5 domiselnih načinov, kako v kuhinji uporabiti vino, ki vam ostane

Ko ste sinoči odprli steklenico vina, ste mislili, da jo boste s prijateljem spili do konca, vendar se je nekako zgodilo, da je nekaj vina ostalo.

Verjamem, da se ne zgodi pogosto, da nekaj vina ostane, a kakšen deciliter ali manj pa se pogosto znajde v steklenici, ko gostje že odidejo. Zdaj so minili trije dnevi, vi pa se sprašujete, kaj naj naredite z ostankom vina, saj se vam zdi škoda, da bi ga vrgli. Tukaj je 5 načinov, kako poskrbeti, da ostanki vina ne bodo šli v nič.

Ledene kocke za vino

Preostalo vino prelijte v prazen pladenj za ledene kocke, ki ga lahko dopolnite s svežimi jagodami ali meto. Bum: začinjen led vam bo na voljo, ko boste naslednjič želeli postreči goste z ohlajenim kozarcem. Ledene kocke so izjemno praktične pa še videti kot odlična dekoracija.

Testenine z rdečim vinom

Ta hitra omaka za testenine z rdečim vinom je polna okusa, elegantna in neverjetno enostavna za pripravo. Če vam je ostalo rdeče vino ali pa iščete omako za testenine, ki bo malce drugačna za vroče poletne dni, tukaj je pravi recept.

Omaka za testenine z rdečim vinom.

Kako pripraviti omako za testenine iz rdečega vina?

Gre za omako, ki je drznega okusa in polna elegance, vendar ne zahteva veliko časa, ki je običajno povezan s tovrstnimi omakami. Da bi v kratkem času dosegel izjemen okus, naredimo naslednje korake.

Prvič, čebulo naribamo, s čimer jo spodbudimo, da se “stopi” v omako in ji dodamo okus. Drugič, česen kuhamo nekoliko dlje kot v večini receptov, kar omogoča, da postane zlato rjav (ne zažgan!). Ta korak doda pečen, karameliziran okus. Tretja stvar, ki jo naredimo, je, da dodamo žlico medu, da bi uravnotežili kisli paradižnik in vino. Brez medu je omaka ostra in pikantna. Lahko dodate tudi sladkor, če nimate medu.

Osnovni koraki za pripravo te rdeče vinske omake za testenine:

Čebulo in origano pražimo na olju, dokler se ne zmehčata in zlato rjavo obarvata. Dodajte česen in kuhajte, dokler se ne obarva zlato rjavo. Vmešajte pol skodelice vina in počakajte, da skoraj popolnoma izpari. Dodajte preostale pol skodelice vina in kuhajte, dokler se ne zmanjša vsaj za polovico. Vmešajte paradižnik in med; zavrite in kuhajte 10 minut. Odstavite z ognja, vmešajte baziliko ter začinite s soljo in poprom po okusu.

Vinske praline

Ti z vinom prežete praline so dokaz, da si lahko hkrati privoščite čokolado in vino, na vašo srečo pa jih je zelo preprosto pripraviti. Juhu!

Sestavine za čokoladni nadev iz rdečega vina:

  • 1 skodelica težke smetane (vsebuje 38 % mlečne maščobe)
  • 500 g temne čokolade, drobno sesekljane
  • 1 čajna žlička vanilje
  • 80 g nesoljenega masla, narezanega na majhne kocke in sobne temperature
  • 1/2 skodelice rdečega vina polnega okusa

Za čokoladni obliv:

  • 250 g polsladke sesekljane čokolade ali kakav v prahu

Navodila

Za čokoladni nadev z rdečim vinom:

V majhni posodi na nizki temperaturi segrejte smetano, dokler ne začne vreti. Smetano odstavimo z ognja in dodamo sesekljano čokolado. Mešanico pustite stati dve minuti, nato gladko stepite. Vmešajte vaniljo in maslo ter močno stepajte, dokler ne postane gladka in sijoča. Na koncu dodajte vino, dokler se popolnoma ne združi. 

Zmes prelijte v srednje veliko skledo in jo ohladite na sobno temperaturo, nato pa jo tesno pokrijte s plastično folijo in postavite v hladilnik za 4 ure ali dokler ni dovolj čvrsta za zajemanje.

Za čokoladni premaz:

V srednje velikem loncu do tretjine napolnite vodo in jo na srednjem ognju zavrite. Na vrh posode postavite toplotno odporno skledo, ki se tesno prilega loncu, vendar se ne dotika vrele vode. Zmanjšajte temperaturo na nizko in v skledo nad loncem dodajte dve tretjini sesekljane čokolade. Segrevajte, dokler se čokolada popolnoma ne stopi, in občasno premešajte z gumijasto lopatico. Ko se čokolada popolnoma stopi, posodo odstavite z ognja – skledo pustite na vrhu posode – in vmešajte prihranjeno čokolado.

Tik pred potapljanjem stopljeno čokolado prelijte v merilno skodelico za tekočino. 

Postopek:

Preden začnete, se prepričajte, da imate v hladilniku dovolj prostora za oba pekača, saj se morajo praline ohladiti, preden jih potopite v čokolado. Dva velika pekača obložite s pergamentnim papirjem in ju postavite na stran.

Odmerite 2 žlički nadeva za praline in ga na hitro povaljajte med rokami, da se oblikuje kroglica. Prenesite jih na pripravljen pekač in to ponovite z vsemi ostalimi pralinami. Preden jih pomočite v čokolado, naj bodo vsaj 15 minut v hladilniku. Ohlajene praline vzemite iz hladilnika in jih z majhno žlico ali vilicami začnite potapljati v čokolado. Potopljene neto prenesite nazaj na pekače. Praline naj počakajo na sobni temperaturi, dokler se ne strdijo, približno 1 uro.

Še nekaj drobnih nasvetov. Če ne najdete težke smetane za stepanje, lahko uporabite navadno smetano. Navadnega mleka ne smete uporabiti kot nadomestek.

Čokolado drobno sesekljajte, da se bo zlahka zmešala s smetano. Uporabite pravo čokolado in ne čokoladnih koščkov. Praline hranite na sobni temperaturi do enega tedna. Čokoladni obliv lahko izpustite in tartufe namesto tega povaljate v kakavu v prahu.  

Juha z začimbami in vinom

Poletne juhe, ki jih pripravljate, popestrite s skodelico ali dvema preostalega rdečega ali belega vina in jih pustite vreti dodatnih 15 do 30 minut. Juha bo imela okus, kot da je bila na štedilniku več ur!

Sestavine za 10 krožnikov:

  • 1,5 kilograma svežih paradižnikov, razpolovljenih 
  • 1 sladka čebula, olupljena in narezana na četrtine
  • 1 glava česna
  • ¼ skodelice ekstra deviškega oljčnega olja
  • Sol in sveže mleti črni poper
  • 3 skodelice piščančje ali zelenjavne juhe
  • 1 lovorjev list
  • 2 vejici svežega timijana
  • 3 žlice sesekljane sveže bazilike
  • ⅓ skodelice zdrobljenega kozjega sira
  • 1 skodelica rdečega vina

Postopek: 

Pečico segrejte na 190 °C. Obložite pekač z aluminijasto folijo. Paradižnike, čebulo in česen razporedite po pekaču. Vse enakomerno pokapajte z oljčnim oljem (vključno s česnom). Začinite s soljo in poprom. Pražite, dokler se na paradižniku ne začnejo delati mehurčki, čebula se zmehča in česen karamelizira, 35 do 40 minut. Paradižnike in čebulo prestavite v veliko ponev. Stroke česna iztisnite iz kože in jih položite v ponev. Dodajte juho, lovorov list in timijan ter mešanico na srednje nizki temperaturi zavrite. Kuhajte, dokler se okus ne razvije in zgosti, 20 do 25 minut. Dodajte vino, ki vam je ostalo. Juho z mešalnikom zmešajte do gladkega. Juho z zajemalko razdelimo v sklede. Vsako skledo pred serviranjem okrasite z nekaj bazilike in kozjega sira.

Lučke z okusom sangrie so sladoled za starše.

Ledene lučke z okusom sangrije

Seveda morate kupiti model za sladolede, vendar je to naložba za toplo vreme, ki je boste zelo veseli. Ne samo sadje, pač pa boste lahko porabili tudi ostanke vina. Seveda je to sladoled za starše.

Sestavine za 8 do 10 ledenih lučk (odvisno od velikosti kalupa):

  • ⅓ skodelice sladkorja
  • 1,5 skodelice soka iz belega grozdja
  • 1 skodelica suhega belega vina
  • Sok 1 limone
  • 1 skodelica narezanih jagod
  • 1 skodelica narezanih breskev

Postopek:

V majhni ponvi na srednji temperaturi zavrite sladkor in ½ skodelice grozdnega soka ter nenehno mešajte, dokler se sladkor ne raztopi. Preostalo skodelico grozdnega soka prelijte v skodelico za merjenje tekočine, dodajte mešanico soka in sladkorja ter premešajte. Vmešajte belo vino in limonin sok. Jagode in breskve razdelimo v modelčke. V kalupe vlijte mešanico sangrije in jih napolnite malo manj kot do vrha. Vstavite palčke in zamrznite, vsaj 2 uri in pol, da se dobro strdijo. V zamrzovalniku lahko shranjujete do dva tedna.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam