3 načini, kako uporabiti stebla brokolija

Brokoli je zelo priljubljena priloga, uporablja se za juhe, testenine in še marsikaj. Toda ali ste vedeli, da so brokolijeva stebla prav tako vsestranska?

Brokolijeva stebla lahko uživamo surova ali kuhana, uporabite jih za solato ali pa jih ocvrite kot krompirček. 

Ko boste naslednjič kupili brokoli, ne uporabite le cvetov, ampak tudi stebla. To ni le pameten način, da hrane ne mečete, ampak boste na zdrav način popestrili svoj jedilnik. Tukaj so trije načini, kako uporabiti stebla brokolija.

Zmešajte jih v pesto ali omako

Stebla brokolija kombinirajte z drugimi sestavinami, kot so zelišča za pripravo pesta ali fižola za pripravo humusa. Najprej brokolijeva stebla skuhajte na pari, da se znebite grenkega okusa. Nato kuhana in ohlajena brokolijeva stebla zmešajte v kuhinjskem robotu in dodajte okuse, ki so vam všeč. To je preprost način, kako narediti uživanje brokolija bolj zanimivo. Seveda lahko ponovite postopek tudi z drugo zelenjavo. S pestomnamažite sendviče, vanj pomakajte svežo zelenjavo in krekerje ali pa ga uporabite kot preliv za solate s testeninami.

Brokolijev pesto je izjemno okusen in enostaven za pripravo.

Naribajte ga in iz njega naredite brokolijeve “piškote”

Verjetno ste za to vrste piškotke že slišali. Običajno so to majhni zamrznjeni zelenjavni “grižljaji”, ki jih pripravimo tako, da naribamo zelenjavo, kot so cvetača, brokoli in sladki krompir, ter jih zmešamo, da posnemajo priljubljene krompirjeve cmoke, ki jih poznamo in obožujemo. To je še nekoliko bolj zdrava različica.

Srednje ali velike luknje na strgalniku uporabite za ribanje stebel brokolija na drobno. Naribana brokolijeva stebla zmešajte z različnimi začimbami ter vezivom, kot sta jajce in moka. Za začetek uporabite 1 jajce in 1/4 skodelice moke za 1 skodelico naribanih brokolijevih stebel. Prepričajte se, da lahko mešanico z roko nežno oblikujete v majhne ocvrtke, podobno kot pri pripravi mesnih kroglic, preden jih spečete v pečici. Dodate lahko tudi korenje ali drugo zelenjavo.

Spiralizirajte jih v rezance

Stebla brokolija lahko uporabite tudi tako, da jih spiralizirate v rezance. Če iščete zelenjavno alternativo, jih uporabite namesto običajnih testenin. Ko govorimo o tem postopku, največkrat omenjamo bučke, ki so krasen nadomestek testeninam. Preprosto upoštevajte navodila proizvajalca in uporabite brokolijevo steblo, ki se vanj udobno prilega. Če nimate omenjene naprave, lahko testenine s stebli brokolija posnemate tudi tako, da jih pred dušenjem ali kuhanjem obrežete z lupilcem v obliki črke Y in ustvarite majhne trakove. Dober tek!

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam