Zares enostaven recept za potico

Vedno sem bila prepričana, da so prave gospodinje tiste, ki znajo speči potico, a se mi je zdelo preveč zapleteno. Potem pa sem odkrila recept, kako lahko potico spečem le v dveh urah.

Tisto pravo, orehovo, ki jo imam jaz osebno najraje in za katero sem vedno mislila, da je bav bav. Ne vem, meni se je to zdelo vedno zapleteno, vse tisto valjanje testa, pa pripravljanje nadeva, pa ene 600 postopkov ;). Potem pa sem na instagramu videla objavo Metke Albreht, v kateri se je pohvalila, da je v dveh urah pripravila potico … Seveda sem jo takoj poklicala in povabila v svojo kuhinjo ;). Ne samo, da sva spekli odlično orehovo potico, tudi zabavali sva se pri tem in lahko rečem, da peka potice zame ni več noben bav bav. Tudi to Veliko noč bom z njo med prazniki razvajala družino.

Spodaj z vami delim Metkin recept in postopek, dogajanje in pripravo pa si lahko ogledate v videu. Nastal je že pred časom, ampak sem nad receptom še vedno tako navdušena, da sem se ga odločila malo poreciklirati ;).

Čisto enostavna potica po receptu Metke Albreht

Sestavine:

  • 1kg moke
  • 180g masla
  • 90g sladkorja
  • 50g kvasa
  • 2dcl mleka
  • 9 rumenjakov
  • dve jušni žlici soli
  • velika žlica ruma

Sestavine za nadev:

  • 150g masla
  • 100g moke
  • 500g orehov
  • 240g sladkorja
  • 2 celi jajci
  • 4 rumenjaki
  • 100 g drobtin
  • sneg 6 beljakov
  • vaniljev sladkor
  • velika žlica ruma
  • mala žlička prave kave
  • 1 kisla smetana
  • polovica pecilnega praška

Priprava:

V skledo za gnetenje stresete moko, naredite jamico, dodate sol. V jamico nadrobite kvas in dodate malo sladkorja, ki ga odvzamete od določene količine. Prav tako v jamico nalijete nekaj mleka, ki ga odvzamete od količine, ki je zgoraj v sestavinah. Pozor, mleko pred tem segrejte, naj bo toplo in ne vrelo. Prekrijete z moko, ki je ob robu sklede in počakate, da začne kemična reakcija delovati. 

V preostalo mleko dodate maslo . Na zmernem ognju naj se stopi. Ko je stopljeno, dodamo vse prostale sestavine: sladkor, rum, vaniljev sladkor, rumenjake. Vso to mešanico postopoma med gnetenjem, mešanjem z električnim mešalnikom dolivamo k moki in kvasu. Če je vse skupaj pregosto, dodamo malo mleka, če je preredko pa dodamo malo moke. Ko je testo zgneteno, ga postavimo nekam na toplo in ga pokrijemo s kuhinjsko krpo, da hitreje vzhaja. Ko naraste na dvojno količino, je pripravljeno za valjanje.

Medtem ko testo vzhaja, pripravimo nadev. V veliko stekleno posodo stresemo mlete orehe, stopljeno maslo, moko, jajca, rumenjake, drobtine, rum, vaniljev sladkor, kavo, kislo smetano, pecilni prašek in tik preden začnemo mazati nadev, stepene beljake. S tem dosežemo, da je masa bolj mazljiva.

Ko je testo razvaljano, ga namažemo z ražvrkljanim rumenjakom. Nato dodamo nadev in ga enakomerno namažemo po celotni dolžini. Po želji lahko dodamo pinjole in rozine. Nato ga počasi zvijemo. Pomagamo si lahko s prtom, da je enakomerno zvito po celi dolžini. Z navadnim plitkim krožnikom zvito testo razrežemo na velikost modela, ki ga imamo za peko potice. Predhodno si pripravimo modelčke za peko. Temeljito jih namažemo z maslom. 

Ko je testo v modelu, ga po dolžini preluknjamo z zobotrebcem, da gre ves zrak ven. Počakamo pet do deset minut, da še enkrat vse skupaj vzhaja. Pečico segrejemo na 170 C , vse skupaj pečemo 40 do 45 min, odvisno od pečice.  S tem, ko jo pečemo malenkost krajši čas kot je predpisano v običajnih receptih, ji podaljšamo sočnost za dva do tri dni

Pa dober tek!

Komentirajte

Vsak petek našim bralkam, ki so prijavljene v novičke Nepremagljive, pripravimo ekskluzivno vsebino, ki jo prejmejo izključno samo prijavljene bralke, na svoj email naslov. 

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam