Štirje slastni recepti z jabolki

V poplavi eksotičnega sadja, ki nas mamljivo gleda s trgovskih polic, pogosto pozabimo na tisto sadje, ki je vsako jesen razveseljevalo že naše prednike. To so dobra stara jabolka. Sadež, ki si je prislužil mesto v številnih mitih in legendah – vse od rajskega jabolka spoznanja pa Sneguljčice in zastrupljenega jabolka.

Jabolko je globoko usidrano v zgodovino človeštva. Usidrano pa je tudi v kulinariko. Jabolka niso kar tako. Lahko uravnavajo krvni sladkor, poskrbijo za dobro prebavo in celo znižujejo stresni hormon kortizol. So polna vitaminov, mineralov in antioksidantov, kar je dobro za naš imunski sistem. Niso pa samo zdrava. So tudi okusna, iz njih pa lahko pripravimo fantastične recepte.

 Prosena kaša z jabolki 

Prosena kaša z jabolki in skuto je odlična ideja za sladico, malico ali zdrav zajtrk. Ker ne vsebuje sladkorja, jo lahko uživajo tudi diabetiki. 

Prosena kaša z jabolki.

Sestavine: 

Prva plast:

Druga plast: 

Tretja plast: 

  • 1 veliko jabolko
  • pol žličke cimeta
  • 30 g sladila eritritol (sladilo brez kalorij)

 Priprava prve plasti: Proseno kašo skuhamo po navodilih in speremo z mrzlo vodo. Z vilicami stepemo eno jajce in ga primešamo kuhani proseni kaši. Po okusu dodamo sladilo. Maso enakomerno razporedimo v posodice ali po dnu majhnega pekača in pečemo 10 min pri 180 stopinjah. Medtem pripravimo drugo in tretjo plast. Pekač s proseno kašo vzamemo iz pečice in čez prvo plast enakomerno razporedimo še drugo in tretjo plast. Pečemo še 20 minut. 

Priprava druge plasti: Z ročnim mešalnikom zmešamo skuto, skyr, jajce in eritritol.  

Priprava tretje plasti: Jabolko narežemo na majhne koščke, dodamo cimet in eritritol. 

Jabolka v srajčki

Jabolka v srajčki so privlačen zajtrk ali pa sladica, ki vsekakor očara. Najboljša so še topla.

Jabolka v srajčki so primerna tudi za tiste, ki se prehranjujete vegansko.

 Sestavine:

  • 2 jabolki
  • 1 lonček pirine bele moke
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 1 žlica kokosovega sladkorja
  • majhen ščepec soli
  • ščepec cimeta
  • 1/3 lončka rastlinskega mleka
  • 1/3 lončka mineralne vode
  • ½ žličke burbonske vaniljeve paste
  • sončnično olje

Priprava: Jabolki olupimo, narežemo na kolobarje in odstranimo sredico. Pripravimo maso, ki bo podobna tisti za palačinke, a precej gostejša. Zmešamo moko, pecilni sladkor, kokosov sladkor, sol in cimet. Dodamo mleko, mineralne vode in burbonsko vaniljevo pasto. Če je masa pregosta, dodamo še malo tekočine, v nasprotnem primeru pa moke. Dno ponve prekrijemo z oljem in počakamo, da se segreje. Kolobarje jabolk najprej pomočimo v maso, nato pa obe strani pečemo do zlato rjave barve. Če se prehitro obarvajo rjavo, zmanjšamo ogenj. Pečena jabolka položimo na papirnato brisačko in še topla pojemo.

Pečena polnjena jabolka

Pečena polnjena jabolka

 Sestavine:

  • 4 jabolka (srednja velikost)
  • 40 g mletih orehov
  • 25 g nasekljanih mandljev
  • 30 g suhih brusnic
  • 2 jedilni žlici riževega ali agavinega sirupa ali medu

Priprava: V skledi najprej pripravimo nadev, zato damo vanjo mlete orehe, nasekljane mandlje, suhe brusnice in sirup ali med ter vse skupaj premešamo. Jabolka operemo in jih zgoraj odrežemo tako, da dobimo kapice (del jabolka s pecljem). Nato s čajno žličko izdolbemo pečke, da dobimo prostor za nadev, vendar pazimo, da ne dosežemo muhe, saj ne smemo narediti luknje na dnu. Jabolka napolnimo s pripravljenim nadevom in jih nato pokrijemo s kapico. Položimo jih v pekač. Pečemo pri 200 stopinjah Celzija do 30 minut v predhodno segreti pečici, da se lepo zmehčajo in obarvajo. Postrežemo vroča ali hladna. 

Mafini, polnjeni z jabolki

Mafini so postali že prava klasična sladica, še posebej okusni pa so ravno z jabolki, ki jim dajo prijetno sladko aromo.

Jabolčni mafini

Sestavine: 
Testo:

  • 180 g bele pirine moke
  • 10 g pecilnega praška
  • 80 g sladila eritritol
  • ščepec soli
  • 1 žlička cimeta
  • 100 g lahkega kremnega sira
  • 2 jajci
  • 120 ml mleka

Nadev:

  • 2 jabolki
  • 1 žlička limoninega soka
  • 1 žlička bele pirine moke

Priprava: V eni posodi zmešamo suhe sestavine, v drugi pa mokre. K mokrim sestavinam vmešamo suhe, da dobimo gladko testo. Nadev pripravimo tako, da jabolka olupimo, narežemo na manjše koščke in zmešamo z limoninim sokom in moko. Z žličko damo del testa v posodice za mafine, dodamo žličko jabolčne mešanice in prekrijemo s še malo testa. Pečemo 20–25 minut pri 180 stopinjah. Ohlajene mafine okrasimo z jabolki.

Avtorji receptov: Malincine ambasadorke Lana Matjašič Filipič, Monika Škorjanc, Tjaša Štanta, Tamara Lesinšek in Malinca Nastja

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam