To je hrana, s katero se lahko zastrupite

Pred kratkim so razkrili študijo, v kateri so odkrili 10 živil, zaradi katerih lahko zbolite ali se zastrupite. 

To je deset živil, ki jih večina izmed nas redno uporablja. Živilo, ki se je uvrstilo na prvo mesto, vas bo precej šokiralo. Zaradi odpoklicev hrane in pijače se vsi po svojih najboljših močeh trudimo, da bi se zaščitili pred nevarnostjo zastrupitve s hrano. To še bolj skrbi tiste, ki imamo majhne otroke. Tisti, ki spremljate tovrstne novice, se morda spomnite številnih izbruhov bakterij e. Coli in listerije v zadnjih nekaj letih, zaradi katerih še danes dobropremislimo, katera živila kupujemo in katere restavracije obiskujemo.

Od zelenjave do sirov in sadja

Nedavno je organizacija Consumer Reports pripravila seznam živil, zaradi katerih lahko zbolite. Njihova razvrstitev je temeljila na številu zabeleženih bolezni, odpoklicev in smrti, ki jih je v zadnjih petih letih povzročilo določeno živilo. Čeprav nas nekatera živila niso nujno šokirala, smo bili precej presenečeni, ko smo izvedeli, katero živilo se je uvrstilo na prvo mesto lestvice živil, zaradi katerih imate velike možnosti, da se zastrupite.

Po ugotovitvah poročila je na prvem mestu med živili, katerih uživanje je najbolj tvegano, zelenolistna zelenjava. Kar malce smo bili šokirani, da je ta skupina zelenjave na vrhu seznama, vendar je po branju njihovih ugotovitev to precej smiselno. V obdobju 2017-2022 je bilo samo zaradi listnate zelenjave prijavljenih 614 bolezni, 50 odpoklicev in 11 smrtnih primerov.

Previdnost ni nikoli odveč

Te ugotovitve niso namenjene temu, da bi vas odvrnili od uživanja teh živil, temveč da bi bili pri uživanju različne kupljene hrane bolj previdni. Navsezadnje so vsa ta živila običajno varna in mnoga od njih so dejansko pomemben del zdrave prehrane. 

Na drugem mestu seznama so delikatesne mesnine in siri, kar ni povsem nepričakovano, saj je po podatkih pred kratkim prišlo do izbruha bolezni listerije, ki so jo povzročili delikatesne mesnine in siri. V zadnjih petih letih je bilo zaradi delikatesnega mesa in sira skupaj več kot 409 bolezni, 122 odpoklicev in 7 smrtnih primerov. 

Še posebno bodite previdni pri mesu

Med ostalimi osmimi živili, ki so se uvrstila na seznam živil z največjo verjetnostjo, da boste zboleli, so bilerazlične vrste mesa, vključno z mleto govedino, puranom in piščancem, kar za večino ljudi verjetno ni presenetljivo. Med sadjem, na katero morate biti pozorni, priporočajo previdnost pri uživanju breskev, papaje in dinje, saj so vsi trije sadeži do zdaj doživeli že nekaj deset odpoklicev in izbruhov bolezni. 

Glede nekaterih živil, ki so nam dala misliti, navajajo, da bi morali biti pozorni na čebulo in moko, ki lahko povzročita bolezen. Čeprav nobeno od teh živil v zadnjih petih letih ni povzročilo smrti, je bilo zaradi njiju odpoklicanih nekaj živil. Medtem ko uživanje moke slabe kakovosti ali čebule ni bilo povezano s smrtnimi primeri, pa naj bi čebula v zadnjih petih letih povzročila več kot 2.000 bolezni.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam