Zbogom, Tina Turner

Po dolgi bolezni je v 83. letu starosti umrla pevka Tina Turner, so sporočili na njeni uradni strani.

“Z veliko žalostjo sporočamo, da je umrla Tina Turner. S svojo glasbo in brezmejno strastjo do življenja je očarala na milijone oboževalcev po vsem svetu in navdihnila zvezde prihodnosti,” je bilo zapisano v izjavi. 

Kraljica energičnih nastopov

Turnerjeva, ki so jo na splošno imenovali kraljica rokenrola, je imela več kot 60-letno kariero, ki je vključevala kultni pesmi “Proud Mary” in “What’s Love Got to Do With It” in mnoge druge. Tina, znana po svojih energičnih nastopih, značilnih bleščicah in razmršenih laseh, je prejela 12 nagrad grammy in prodala več kot 100 milijonov plošč po vsem svetu. V zadnjih letih je Turnerjeva trpela zaradi slabega zdravja. Leta 2016 so ji diagnosticirali raka na črevesju, leta 2017 pa so ji presadili ledvico. V ločeni izjavi za Sky News je tiskovni predstavnik povedal, da je Turnerjeva umrla “mirno” na svojem domu v Küsnachtu blizu Züricha v Švici. “Z njo je svet izgubil glasbeno legendo in vzornico,” je dejal tiskovni predstavnik.

Ann Mae je bilo njeno pravo ime

Turnerjeva se je rodila v Brownsvillu v Tennesseeju kot Anna Mae Bullock. Zadnje desetletje je mirno živela v Švici, večinoma izven pozornosti javnosti.

Svojo kariero je začela kot najstnica v poznih petdesetih letih prejšnjega stoletja, ko je pela kot spremljevalka bluzovske skupine Kings of Rhythm glasbenika Ika Turnerja. Kmalu je postala glavna atrakcija skupine. Leta 1962 se je poročila z Ikom in z njim začela nastopati v duetu.

Zakon z Ikom Turnerjem in Rock & Roll Hall of Fame

Vendar sta se tako zakon kot skupina v naslednjih letih končala, saj je Tina trdila, da jo Ike zlorablja. Pozneje je izdala priznane solo albume, kot je “Private Dancer” iz leta 1984. Leta 2021 je Tina prodala svoje glasbene pravice nemški glasbeni družbi BMG. Pogodba je vključevala njene pretekle posnetke na desetih studijskih albumih ter pravice do njenega imena, slike in podobe. Istega leta je bila drugič uvrščena v Rock & Roll Hall of Feme. Leta 1991 je bila vpisana skupaj z nekdanjim možem Ikom Turnerjem, ki je umrl leta 2007.

Na slovesnosti leta 2021 je igralka Angela Bassett, ki je Turnerjevo upodobila v biografskem filmu iz leta 1993, v govoru pohvalila pevko, priredbe njenih pesmi pa so izvedli izvajalci, med njimi Keith Urban, H.E.R. in Christina Aguilera.

Ob njeni smrti žalosten tudi Mick Jagger

“Zelo sem žalosten zaradi smrti moje čudovite prijateljice Tine Turner,” je na Twitterju zapisal frontman skupine Rolling Stones Mick Jagger. “Bila je resnično izjemno nadarjena izvajalka in pevka. Bila je navdihujoča, topla, zabavna in velikodušna. V mladosti mi je zelo pomagala in nikoli je ne bom pozabil.”

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam