijo kot seksi ženske. Menim, da popolnoma nič ni narobe, da se potrudimo za naše moške, jim razburkamo željo po nas, ker bomo dobile pokončnega in trdega voljnega moškega, ki se bo z nami lahko ljubil ure in ure.

V resnici je tako malo potrebno, da ga osvojimo vsak večer sproti in nam bo posledično tudi v odnosu rad »jedel iz roke«. Zakaj? Ker bo imel zavedanje, da smo šle iz svoje cone udobja zavedajoč se tega, da smo tudi v postelji različni. Tista dama, ki zna poskrbeti za erotični uvod in s tem osrečuje svojega dragega, dobi to, da se tudi on maksimalno potrudil in jo osrečuje tudi sam. Tukaj ni višje matematike!

Moški so vizualno močna bitja, želijo si popestritve v postelji, domišljijo jim hitro vzburi njihova ženska v svileni srajčki ali nežnem čipkastem spodnjem perilu.

S tem, ko smo bolj ženstvene v teh erotičnih in romantičnih trenutkih, tudi same krepimo žensko samozavest in zavedanje, da si nas naš moški močno želi. Res pa je, da smo dame bolj nagnjene k romantičnim predstavam in predigri, za kar pa naj se potrudijo naši moški, da nas naredijo voljne in željne.

Kateri so stavki, ki bi jih morali moški in ženske slišati pogosteje? Imate za konec še kakšen nasvet, da bomo v spolnosti uživali še bolj? Zakaj so vrhunci zakon?

Želim si te. Močno si mi seksi. Potrebujem te. Prelepa si. Želim si, da boš vedno moja kraljica in vse bom naredil za to, da se boš tako počutila. Ob tebi se počutim zelo ženstveno. Cenim, ker si tako močan in zaščitniški. 

Takšne in podobne stavke oboji radi slišimo, ker nas utrdijo v zavedanju, da smo partnerju in partnerki res pomembni in si nas tudi spolno želijo. Je kot nekakšna predigra.

Sama trdim, da bomo lahko v spolnosti, zlasti dame, uživali res kvalitetno, ko bomo vrgle čez ramo razne historične predsodke in samokontrolo ter se znale prepustiti naravni strasti, ki tli v vsaki od nas.

Tudi na takšen način bomo neskončno seksi našemu moškemu, ki nas bo hotel osrečevati v postelji in s tem bo še bolj samozavesten, kar moški potrebuje tudi v vsakodnevnih izzivih. Vrhunci so zdravje. So pretres našega telesa, mišic, hormonov, so sprostitev in pozaba na vsakdanje skrbi tistih nekaj hipov. Orgazmi so nam dani kot spolnim bitjem, zato jih uporabljajte in uživajte.

Drage dame, verjamem, da smo se veliko naučile. Skozi 10 člankov in 5 različnih tem, smo postavljale težka in zanimiva vprašanja. Govorile smo o stvareh, ki jih živimo vsak dan in se z njimi spopadamo tako ali drugače. Spopadle smo se s temami, o katerih se govori bolj potiho. Učile smo se o družinskih odnosih, vzgoji in najstnikih, osebni rasti, partnerstvu ter intimnosti.

Knjiga Iskreno o partnerstvu je Melitina velika uspešnica.

Na našem Instagram profilu podarjamo knjigo Melite Kuhar: Iskreno o partnerstvu, zato spremljajte naš profil. Ker pa nam je bilo druženje z Melito tako zelo všeč, bomo imele Nepremagljive novo rubriko, ki nosi naslov Vprašaj Melito. Vsa svoja vprašanja lahko pošljete na info@nepremagljiva.si in že se veselimo odgovorov naše stokovnjakinje Melite Kuhar, ki ruši tabuje in nas ozavešča.

Melita Kuhar, Svetovalnica, www.svetovalnica.si, dosegljiva na tel.št. 031 666 168. Če bi se radi naročili na individualno svetovanje ali jo povprašali za nasvet, pišite na: info@svetovalnica.si.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam