Tako pripravite kavni napitek, ki je osvojil TikTok

Med pandemijo je bilo praktično nemogoče gledati TikTok, ne da bi videli različne kavne napitke.

Najprej napitek, o katerem bomo govorile, sledil je freddo cappuccino, grški napitek, ki združuje osvežitev ledene kave z močnim okusom dvojnega espressa. Zdaj je tu še ena pijača iz kave, ki jo lahko dodate na svoj seznam najljubših kavic, in morda je prav ta najbolj osvežilna doslej. Tukaj je vse, kar morate vedeti o peneči pijači Americano, vključno s smešno preprostim receptom za njeno pripravo doma.

Kaj je peneči Americano?

Za tiste, ki še niste imeli priložnosti piti standardnega Americana, je ta pijača preprosto espresso in voda, postrežena vroča ali z ledom. Pri penečem Americanu se namesto negazirane vode uporabi sodavica ali peneča voda. Ker sta ti mešanici običajno najbolj okusni, ko sta ohlajeni, se pijača postreže z ledom. Pijača tehnično zahteva le ti dve sestavini, vendar večina ponovitev na TikToku zahteva, da se v kozarec doda rezina ali lupina pomaranče.

Morda se zdi smešno ali čudno, vendar se citrusi in espresso dejansko odlično ujemajo. Kavarne že od druge svetovne vojne strežejo espresso z limono ali limonino lupino, saj njena aroma in kislost dopolnjujeta grenkobo sveže pripravljene kave. Nekateri menijo, da se limona dejansko uporablja za prikrivanje okusa slabo ekstrahiranega espressa, a odločitev prepuščamo vam. Skodelice espressa z dodatkom limone se postrežejo tople – kako je torej nastal peneči Americano?

Če vprašate nas, se je mehurčkasti napitek pripravljal več let, da zasije na sceni. Po podatkih Bon Appétit je espresso soda v Ameriki obstajala vsaj od leta 1800, v Evropi pa še prej. Kljub dolgi zgodovini pa do leta 2000 v ZDA ni bila ravno priljubljena. Leta 2007 je švedski dobavitelj Koppi Fine Coffee Roasters spremenil zgodovino kave, saj je na svoj kavarniški meni dodal espresso tonik, mešanico espressa, tonične vode, ki se razlikuje od sodavice, ker vsebuje kinin, vir značilnega grenkega okusa, in včasih tudi sladkor ter sirup.

Klasičen Americano postrežemo z ledom.

Nekaj let pozneje je ista kavarna začela ponujati espresso fizz, ki je bil v bistvu enak kot Kaffe & Tonic z dodatkom grenke pomaranče in občasno sveže limone ali limete. Obe pijači sta postali priljubljeni po vsej Evropi in sčasoma tudi v ZDA. Starbucks je imel prst na na pravem mestu, kot ponavadi, in je leta 2017 predstavil peneči hladno stiskani Americano. Pijača, ki je ni več na meniju, je bila v bistvu enaka penečim Americanom, ki trenutno preplavljajo vaša spletna omrežja.

Zdi se, da je peneči Americano du jour produkt svojih mehurčkastih predhodnikov (še posebej zato, ker si ustvarjalec prvega viralnega recepta na TikToku ni izmislil pijače, ampak je zgolj ponovil tisto, ki jo je pred tem pil v kavarni). Prav tako je videti, da so citrusno obarvane izvedbe pijače presenetljivo podobne koktajlu Americano, pijači iz Camparija, ki je aperitiv, ki se ponaša z grenko-sladkimi notami pomarančne lupine, sladkega vermuta in peneče vode.

Danes obstaja nešteto načinov za pripravo penečega Americana, vendar mnogi vključujejo pomarančne lupine, pomarančne rezine ali celo sveže iztisnjen pomarančni sok. Svežina citrusov v kombinaciji s krepkim espressom in penečo vodo, je nedvomno ena najbolj osvežujočih kombinacij s kofeinom.

Kako pripravimo peneči Americano?

Res ni veliko trikov in nasvetov, kako narediti to pijačo najboljše, saj je zelo preprosta, vendar lahko nekaj ključnih izboljšav naredi veliko razliko. Njegov okus je v veliki meri odvisen od kakovosti espressa in načina njegove priprave. Nekaj TikTokerjev je ta napitek pripravilo s hladno kavo.

Tudi če niste dobro podkovani v pripravi espressa, je začetek s sodavico sobne temperature eden od načinov, kako zagotoviti, da napitek ne bo preveč grenkega okusa. Že hladna voda bo šokirala kavo, okrepila njeno grenkobo in ublažila čokoladne in sadne note. Najbolje je, da se espresso in sodavica hladita skupaj z ledom v svojem tempu.

Če se odločite, da greste po poti citrusov, dodajte rezino pomaranče na dno kozarca pred ledom. Lupino lahko podrgnete tudi ob rob kozarca, da kar najbolje izkoristite okus in aromo. Če v kozarec dolijete dodatni curek sodavice, bo pijača dobila lepo, kremasto peno, predstavitev je tudi pomembna, ne pozabite. Če imate radi sladke kavne napitke, na koncu dodajte še kanček najljubšega sirupa (ali ga vmešajte kar v vroči espresso, preden ga zlijete v sodavico) in ga pred pitjem premešajte. V nadaljevanju si preberite vodnik, ki smo ga naredile kar po korakih. Naj bo priprava vašega prvega penečega Americana vrhunska. Prilagodite ga svojemu okusu!

Sestavine:

  • Rezina pomaranče, po želji
  • Led
  • Peneča voda ali sodavica
  • Dve majhni skodelici svežega espressa

Priprava:

Korak 1: Na dno kozarca dajte rezino pomaranče. Kozarec napolnite z ledom.

Korak 2: Kozarec do približno treh četrtin napolnite s penečo vodo. Ko se začne ohlajati, vlijete še espresso.

Korak 3: V kozarec dodajte espresso in po želji sirup ali sladkor, nato pa nežno premešajte. Pijačo po želji zaključite z dodatnim curkom gazirane pijače.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam