To je hrana za boljši seks!

Hrana za zaljubljence, hrana za bogove … Vsak ima svojo predstavo o tem, kaj naj bi bila ta hrana – in v resnici imamo vsi prav. 

Po različnih študijah je afrodiziak katerakoli snov, ki okrepi spolni nagon ali spolno zadovoljitev. To je lahko hrana, zdravilo, vonj ali pripomoček, ki vzburi ali poveča željo po spolnosti. Večina afrodiziakov prav tako spodbuja ostale senzorične čute – vid, okus, sluh, tip in voh –, kar prispeva k večji spolni vzburjenosti in zadovoljstvu. 

Razlogov, da posegamo po afrodiziakih, je več. Literatura se osredotoča predvsem na težave v spolnosti pri moških. To ne pomeni, da jih ženske nimamo, vendar so te lažje rešljive v primerjavi z moškimi. Vseeno pa nam pride prav afrodizična pomoč, ravno tako kot moškim.

Do upada libida pri moških pride iz dveh glavnih razlogov – fizioloških in psiholoških oziroma njihove kombinacije. 

Med psihološke dejavnike uvrščamo: stres, depresijo, utrujenost, zlorabe in nerazčiščene odnose. 

Med fiziološke pa štejemo:

 • • pomanjkanje androgenih hormonov (pomanjkanje testosterona, hiperprolaktinemia);
 • • kronične bolezni: sladkorna bolezen, visok krvni pritisk, vaskularne bolezni (ateroskleroza, vensko popuščanje); 
 • • bolezni spolnega uda (Peyronijeva bolezen, priapizem, fimoza, moteno delovanje gladkih mišic);
 • • nevrološke motnje (Parkinsonova bolezen, kap, možganska poškodba, poškodba hrbtenjače ali živcev);
 • • stranske učinke različnih zdravil;
 • • staranje (z leti raven hormonov upada);
 • • sistemske bolezni (kardiološke, jetrne, ledvične, bolezni pljuč, rak, metabolne bolezni, transplantacija organov).

K izražanju spolne sle prispeva tudi naš način življenja. Med negativne dejavnike tega spadajo: kajenje, pesticidi, onesnaženost zraka, kemikalije, prehranski aditivi (mononatrijev glutamat – MNG), anestezija, službena izpostavljenost v letalski in tekstilni industriji, pri predelovanju plastike, varjenju in delu s kemičnimi topili. 

V primeru težav z libidom ali erektilne disfunkcije zaradi enega od naštetih razlogov odpeljite svojega izbranca k zdravniku, ki mu bo pomagal čimprej odpraviti težavo.

Izraz afrodiziak izhaja iz imena starogrške boginje lepote, ljubezni in spolnega poželenja Afrodite. Če gre kaj narobe, gremo danes po pomoč k zdravniku, včasih pa so se ljudje priporočali bogovom in jim darovali tisto, za kar so pač verovali, da pomaga. Pripravljali so tudi različne obrede. Obredi za plodnost v družini so bili povezani s tistimi za plodnost in rodovitnost zemlje. Tako naj bi bil del obreda, ki je nagovarjal bogove k temu, da bi ljudem naklonili boljšo letino, spolni akt. V starem Rimu naj bi bilo popolnoma normalno, da je gospodar odpeljal svojo gospo na polje in se za rodovitnost zemlje tam ljubil z njo. Več je bilo zemlje, več sta imela dela. Čeprav po svetu še danes simbolno uprizarjajo različne obrede za plodnost, je dotični del za moderno družbo nesprejemljiv in ga ne izvaja. 

Afrodiziaki so se najprej pojavili v mitoloških zgodbah

Stari Grki so verovali, da je majaron nastal iz Afroditinega daha, zato je bil obvezen del vsakega ljubezenskega šopka.

Korenje črpa moč iz zemlje in jo preda vsakemu, ki ga uživa.

Mandlji so že od nekdaj simbol plodnosti in jih priporočajo zakonskim parom. V starem veku je bilo tudi grozdje simbol plodnosti, iz njega iztisnjeno vino pa je dobilo ime po rimski boginji lepote, ljubezni in umetnosti Veneri.

Azteški poglavar Montezuma naj bi vsak dan popil 50 skodelic čokolade, ker je verjel, da mu bo zagotovila moč, da bo lahko primerno poskrbel za svoj veliki harem. 

Banane, beluši in nosorogov rog so falične oblike in namigujejo, da bodo moški spolni udi prav tako dolgi, čvrsti in pokončni. Ostrige in fige pa spominjajo na vzburjeno vulvo in dajejo upanje, da bodo ženski spolni organi prav taki. 

Afrodizične lastnosti naštete hrane temeljijo na ustnem izročilu in verovanjih.

Znanost ima na afrodiziake drugačen pogled od naših prednikov

V grobem jih deli v dve skupini. V prvi je hrana, ki pripomore k splošnemu dobremu počutju in izboljša življenjsko moč. Lahko bi rekli, da spodbudi voljo do življenja. Na telo deluje krepčilno, zaradi nje smo zdravi in se dobro počutimo. Gre za pravo hrano, ki ni industrijsko predelana in nas stimulira s svojim videzom, z bogatimi barvami, intenzivnim vonjem in aromatičnim okusom. Če uživamo tako hrano, se počutimo žive. 

V drugo skupino pa štejemo tisto hrano, ki spodbuja možgane in vzbuja erotične občutke, če smo v družbi ljubljene osebe. Čili na primer pospeši srčni utrip in napne kožo ustnic. Te so še bolj sočne in namenjene strastnim poljubom.

Taka hrana lahko tudi neposredno vpliva na delovanje spolnega sistema s svojimi hranilnimi snovmi:

Hrana, bogata s cinkom

Jajca, meso, morski sadeži, ostrige, stročnice, oreščki in razna semena, sodeluje pri presnovi hormonov. Če boste svojemu dragemu postregle škampe na buzaro, boste poleg njegovih brbončic zelo ugodno vplivale tudi na tvorjenje sperme, hitrost ter agilnost njegovih plavalcev. Da ne omenjamo številčnosti njegovega moštva. 

Hrana, ki ne zadostuje potrebam po cinku, pa lahko zmanjša raven testosterona – in dobro vemo, kaj to pomeni. Kar naenkrat vas ne bo več spremljal z budnim očesom lovca in skrbno načrtoval napada na svoj oboževani plen. V najboljšem primeru bo z vami in vašimi prijateljicami kupoval nogavice proti glivičnim okužbam. Ljubljenje bo vedno redkeje na sporedu. 

B-kompleks 

Vpliva na splošno ravnovesje hormonov, ki so odgovorni za dobro delovanje libida. Hrano, bogato z vitamini skupine B, lahko umestimo med afrodiziake, če upoštevamo, da prispeva k sproščanju energije pri presnovi, zmanjšanju utrujenosti in izčrpanosti ter tako k splošnemu boljšemu počutju in posledično večji dovzetnosti za spolnost.

Vir B-kompleksa so: 

 • • meso, ribe in perutnina,
 • • jajca,
 • • mlečni izdelki (npr. mleko in jogurt),
 • • listnata zelena zelenjava,
 • • fižol, grah, leča, čičerika,
 • • polnovredna žita in kruh.

Holesterol za nastajanje testosterona 

Holesterol je predstopnja različnih pomembnih snovi v telesu: žolčnih kislin, steroidnih hormonov in vitamina D. Pomemben je tudi za normalno delovanje testisov pri moških. Če bi opravljali raziskave, bi bilo izboljšanje nakazano z dvigom serumskega holesterola oziroma holesterola v testisih. Glede na to, da se testosteron pretvarja iz holesterola, naj bi posledično prišlo do povečane koncentracije testosterona, kar se običajno odraža s povečanim libidom. Upam, da sem vas prepričala, da so jajčka na oko dobra izbira za zajtrk. 😉

Hkrati opozarjam, da ne pozabite na slabe učinke holesterola. Debelost je pri tem ključnega pomena, saj vpliva na povečano tvorjenje estrogena, ki ga pri svojem dragem nočemo, in zmanjšano nastajanje testosterona. Slab holesterol pa ostaja visok. Rešitev za vse to je uravnotežena nepredelana hrana in vsakdanja športna aktivnost – seveda poleg spolne.

Hrana, ki vsebuje L-arginin

Dušikov oksid, ki nastaja iz aminokisline L-arginin, je odgovoren za sproščanje mišic penisa, čemur sledi dotok krvi v spolni organ in erekcija. Če nastajanje dušikovega oksida ni zadostno, pride do težav z erekcijo. Hrana, bogata z L-argininom, so mlečni izdelki (sir, jogurt, mleko), meso in cela vrsta oreškov (mandlji, orehi, lešniki, brazilski oreški, indijski oreški), ajda, pšenični kalčki in pšenična moka, rozine, rjavi riž, oves, čičerika in kokos.

Kako lahko še poskrbimo za dobro seks kondicijo?

Hrana torej podpira naše fizično počutje in procese, ki poskrbijo za sočno spolnost. Ker pa vemo, da nihče od nas ni matematična enačba, si priznajmo, da sta dobra telesna pripravljenost in zdravje zgolj osnova za dobro spolnost. Recimo temu, da imamo dober potencial.  Splošno zadovoljstvo s seboj, zaupanje vase, zaupanje v partnerstvu in razčiščeni odnosi ter iskrenost do sebe so prav tako zelo dobra popotnica. Tista iskrica, veselje do življenja, ki jo vsak od nas nosi globoko v medenici, pa nam bo odprla vrata v nebesa. To je stik s svojo esenco, svojo bitjo, ki jo poslušamo in ji ostajamo zvesti.

Tista iskrica, veselje do življenja, ki jo vsak od nas nosi globoko v medenici, pa nam bo odprla vrata v nebesa.

Včasih pa smo tako vpeti v vsakdanjik in v vse, kar moramo opraviti, da te esence ne slišimo. Da se to ne bi dogajalo, si ustvarite male rituale, ki vas ustavijo v trenutku tukaj in zdaj – npr. zvečer pred prhanjem si naoljite in skrbno zmasirajte celotno telo z dvema žlicama olja. Stik s svojo kožo, z lastnim telesom, ženske prestavi v drugo dimenzijo. Naredi nas bolj mehke in ženstvene, da se lažje slišimo in povežemo s seboj. 

Pomagate si lahko tudi z eteričnimi olji, z aromaterapijo. Vzelo vam bo vsega skupaj tri minute. V literaturi preverite, katero eterično olje bi vam najbolj ustrezalo glede na vaše potrebe in razpoloženje. Kupite si kakovostno eterično olje, ne približkov. Vonj eteričnega olja namreč prenaša informacijo, in če je to sintetično, si lahko predstavljate, kakšna bo – neprimerna. Ko ste prišli do pravega eteričnega olja, ga s prstom nanesite na naslednje točke: med obrvi, na sence, jamico v ključnici, kost med prsmi, popek in zapestja. Po vsaki od teh točk krožite pol minute. To vas bo v trenutku prizemljilo in ponovno boste kot novi.

Tretji nasvet, ki ga toplo priporočam, pa zadeva vaše vsakdanje prehranjevanje. To naj se spremeni iz nujnega zla v čutno, nepozabno izkušnjo. Gre za to, da si mnogokrat (priznam, tudi jaz) ne vzamemo časa, da bi obrok pojedli, tako kot se spodobi … Za mizo, v miru in sproščeni. Zato pogosto tudi hrana v naših ustih nima takega okusa, kot ga ima v resnici, ker ji ne damo prave priložnosti. Ciljam na to, da je izkušnja hranjenja popolnoma nekaj drugega, če se osredotočimo na hrano, ki jo imamo v ustih. Vabim vas, da si vzamete pet minut, greste z mano in me boste takoj razumele. Vzemite štoparico in jo nastavite na pet minut. Zdaj vzemite košček čokolade, samo enega.

Zaženite štoparico. Poglejte košček čokolade, ki ga imate pred seboj. Kakšne barve je? Kakšne oblike? Ali je v čokoladi polnilo? Kakšno polnilo je to? Zdaj jo poduhajte … Vzemite si čas. Kaj duhate? Kam vas popelje ta vonj? Končno košček čokolade poskusite. Kakšen je občutek ob stiku z ustnicami, jezikom? Kakšen okus čutite? Ali je okus enak na korenu jezika in na koncu? Kaj pa ob straneh? Čokoladico mečkajte, premetavajte in ližite, kolikor želite. Za celotno izkušnjo si vzemite pet minut. Potem pa poslušajte svoje telo, kaj vam bo povedalo. Verjemite, da se bo prižgal ogenj in bolje bo, da je vaš dragi blizu, da ga bo pogasil.

To lahko naredite s katerokoli hrano, koščki sadja so zelo primerni: maline, borovnice … Navsezadnje pa vam tudi slivov cmok, ki ga okusite na tak način, lahko popolnoma spremeni trenutek. 

Če želite v svojemu dragemu namesto običajne večerje prirediti čutni afrodizični večer, mu torej pripravite več manjših grižljajev in mu s svileno kravato prevežite oči.

Videl ne bo ničesar, ostaneta mu torej voh, okus, tipal bo z rokami in poslušal vaš sladki glas. Grižljaje pripravite po svoji izbiri in glede na to, kaj ima rad. Pozorni bodite le na morebitne alergije, vaše in njegove, da večer ne bi zašel v napačno smer. 🙁 

Ko je preveza varno nameščena čez oči, lahko pričnete s prvim grižljajem, ki mu ga nesete v usta. Bolj je hrana sestavljena iz različnih okusov, težje bo prepoznal, kaj je. Njegova nagrada za prepoznano hrano je možnost, da vam sleče en kos oblačila! Lahko pa spremenite pravila in ga nagradite tako, da vi njemu slečete en kos. Po želji. Vaša igra, vaša pravila. 

Če revežu ne bo šlo, ker ste v kuhinji neprepoznana Ana Roš, pa mu lahko pomagate s predlogi o barvi hrane, kje je vzgojena in tako dalje. Skratka, zabavno, poučno in čutno. 

Želim vam ogromno užitkov in zabave ob odkrivanju novih afrodiziakov.  Sporočite, kateri je vaš najljubši in kako ste ga odkrili. 😉

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam