Obožujete avokado? Tako ga vzgojite same!

Zima je zagotovo tisti letni čas, v katerem se tudi naša prehrana nekoliko spremeni, saj težimo k temu, da zaužijemo zadostno količino vitaminov in s tem dodatno okrepimo imunski sistem. Tako si za zajtrke tudi večkrat pripravljamo zdrave napitke, nepogrešljiva sestavina katerih je zagotovo avokado.

Avokado vsebuje kar 25 esencialnih hranil. Poleg tega je bogat še s prehranskimi vlakninami, beljakovinami in drugimi fitokemikalijami, kot so beta-sitosteroli, glutation in lutein, v njem pa je tudi veliko zdravih mononenasičenih maščob. Skratka, avokado mora biti nujno na našem jedilniku. In več, kot ga uživate, več je tudi koščic, iz katerih lahko vzgojite ljubko rastlino. Da pa boste pri tem kar se da uspešni, so tukaj moji nasveti:

  1. Koščico umijte pod mlačno vodo.

2. Nato jo previdno olupite – koščico namreč obdaja rjav ovoj.

3. Zavijte jo v navlažen papirnat prtiček.

4. Nato zavito koščico položite v plastično vrečko – najboljša je tista ‘z zadrgo’ – in jo neprodušno zaprite.

5. Vse skupaj postavite na toplo temno mesto. Najbolje v kakšen predal, kjer koščico pustite dobrih 10 dni. Vmes jo lahko malo preverite in po možnosti zamenjate prtiček. Po nekaj dneh se bo koščica razpočila in začela poganjati korenino.

6. Ko korenina zraste vsaj 5 cm, pa koščico prestavite na svetlo mesto. Namestite jo v kozarec, tako da bo samo koreninski del namočen v vodi.

7. Vodo menjajte na 4 dni. Po nekaj tednih bo avokado začel poganjati prve liste.

8. Ko je rastlina dovolj velika, avokado posadite v zemljo. Pred tem s krpo previdno obrišite korenine. Pazite, da del koščice gleda iz zemlje, ravno tako kot prej, ko ste imeli koščico v vodi.

Poleti lahko avokado prenesete na teraso ter ga pazljivo postopno prenašate na sonce, da ne doživi prevelikega šoka. V zimskem času ga ne zalivamo pretirano, poleti pa potrebuje kar veliko vode. Če je na terasi na sončni legi, tudi vsak dan. Z rastjo avokada bodo imeli veliko veselja tudi vaši najmlajši. 

Nekaj uporabnih nasvetov iz lastnih izkušenj

  • Metoda z zobotrebci je bistveno bolj dolgotrajna, poleg tega se nekatere koščice tudi po dveh mesecih niso razpočile.
  • Olupljene koščice so pognale korenino bistveno hitreje kot neolupljene.
  • Metoda z mokrim papirnatim prtičkom se je izkazala za 100-odstotno učinkovito, medtem ko je bila tista z zobotrebci približno 50-odstotno uspešna.
  • Ko rastlino posadite v zemljo, naj bo ta primerno suha, poleg tega posušite korenino, ker lahko drugače pride do gnitja korenin.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam