To Nepremagljivim sporoča Ditka

Danes je čas za glasbo, romantiko in ljubezen. Pogovarjale se bomo s prikupno glasbenico Ditko, ki je izdala novi album.

Zanimalo nas je predvsem, kako je prišlo do sodelovanja s Ferijem Lainščkom, kakšno sporočilo nosi novi album in kje bo to poletje nastopala.

Nekatere Nepremagljive vas še ne poznajo dobro, zato se nam zdi nujno, da vas dobro spoznamo. Kdo je Ditka s Prevalj?

Ditka je intuitivna in empatična oseba, ki zelo rada pomaga drugim, a hkrati ima rada tudi svoj mir, v katerem lahko ustvarja. Je občutljiva, romantična duša, ki jo hitro prizadene, če se ji zgodi krivica. Je neke vrste deloholik in je nenehno v pogonu, polna idej, katere ves čas vizualizira. Delo jo krepi, a včasih tudi preveč prevzame. Ves čas se tako trudi graditi ravnovesje na vseh področjih svojega življenja. Poleg glasbe ima rada naravo, živali, gibanje, kuhanje, skrb za zdrav um in zdravo telo. Zanimajo jo joga, taoistična medicina in delo na osebnostni rasti. Največ ji pomenijo dobri odnosi z ljudmi, ki so ji blizu. Živi preprosto življenje, povezano z naravo in vrednotami, kot sta ljubezen in prijaznost.

Je za ljubezen do glasbe odgovoren vaš oče?

Moj oče Gorazd je vsekakor veliko prispeval k temu, da sem vzljubila glasbo. Doma smo ves čas poslušali kakovostno glasbo. Z mamo in sestro smo veliko hodile na koncerte mojega očeta in že ko sem kot majhna deklica opazovala glasbenike na odru, ki so igrali v živo, sem imela tiho željo, da bi to morda počela tudi sama. Imela sem možnost poskusiti zaigrati na različne instrumente, zapeti na mikrofon in odkrivati glasbo preko različnih nosilcev zvoka.

Tista prava ljubezen, ki še kar traja, pa se je rodila, ko sem v najstniških letih prvič sama s kitaro pred občinstvom odigrala svojo čisto avtorsko pesem. Dober odziv in dejstvo, da sem občinstvu predstavila nekaj povsem svojega, me je napolnilo z nekimi posebnimi občutki hvaležnosti, ponosa in ljubezni. Takrat sem začutila, da je to moja pot – ob kitari igrati avtorsko glasbo. Tudi za to pa je zaslužen moj oče, saj je bil on tisti, ki me je ves čas spodbujal, da naj začnem pisati svojo glasbo in tudi on mi je prvi dal priložnost, da sem pred občinstvom v živo zaigrala nekaj avtorskega. Moj oče tudi danes ostaja moj mentor, producent in avtor aranžmajev mojih pesmi kot tudi član moje glasbene zasedbe.

Kako je prišlo do ideje, da uglasbite pesmi čudovitega Ferija Lainščka? Kako je sploh prišlo do sodelovanja med vama?

Za uglasbitev poezije Ferija Lainščka je idejo pravzaprav dala moja mama Jelka. Več let je namreč imela na hladilniku prilepljeno pesem Ne bodi kot drugi in ves čas poudarjala, da je to najlepša ljubezenska pesem, kar jih obstaja. Ko sva z očetom najprej uglasbila poezije Marka in Toneta Pavčka in so le-te požele številne pohvale, je moja mama predlagala, da uglasbiva še njeno najljubšo poezijo. En dan je šel moj oče do hladilnika in med tem, ko je iskal nekaj za pod zob, je pesem Ne bodi kot drugi začel brati, v glavi mu je začela igrati melodija. Namesto večerje je šel v domač studio in napisal glasbo za to pesem. Ker sva potrebovala dovoljenje za uglasbitev poezije, sva stopila v stik s Ferijem Lainščkom. V poslušanje sva mu poslala demo posnetek pesmi Ne bodi kot drugi in Feri je takoj zapisal: »Po mojem skromnem mnenju je to najboljša uglasbitev te pesmi do sedaj.« Pohvalil je tudi mojo interpretacijo. Kmalu po tem, smo se prvič srečali v živo na enem literarnem dogodku pri nas na Koroškem. Takoj smo se ujeli. Spoznali smo, da imamo podoben pogled na svet in da nas družijo tudi enake vrednote.

Sodelovanje Ditke in Ferija Lainščka je unikatna uspešna zgodba.

Takrat mi je Feri dejal, da lahko uglasbim še kakšno njegovo pesem, če tako začutim. Celo sam mi jih je nekaj poslal po elektronski pošti. Tako sem se prvič zares poglobila v branje njegove poezije in že takrat me je povsem prevzela. Kmalu sem uglasbila še dve njegovi poeziji, Feri me je nekajkrat povabil kot glasbeno gostjo na njegove literarne večere, počasi je v sodelovanju nastal prvi album, nato drugi … in odpravili smo se na prvo glasbeno-literarno turnejo po Sloveniji. Uglasbeno in brano poezijo nam je iz majhnih prostorov uspelo prenesti na velike odre, kar se mi zdi izjemno. Lahko rečem, da se je vse začelo odvijati zelo spontano in brez nekih velikih načrtov preraslo v unikatno uspešno zgodbo. Nato je izšel že tretji album z uglasbitvami Lainščkove poezije, zdaj tudi že četrti. Hvaležna sem, da nam ne zmanjka navdiha in skupnih idej ter da ta naša zgodba traja.

