Sladoled po deset, kdor ga kupi, se zastrupi, kdor pa ne pa … Tako gre stara izštevanka o sladoledu. A sladoleda pravzaprav ni treba kupiti, saj ga lahko z malo domišljije in s pomočjo dobrega recepta pripravimo kar v domači kuhinji …
Doma pripravljen sladoled bo veliko bolj zdrav, a prav tako okusen. Za pripravo odličnega domačega sladoleda prav tako ne potrebujemo nobenih posebnih naprav. Nekaj sestavin, mešalnik, zamrzovalna skrinja in kanček dobre volje popolnoma zadostujejo.
Sladoled z gozdnimi sadeži

Sestavine:
- 3 zvrhane jedilne žlice jogurta Skyr
- 6 jedilnih žlic zmrznjenih gozdnih sadežev
- 2–3 čajne žličke kokosovega sladkorja
Posip:
- drobljena temna čokolada z malinami
Priprava:
Ohlajen Skyr zmešamo z zmrznjenimi gozdnimi sadeži in izbranim sladilom. Za dve uri postavimo v zamrzovalnik. Ko je sladoled ohlajen, ga posujemo drobljeno čokolado z malino.
Ferrero Rocher sladoled

Sestavine za 2 manjši skodelici:
- 3 zmrznjene banane
- ¼ lončka rastlinskega mleka (60 ml)
- 2 žlici 100 % lešnikovega masla
- 2 žlički 100 % kakava
- ¼ žličke vaniljevega ekstrakta ali 1/8 žličke mlete vanilje
- ¼ žličke soli
Priprava:
Banane olupimo, razlomimo na manjše kose in čez noč postavimo v skrinjo. Naslednji dan damo vse sestavine za sladoled v mešalnik in mešamo do gladkega. Pripravljen sladoled je najboljši, če ga postrežemo takoj.
Sladoled z arašidovim maslom

Sestavine:
- 4 banane
- 50 ml kokosovega mleka
- 1 velika žlica arašidovega masla
- ¼ čajne žličke cejlonskega cimeta
- 1 ščepec soli
- 1 pest nesoljenih praženih arašidov
- 50 g temne čokolade brez sladkorja
Priprava:
Banane narežemo na kolobarje ter jih damo za vsaj dve uri v zamrzovalnik. V mešalniku zmešamo banane in kokosovo ali drugo mleko. Če imamo dovolj močan mešalnik, lahko tekočino tudi izpustimo, saj je bolj kot za okus namenjena v pomoč mešalniku. Ko banane in mleko zmešamo v gosto zmes, dodamo sol, arašidovo maslo in cimet. Na deski grobo nasekljamo arašide in čokolado. V banjico za sladoled stresemo pripravljeno zmes, dodamo arašide in čokolado ter zmešamo. Sladoled lahko postrežemo takoj ali pa ga damo v zamrzovalnik.
Avtorji receptov: Malinca in Malincini ambasadorki Katarina Štucl in Monika Škorjanc


