Z glasbo nad zlo: Ditka, Kajuh in naša pesem

Stopili smo v leto pesnika Karla Destovnika Kajuha. Ob 100. obletnici njegovega rojstva je Ditka uglasbila poezijo Naša pesem.

Videospot z globokim sporočilom pa bo kantavtorica in skladateljica Ditkapredstavila v Centru urbane kulture Kino Šiška. Vabimo vas, da si ga premierno ogledate na velikem platnu, v nedeljo, 22. januarja. 

Umetniki že od nekdaj na svojevrsten način opozarjajo na krivice v svetu in s svojim delom spreminjajo svet na boljše. V spomin na ustvarjanje pesnika Karla Destovnika – Kajuha je ob stoti obletnici njegovega rojstva kantavtorica in skladateljica uglasbila skladbo “Naša pesem”. V začetku “Kajuhovega leta” pa se je skladbi pridružil še dramatičen videospot.

Družbeni pretresi, ki so aktualni tudi danes

Poezija Karla Destovnika – Kajuha ni le odsev burnega časa pred in med drugo svetovno vojno. Izžareva čas revščine, neenakosti, diskriminacije, strahu in vsesplošnega nezaupanja. Občutja, ki jih ob teh družbenih pretresih izpoveduje, so vse bolj aktualna v današnjem času. Kajuh je ob bolečih temah pozival k prenovi človeka in h gradnji pravičnejšega ter boljšega družbenega reda, zato so njegove pesmi še vedno aktualne za branje. In danes tudi poslušanje. Z obujanjem njegove poezije si Ditka prizadeva, da ljudje ne bi izgubili poguma, upanja, brezskrbnosti in človečnosti. In predvsem – tiste iskre v očeh, ki nam v negotovih razmerah današnjega časa pomaga ostati zvesti samim sebi.

Upanje in vizija svetlejše prihodnosti

K mozaiku lepšega in boljšega življenja je mlada glasbenica prispevala že veliko. Tako kot je Kajuh v svojih pesmih začutil, da se stari svet končuje in prihaja novi, z njim pa tudi novi človek, tako danes Ditka s čudovito uglasbeno poezijo vrača upanje in vizijo svetlejše prihodnosti. Vedno znova poudarja, da je ljubezen nevidna sila, ki jo močno čutimo vsi, tisti, ki jo dajejo, in tisti, ki jo prejemajo. To je edina sila, ki lahko svet spremeni na boljše, zato je tako pomembno, da se ljudje tega zavedamo. Ditka je pred kratkim izdala svoj četrti album z uglasbeno poezijo “Med nama je angel”, na katerem zvenijo uglasbitve poezije šestih velikih slovenskih pesnikov, med njimi tudi Kajuhova “Naša pesem”. 

Ditka bo uradno predstavila tudi videospot

Kajuh je bil znan tudi po svojem nastopu, saj je pesmi znal recitirati z globokim občutenjem. In v tem slogu njegovo delo več kot odlično nadaljuje koroška glasbenica, ki bo v Centru urbane kulture Kino Šiška obudila eno največjih in najlepših Kajuhovih pesmi. Lokacija nastopa je bila izbrana naključno, zanimivo pa je, da je Kajuh preživel veliko časa prav pod velikim platnom kina, ki sta ga imela v lasti njegova starša. Četudi zna Ditka s petjem naslikati živo podobo časa, v katerem je pesem nastala, in četudi se nam ob poslušanju njene uglasbitve zdi, da z njo pojejo trpeče množice, ki še niso izgubile upanja, pa bo skladbo na velikem platnu spremljal videospot, ki bo tokrat tudi prvič uradno predstavljen javnosti.

V poeziji prikazana trenutna družba

Z obuditvijo 80 let stare poezije Ditka prikazuje trenutno družbo, katera vse prehitro podleže manipulaciji najrazličnejših virov informacij, ki nam zlahka operejo možgane in nam odvzamejo originalnost. Tisto, kar poleg pohlepa pači svetlo prihodnost mladih, so še vojne in naravne katastrofe, ki so postale skoraj vsakodnevna tegoba. Namen zgodbe je kritični prikaz omenjenih dejavnikov, pred katerimi nima smisla, da si zatiskamo oči, a sama ideja vseeno ostaja optimistična – da mladi imamo priložnost, da se upremo, razmišljamo s svojo glavo in z vero v vrednote, kot so ljubezen, sprejemanje, enakost in solidarnost, obrnemo ta svet na boljše.

Že 4. studijski album in dramatičen aranžma

“Naša pesem” je ena od desetih uglasbenih pesmi z Ditkinega že 4. studijskega albuma »Med nama je angel«. Glasbo za skladbo je napisala Ditka, bogat in dramatičen aranžma ji je dodal njen oče Gorazd Čepin, medtem ko je aranžma za pihalni orkester napisal skladatelj Leon Firšt. Videospot so med drugim snemali ob vhodu v znameniti Fridrihov rov rudnika Mežica, ki je v preteklosti služil kot glavni rov, po katerem so prevažali rudo, les in razstrelivo. Gre za enega najstarejših revirjev mežiškega rudnika, ki je danes namenjen turizmu. Videospot je nastal v produkciji »Kiki-Riki Films«, po scenariju in režiji Dobrana Laznika in Gregorja Šteharnika. V zgodbi sta se poleg nekaj mladih statistov v glavnih vlogah Ditki pridružila še Teja Sedovšek, ki je diplomo iz muzikala in gledališča opravila na Mednarodni šoli za glasbeno gledališče ICMT v Londonu, ter ljubiteljski igralec Gabor Sekereš. Pomembno vlogo pa je odigral tudi pihalni orkester Rudnika Mežica, ki simbolno predstavlja mlade kulturnike, ki se preko glasbe borijo za boljši jutri. Videospot bo na prireditvi predstavljen kot zaključna točka ob Mednarodnem dnevu holokavsta, saj je sama ideja skladbe in prireditve pravzaprav enaka: “boriti se proti zlu”.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam