Zdrave maščobe, med katere sodi tudi laneno olje, bi morali nujno vključiti v vsakdanjo prehrano in z vami delim mojih pet najljubših jedi, ki vključujejo laneno olje.
O tem, kako pomembne so zdrave maščobe, smo na našem spletnem mestu že večkrat pisali. Močno namreč vplivajo na zaloge zdravega holesterola v telesu, te pa so osnova za nastajanje maščobnih hormonov in vitamina D, omega 6 maščobne kisline pa so nujne tudi za ohranjanje lepega in sijočega videza kože.
Bio laneno olje Mediterra odlikuje visoka vsebnost maščobnih kislin omega 3 (alfa-linolenska kislina), ki prispeva k vzdrževanju normalne ravni holesterola v krvi. Pridobivajo ga iz najkakovostnejših ekološko pridelanih semen navadnega lanu rastline Linum usitatissimum, postopek pridelave s hladnim stiskanjem najboljših semen pa zagotavlja, da se v njem ohranijo vse koristne lastnosti. Olje ne vsebuje konzervansov in ima nežno aromo in okus po lanu.
Lanenega olja ni priporočljivo nameniti za kuhanje, najbolje je, da ga dodajate tistim jedem, v katerih ga lahko uporabljate surovega. Običajno je zlato rumene barve, zaradi tako visoke vsebnosti omega 3 maščobnih kislin pa hitro oksidira, zato ga hranite v hladilniku.
Sama sem že nekaj let zvesta uporabnica Mediterrinega Bio lanenega olja (in tudi na splošno njihovih drugih vrst olja). Sprva sem ga uporabljala le za zajtrk, potem pa sem začela po spletu brskati za recepti, da bi ga lahko uporabila tudi v drugih jedeh.
V nadaljevanju z vami delim svojih 5 najljubših, ki jih sproti dodelujem in spreminjam. Tako da kar pogumno eksperimentirajte, ti recepti so samo osnovna ideja … Količine sestavin v jedeh prilagajam sproti. Včasih namreč jem sama, drugič sva za mizo dva, tretjič pa pripravim kaj za vso družino. Verjemite, da boste nad lanenim oljem navdušene. Jaz si sploh ne znam več predstavljati, da ga ne bi uporabljala v svoji kuhinji.
Skuta s sadjem in ovsenimi kosmiči
To je čez teden že nekaj let moj najljubši zajtrk.
Sestavine:
- dve jedilni žlici albuminske skute,
- pol banane, narezane na kolobarje,
- žlica ovsenih kosmičev,
- pest borovnic,
- pest semen granatnega jabolka,
- žlička kurkume,
- jedilna žlica Bio lanenega olja Mediterra.
Priprava:
Ovsene kosmiče namočim v vodo, v tem času pa narežem banano, operem borovnice in se ‘borim’ z granatnim jabolkom. Vse sestavine zmešam s skuto in dodam ovsene kosmiče.
Osvežilni smuti z razstupljevalnim učinkom
Laneno olje lahko dodajate v vse vrste smutijev, s spodnjim receptom se lahko po mili volji poigravate, dodajate in odvzemate sestavine, kot so na primer banane, mandlji, bazilika, kokosov ali mandljev napitek namesto vode …
Sestavine:
- Kokosova voda,
- Pol manjšega zelenega jabolka,
- pest zamrznjenih jagod, malin ali borovnic,
- pol avokada,
- kos rdeče pese (količino odmerite na podlagi tega, kako vam je všeč okus, lahko jo tudi izpustite),
- pest listov mlade špinače,
- ščepec kajenskega popra, namesto tega lahko tudi ščepec ingverja v prahu,
- jedilna žlica Bio lanenega olja Mediterra,
- žlička limoninega soka.
Priprava:
Vse sestavine dodam v blender in zmešam, prelijem v kozarec – in smuti je pripravljen.
Zelenjava iz pečice z gorčičnim prelivom
Lahko je samostojna jed ali priloga k jedem z žara.
Sestavine:
- korenje,
- mladi krompir,
- brokoli,
- češnjevi paradižniki,
- rdeča čebula,
- rdeča paprika,
- zelena paprika,
- koruza,
- šampinjoni,
- šopek redkvic,
- peteršilj,
- bazilika,
- koprc.
Za preliv:
- 3 jedilne žlice Bio lanenega olja Mediterra,
- 2 jedilni žlici jabolčnega kisa, lahko uporabite tudi limonin sok oz. dozirajte kislost po okusu,
- 1 jedilna žlica dijonske gorčice (da je malo pekoče, sicer lahko uporabite navadno gorčico ali pa takšno, ki ima notri še zrna, da je preliv lepše videti),
- drobno sesekljan česen,
- poper,
- sol (lahko uporabite tudi zeliščno sol).
Priprava:
Pečico segrejte na 180 stopinj, pekač obložite s papirjem za peko in ga pokapljajte z oljčnim oljem. Zelenjavo operete, češnjeve paradižnike pustite cele, korenje po dolgem prerežite na pol, če je krompir zelo droben, ga lahko pustite celega, sicer ga narežite na koščke, koruzo narežite na kolute, rdečo čebulo in papriko pa na trakove. Položite v pekač in posolite. Redkvice narežite na kolute in jih pustite stati v ledeno mrzli vodi. Medtem ko se zelenjava peče, pripravite preliv – v skedici z metlico zmešajte vse sestavine in sesekljajte peteršilj, koprc in baziliko.
Ko je zelenjava pečena, jo pustite zunaj nekaj minut, da se ohladi, v skledi za solato jo zmešajte s prelivom, zeliščno soljo, redkvicami in na koncu dodajte sesekljana zelišča.
Namaz iz sirčka za droživete kruhke
Sestavine:
- 500 g sira Philadelphia ali ABC,
- 2 jedilni žlici lanenega olja Bio lanenega olja Mediterra,
- šopek drobnjaka,
- sol,
- poper.
Priprava:
Na drobno sesekljajte drobnjak, ostale sestavine zmešajte v skledici, drobnjak dodajte na koncu. Namaz se odlično ujema z droživeto bageto (lahko jo pripravite sami, recept najdete TUKAJ), lahko pa ga uporabite tudi kot pomako za grisine, krekerje …
Kremna juha iz bučk, brokolija in špinače
Sestavine:
- 1 bučka,
- 1 manjši brokoli,
- 3 pesti špinače,
- jušna osnova (kadar je nimam pri roki, zalijem z vodo),
- pinjole,
- bazilika,
- čebula,
- česen,
- Bio laneno olje Mediterra,
- sol,
- poper.
Priprava:
Čebulo sesekljajte in pražite, ko postekleni, dodajte česen, ko zadiši, dodajte bučke in brokoli. Prepražite, dodajte špinačo, zalijte z jušno osnovo oz. vodo, dodajte sol. Ko juha zavre, zmanjšajte temperaturo in kuhajte približno 15 minut. Juho spasirajte s paličnim mešalnikom in pustite, da se kuha še nekaj minut. Ko jo nalijete v krožnike ali jušne skodelice, ji dodajte še jušno žlico lanenega olja Mediterra, popražene pinjole, po želji še baziliko.