Konec tega meseca bo izšel vaš četrti album. Kaj nam lahko poveste o novem albumu? Je pa tudi ena simpatična posebnost pri novih pesmih. Izdajte nam več. Ima naslov kakšen poseben pomen?

To poletje bo izšel moj četrti album z uglasbeno poezijo. Tokrat sem poleg poezije Ferija Lainščka uglasbila še pesmi petih drugih velikih slovenskih pesnikov- Kajetana Koviča, Janeza Menarta, Cirila Zlobca, Srečka Kosovela in Karla Destovnika Kajuha. To je bil zame izziv in en korak iz že znanega. Ferijeva poezija mi je domačna, medtem ko je poezija omenjenih pesnikov zame nekaj novega- tako v načinu pisanja, ritmičnosti kot tudi v samih tematikah, ki jih opevajo. Pri nastajanju tega albuma sem si pustila popolno svobodo, kar se tiče žanrov in aranžmajev. Pesmi, ki sem jih izbrala za svoj četrti album so sporočilno močne. Večina opeva tematiko o ljubezni, nekatere pa se dotaknejo tudi družbenokritičnih tem. Melodije so prijetne in spevne, aranžmaji pa skrbno in bogato dodelani.

Naslov albuma »Med nama je angel«, opeva najmočnejšo silo na tem svetu, to je ljubezen, hkrati pa lahko ta angel predstavlja tudi upanje, svetlobo, lepoto … nekaj dobrega.

Prav posebna pa bo pesem Srečka Kosovela »Tiha pesmi«, kjer se mi je v duetu pridružila Tinkara Kovač. Sporočilo, ki ga preko izbranih pesmi na tem albumu želim predati ljudem, je naslednje.

V življenju je pomembno ves čas odkrivati svoje potenciale in se spraševati, kdo smo, kaj si želimo, kaj nas osrečuje in izpopolnjuje. Le tako lahko konstantno osebnostno rastemo.

Zadovoljen posameznik, ki živi v skladu s svojimi vrednotami in vselej deluje v duhu ljubezni, prispeva k zadovoljni in uspešni družbi, ki prispeva k mirnemu in varnemu svetu. Naslov albuma »Med nama je angel«, opeva najmočnejšo silo na tem svetu, to je ljubezen, hkrati pa lahko ta angel predstavlja tudi upanje, svetlobo, lepoto … nekaj dobrega. Glede na trenutne čase, v katerih živimo, se mi zdi predati takšno sporočilo, še toliko bolj pomembno. 

Kje vse vas bomo lahko videli to poletje?

To poletje me boste lahko videli na številnih koncertih po vsej Sloveniji, kjer bom postopoma predstavila prav vse pesmi z novega albuma. Pesmi bodo predstavljene premierno, saj prav nobena, z izjemo naslovne, pred izidom albuma ne bo izšla kot singel. Koncerte začenjam v mesecu juniju na gradu Negova, v Taboru pri Dornberku, na gradu Rajhenburg, v Divači in na gradu Ormož. Nato se bo prvega julija zgodil glavni koncert in uradni izid albuma, v atriju Narodne in univerzitetne knjižnice, kjer se mi bodo pridružili tudi glasbeni gostje, ki so sodelovali pri nastanku albuma. Po tem pa v juliju nadaljujemo na gradu Rotenturn v Slovenj Gradcu, v Rogaški Slatini, na gradu Khislstein v Kranju, v Sežani, Ljubljani, Lenartu, Nazarju in samostanu Mekinje. Kot vidite, gre večinoma za grajske lokacije. To je bila tudi moja želja, saj menim, da se poezija zelo lepo poklopi z grajsko energijo in tem posebnim ambientom. S pozitivnim vznemirjenjem in tudi kančkom treme pričakujem te koncerte in srčno upam, da bodo nove pesmi napolnile duše čim več ljudi.

 “Vsak novi dan je darilo, zato vstopite vanj z nasmeškom na obrazu,” Ditka sporoča Nepremagljivim.

Kakšne pesmi prevladujejo in kakšne so teme, ki se jih dotikate na novem albumu?

Na albumu bo prevladovala ljubezenska poezija Ferija Lainščka. Le- tem sem simbolno namenila celotno stran A. Na strani ostalih petih pesnikov, pa se poleg poezije o ljubezni med dvema in poezije o ljubezni do življenja dotaknemo še treh malce zahtevnejših tematik. Preko izbrane poezije Kajuha na neki način pozivamo družbo, da naj se upre za svoje dobro in da naj se vojna, ki onemogoča svetlo prihodnost, za vselej konča. Pesem je po skoraj stotih letih še vedno aktualna. Kosovel se v svoji pesmi dotakne slutnje o smrti. V pesmi Menarta z naslovom »Jaz« pa si zastavljamo večno vprašanje o tem, kdo in kaj smo? Omenjene tematike so težke, a pomembne, a ni se jih treba ustrašiti. Vzdušje vsekakor ne bo temačno, saj sem poeziji dodala spevno in lepo glasbo, ki bo pripomogla k razumevanju in tudi prijetnemu poslušanju. 

Kaj bi za konec sporočili našim Nepremagljivim? 

 Vsak novi dan je darilo, zato vstopite vanj z nasmeškom na obrazu. Poslušajte svoje srce in pojdite svojo pot. Naj zunanji vplivi ne zmotijo vašega notranjega ravnovesja. Najdite nekaj, kar vas navdihuje in osrečuje ter temu brez slabe vesti vsak dan namenite svoj čas. Naj vas kdaj razveseli tudi dobra glasba. Uživajte življenje in s svojo notranjo močjo ostanite nepremagljivi.

Foto: Nika H. Praper

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam