Dušena piščančja stegna

Če obstaja tehnika kuhanja, ki je sinonim za slastno, je to dušenje – in če obstaja beljakovina, ki je primerna za dušenje, so to piščančja stegna.

Najboljše pri tem načinu kuhanja je, da za tono okusa ne potrebujete veliko sestavin – le malo potrpežljivosti. Ta preprosti recept vsebuje le pet sestavin (če ne štejemo nekaj osnovnih sestavin, kot so sol, poper, oljčno olje in moka), vendar ima zaradi hrena veliko ostrine. Oster in pikanten okus se odlično ujema z rahlo kislim paradižnikom in slano juho.

To je edinstvena jed, pri kateri se uporabi le nekaj sestavin in tehnik kuhanja, da se ustvari prijeten in enostaven obrok. Hren in paradižnik, ko se kuhata skupaj, ustvarita omako, ki je kot nalašč za dušenje piščančjih stegen. Limonin sok in lupina dopolnjujeta omako za dušenje in pomagata povezati jed.

Recept za dušena piščančja stegna s paradižnikom in hrenom

Sestavine:

  • 2 žlički soli
  • 6 do 8 piščančjih stegen, odvečno kožo odrežite 
  • 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja 
  • 1 skodelica piščančje juhe 
  • 1 pločevinka celih paradižnikov 
  • 3 žlice hrena 
  • 2 limoni (lupina iz 2 limon in sok iz 1 limone) 
  • 1 žlica moke 

Opombe o kuhanju:

Piščančja stegna imajo običajno precej odvečne kože. Pri dušenju lahko ta koža postane neokusna, zato jo odstranite s kuhinjskimi škarjami. Pustim je le toliko, da pokrije meso stegna. Mesa pod kožo ne pozabite posoliti. Ne pozabite, da večje, kot je stegno, daljši bo čas kuhanja. 

Preden odstranite sok iz limone, jo olupite. Če imate v hladilniku sveža zelišča, na primer baziliko ali pehtran, jih uporabite kot dodatek pri serviranju piščanca. 

Postopek:

Pečico segrejte na 190 °C. Na piščančja stegna enakomerno porazdelite 1,5 čajne žličke soli. Poskrbite, da sol prodre tudi pod kožo, ki ste jo pustili. V pečico ali ponev za dušenje dodajte olje in ga segrejte na srednje močnem ognju. Ko se olje segreje, približno 4 minute, v ponev dodajte piščančja stegna s kožo navzdol. Pecite 2 do 3 minute ali dokler koža ne postane zlata. Nato jih obrnite in 2 do 3 minute pecite tudi na drugi strani. Piščanca odstranite iz ponve in ga pustite na stran. Odvisno od velikosti ponve bo morda treba to narediti v dveh serijah. 

Znižajte temperaturo na srednjo in dodajte piščančjo juho. Ponev razmažite in poskrbite, da postrgate vse koščke, ki so se prijeli na dno ponve. Dodajte paradižnike, hren, ½ žličke soli ter limonino lupino in sok. Dobro premešajte, da se sestavine združijo. Piščanca in sokove vrnite v ponev. Ponev postavite v pečico in pecite 20 do 25 minut ali dokler piščanec ne doseže notranje temperature 75 °C. 

Piščanca odstranite in ga pokrijte s folijo, da ostane topel. Paradižnike izdolbite, jih dajte v mešalnik in jih pretlačite. V pretlačene paradižnike dodajte moko in mešajte, dokler se dobro ne združi. Paradižnikovo zmes prelijte nazaj v ponev za dušenje in jo postavite na kuhalno ploščo. Na srednje nizki temperaturi kuhajte 15 minut, da se zgosti. Piščanca postrezite prelitega z omako.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam