Ni pusta brez slastnih krofov. A zakaj jih ne bi tokrat pripravili malo drugače. V bolj zdravi različici in brez cvrtja v olju. Tudi krofi iz pečice so namreč lahko neverjetno slastni, če pa želimo, pa tudi privlačno pisani in lepi kot pritiče norčavemu pustnemu času. Privoščimo si kakšnega in to popolnoma brez slabe vesti.
Pečeni krofi z mandljevo moko
Sestavine za 6 krofov:
Suhe sestavine:
* 1 lonček pirine bele moke
* 0,5 lončka mandljeve moke
* 2 žlici 100 % kakava v prahu
* 0,5 žličke pecilnega praška
* ščepec soli
Mokre sestavine:
* jajce
* 2 žlici kokosovega sladkorja
* 2 žlici arašidovega ali mandljevega masla
* 0,5 lončka rastlinskega mleka (mandljevo, ovseno, kokosovo, riževo …)
Okrasitev: bela ali temna čokolada, sesekljani oreščki.
Priprava: Suhe sestavine dodamo k mokrim sestavinam in dobro premešamo. Pekač za krofe (lahko uporabimo tudi pekač za mafine) namastimo in s pomočjo vrečke maso napolnimo v pekač.
Pečemo 11 minut pri 165 °C. Ob koncu peke z zobotrebcem preverimo, ali so krofi pečeni. Krofe vzamemo iz pečice in jih ohladimo. Ohlajene krofe okrasimo z belo ali temno čokolado in sesekljanimi oreščki. Ponudimo ohlajene, najboljši so naslednji dan.
Cimetovi krofi iz pečice
Sestavine za 12 krofov:
* 2 lončka pirine bele moke
* 1 lonček kokosovega sladkorja
* 2 žlički pecilnega praška
* 1 žlička cimeta
* ½ žličke muškatnega oreščka
* ½ žličke vanilje
* ščepec soli
* 1 jajce
* 1 lonček mleka
* 2 žlici masla
* kokosovo olje za namastitev pekača
Okrasitev:
* 2 žlici kokosovega olja
* 2 žlici kakava criollo
* Nastrgan kokos, mlete pistacije, Pink latte mix
1 lonček = 2 dl
Priprava: Pečico segrejemo na 180 stopinj. Pekač za ameriške krofe ali mafine premažemo s koksovim oljem, lahko pa tudi z maslom. V veliki posodi zmešamo suhe sestavine – presejano moko, kokosov sladkor, cimet, muškatni orešček, sol in vaniljo. V drugi posodi zmešamo mokre sestavine – jajce, mleko in stopljeno maslo. Mokre sestavine počasi primešamo k suhim.
Maso enakomerno razporedimo v pekač – pribl. 3 žlice mase za vsak krof. V segreti pečici pečemo 17 minut. Pečene krofe 5 minut pustimo v pekaču, nato pa jih stresemo iz pekača. Za preliv segrejemo kokosovo olje, primešamo kakav in s prelivom oblijemo krofe. Posujemo z nastrganim kokosom, mletimi pistacijami in Pink latte mixom.
Klasični krofi iz pečice
Suhe sestavine:
* 260 g pirine bele moke
* 50 g sladkorja v prahu ali eritritola v prahu
* ščep soli
* 1 paket oz. 9 g suhega kvasa
Mokre sestavine:
* 125 ml mleka
* 3 žlice stopljenega kokosovega olja
* 2 rumenjaka
* ščep vanilje v prahu ali žlica vaniljeve paste
* 1 žlica stopljenega masla
* marmelada po želji
* sladkor v prahu
Priprava: Testo lahko pripravimo na roke ali pa v električnem mešalniku za gnetenje testa. Najprej premešamo skupaj vse suhe sestavine, nato dodamo še mokre in dobro pregnetemo. Po potrebi dodamo še malo moke, da dobimo testo, ki se lepo oblikuje v kroglico. Testo zvrnemo na pomokano površino in ga pokrijemo s plastično folijo. Približno 10 minut ga pustimo počivati.
Po 10 minutah testo razvaljamo na pribl. 1 cm debeline in z modelčki za krofe izrežemo kroge. Položimo jih na pekač, pokrit s peki papirjem. Iz mase dobimo pribl. 12 krofov. Krofe pokrijemo in jih pustimo približno 1 uro vzhajati na toplem. Po tem času jih odkrijemo in damo v pečico na 190 stopinj. Pečemo 10–12 minut. Še vroče s pomočjo čopiča premažemo z maslom. S slaščičarsko dekorirno pištolo napolnimo krofe z marmelado in jih potrosimo s sladkorjem v prahu.