ELECTROLUX

Vodnik za učinkovito shranjevanje živil v hladilniku

Hladilnik je eden izmed najbolj nepogrešljivih in praktičnih gospodinjskih aparatov, ki nam pomaga ohranjati svežino živil. 

Da bi resnično izkoristili njegovo učinkovitost, pa je pomembno, da živila shranjujemo na pravilen način. V tem vodiču boste tako našli nasvete in smernice za učinkovito shranjevanje živil v hladilniku, s čimer boste podaljšali življenjsko dobo svojih živil in ohranili njihovo kakovost.

Organizacija polic

Prva in najpomembnejša naloga je pravilna organizacija polic v hladilniku. Začnemo z zgornjimi policami, kjer je temperatura najbolj konstantna. Na teh policah shranjujemo občutljiva živila, kot so mlečni izdelki, maslo, marmelada in ostanki jedi. Nižje police so bolj primerne za meso, ribe in sveže sadje ter zelenjavo. Predali za zelenjavo so namenjeni shranjevanju sadja in zelenjave, saj zagotavljajo ustrezno vlago za ohranjanje svežine.

Hladilniki Electrolux so na primer opremljeni tudi s številnimi predali in odlagalnimi prostori, ki jih lahko izkoristimo za organizacijo živil. V predalu za zelenjavo lahko ločeno shranjujete sadje in zelenjavo, kar preprečuje, da bi živila prehitro dozorela ali celo zgnila, priporočljivo je tudi, da uporabljamo predal za meso in ribe, ki ohranja te izdelke ločene od ostalih živil in tako preprečuje, da bi se “navlekla” njihovega vonja in se kontaminirala.

Pravilne nastavitve temperature

Electroluxov hladilnik, kakršnega imata tudi naši Rebeka in Andreja, omogoča nastavitev temperature na različnih ravneh. Za optimalno shranjevanje živil je pomembno, da prilagodite temperature glede na vrsto živila. Običajno je temperatura v hladilniku nastavljena na približno 4°C, kar je primerno za večino živil. Vendar pa obstajajo izjeme. Na primer, meso in ribe zahtevajo nižjo temperaturo, približno 1°C. Mlečni izdelki, pa naj bodo shranjeni pri nekoliko višji temperaturi, okoli 7°C. Zato moramo biti pozorni na posebne zahteve za shranjevanje posameznih živil na določeni temperaturi.

Pravilno zapiranje vrečk in posod za shranjevanje

Za daljšo svežino nekaterih živil, kot so kava, oreščki, žitarice in suho sadje, so odlična rešitev vrečke z vakuumskim zapiranjem. Na tak način iz vrečk odstranimo zrak, kar preprečuje oksidacijo in ohranja okus. Za tekoča živila, kot so juhe, omake in že pripravljeni obroki, je priporočljivo uporabiti posode za shranjevanje, ki se hermetično zaprejo s pokrovom, še najbolj je, da so steklene.

Te posode omogočajo tesno zapiranje, preprečujejo uhajanje vonjav in preprečujejo izsuševanje živil. Seveda pa ne pozabite označiti datumov na posodah. Tako vemo, kdaj so bili obroki pripravljeni in do kdaj jih moramo porabiti.

Zakaj je pri ohranjanju svežine živil pomembna izbira hladilnika?

Pri izbiri hladilnika je, ne glede na to, ali izberemo vgradnega, ali prostostoječega, ključnega pomena, da izberemo model, ki zagotavlja ustrezno temperaturo, vlago in druge funkcije, ki ohranjajo svežino hrane in preprečijo, da bi se prehitro pokvarila. Z izbiro primernega hladilnika, kot je Electrolux, lahko bistveno izboljšamo učinkovitost shranjevanja živil ter podaljšate njihovo svežino, kar nam omogoča, da pripravljamo bolj zdrave in okusne obroke ter hkrati zmanjšujemo tudi količino zavržene hrane. Navdušene smo nad podatkom, da pomagajo hladilniki Electrolux ohraniti hranilno vrednost shranjenih živil in do 95 % vitaminov. Kakovost hrane zaščitijo s stabilno temperaturo in vlažnostjo v vsakem kotičku hladilnika, saj več učinkovitih prezračevalnih odprtin po vsakem odpiranju vrat hitro vrne temperaturo na optimalno, kar pomaga zmanjšati količino odpadkov do 28%*. Kakovost hrane hladilniki Electrolux ščitijo tako, da zagotavljajo tri ključne elemente konzerviranja – stabilno temperaturo, pravo vlažnost in zaprto okolje, pri tem pa ponujajo številne funkcije, ki so zelo pomembne za učinkovito shranjevanje živil, najdete jih pod imeni NatureFresh, MultiFlow in Low Frost.

Napreden sistem hlajenja. Nekateri modeli hladilnikov imajo napreden sistem hlajenja, ki zagotavlja enakomerno porazdelitev hladnega zraka po celotnem notranjem prostoru hladilnika. To preprečuje nastanek temperaturnih nihanj in ohranja optimalne pogoje za shranjevanje različnih vrst živil. Več učinkovitih prezračevalnih odprtin po vsakem odpiranju vrat hitro vrne temperaturo na optimalno, kar pomaga zmanjšati količino odpadkov do 28% Tako na primer v hladilniku 800 Cooling 360° hladen zrak kroži 360⁰, kar zagotavlja, da je vsa hrana pravilno ohlajena, Tehnologija MultiFlow pa ohranja temperaturo stabilno in preprečuje izsušitev hrane.

Območja z nastavljivo stopnjo vlage

Nekateri modeli hladilnikov imajo posebne cone z nastavljivo stopnjo vlage, kar omogoča optimalno okolje za shranjevanje sadja, zelenjave in drugih živil. To pomaga ohranjati njihovo svežino in podaljšuje njihovo življenjsko dobo. Vlažnost je v hladilniku 600 TwinTech No Frost idealna, zahvaljujoč sistemu dvojnega hlajenja. Sistem CustomFlex pri nekaterih modelih hladilnikov Electrolux ponuja svobodo pri prilagajanju prostora v hladilniku ali zamrzovalniku. Vrata imajo premične zabojnike različnih velikosti, da lahko prostor prilagodite svojim potrebam. Za lažje doseganje jih z lahkoto tudi odstranite.

Takšni predali nam omogočajo nadzor nad shranjevanjem hrane in optimizacijo njene svežine. Zaprt predal v hladilniku 700 GreenZone na primer ustvari prostor, podoben naravi, z visoko 80-odstotno vlažnostjo in skrbi za naše sadje in zelenjavo tako kot je predvidela narava.

Funkcije za preprečevanje nabiranja ledu

Napredni modeli hladilnikov Electrolux imajo sistem dvojnega hlajenja, kar preprečuje nabiranje ledu v notranjosti hladilnika in zahvaljujoč tehnologiji No Frost, lahko rečemo samo “Adijo, odtaljevanje hladilnika!”. To seveda omogoča enostavnejše čiščenje in vzdrževanje ter ohranja optimalno delovanje hladilnika.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam