9 ne prav poceni živil, ki jih lahko zamrznete in tako privarčujete

Cene živil še naprej naraščajo, kar nas je zagotovo spodbudilo, da ponovno določimo prioritete na seznamu živil.

Vsi gledamo, da vsaj malo zmanjšamo proračun za hrano, ponovno uporabimo ostanke hrane in se po najboljših močeh potrudimo zmanjšati količino zavržene hrane. 

Zamrzovanje hrane, ki je ne moremo takoj pojesti, je lahko odlična strategija, ki preprečuje metanje živil in denarja, porabljenega zanje, v smeti. Morda za nekatere izdelke sploh niste vedeli, da jih lahko zamrznete. Preverite, katera živila lahko zamrznete za prihodnjo uporabo.

Zrna, kot sta kvinoja in riž

Ta osnovna živila lahko zamrznete kuhana ali nekuhana. Zamrzovanje kuhanih žit je odličen način, da imate pri roki obroke, kadar nimate časa za kuhanje. Če želite hladna zrna pojesti v solati, jih morate najprej odtaliti, če pa želite zrna pojesti topla, lahko zamrznjena zrna položite v malo vode in jih samo segrejete.

Oreščki, semena in moka iz oreščkov

Maščoba v oreščkih in semenih lahko na polici zgnije, zato če imate veliko vrečko teh živil in ne želite, da jim poteče rok trajanja, preden jih boste imeli priložnost pojesti, lahko zamrznete tisto, česar ne boste pojedli. Enako lahko rečemo za moke iz oreščkov. Seveda morate oreščke in semena odmrzniti, preden jih zaužijete.

Sir  

Sir je lahko drag in včasih je količina, ki jo potrebujete za recept, manjša od vnaprej pripravljene količine, ki jo najdete v trgovini. Zato vam lahko zamrznitev presežka pride prav, vendar se vsi siri ne zamrznejo enako. Trdi siri, kot sta čedar in parmezan, so primernejši za zamrzovanje in jih lahko odmrznete v hladilniku, tako da jih pustite stati en dan. Mehki siri, kot sta brie in rikota, pa težje ohranijo svojo teksturo, zato jih verjetno ne boste želeli zamrzniti in nato jesti v takšni obliki. Lahko pa zamrznete in segrejete mehke sire, ki so del sestavljene jedi, na primer za lazanje ali pice. Zamrznete lahko tudi skuto, ki jo potem porabite za različne zavitke.

Gobe

Gobe so živilo, ki se hitro pokvari, z zamrzovanjem lahko preprečite kvarjenje. Vendar pa je pri zamrzovanju gob pomembno opozorilo: najprej jih morate skuhati. Čeprav jih lahko zamrznete tudi nekuhane, je v gobah približno 80 do 90 odstotkov vode, zato se lahko njihova struktura precej spremeni, če jih, preden jih shranite v zamrzovalnik, ne podušite ali skuhate na pari. Zamrznjene gobe so lahko odlične za pripravo juh in enolončnic.Zamrznjene lahko enostavno vržete v lonec. 

Limone in limete

Limone in limete so lahko drage, pogosto pa se prodajajo v velikih količinah. Če nameravate limone ali limete zamrzniti, razmislite o tem, da jih najprej olupite, saj lahko lupino citrusov zamrznete v vrečki in jo po potrebi uporabite pri kuhanju in peki. Ostale agrume lahko zamrznete cele, narezane na koščke ali pa sok stisnete v posodice za ledene kocke in uporabite vnaprej razdeljene količine. Dodate jih lahko sokovom, smutijem, solatnim prelivom in omakam.

Jalapeños in druge čili paprike

Zamrzovanje jalapeñosa in drugih čili paprik ohrani okus in omogoča priročno dodajanje v recepte. Brez težav jih lahko zamrznemo cele ali narezane na koščke, v zamrzovalniku pa lahko zdržijo do enega leta. Ko pripravljate čilije, juhe in enolončnice, jih lahko še zamrznjene preprosto dodate v recept.

Sveža zelišča

Če želite zmanjšati količino odpadkov, zamrznite sveža zelišča za prihodnjo uporabo. Večina ljudi kupi šopek zelišč, čeprav potrebujejo le nekaj vejic, in na koncu vse preostalo zavržejo. Ne glede na to, za katero zelišče gre, mu odstranite steblo in ga nato zamrznite v posodicah za ledene kocke z majhno količino hladne vode.Nato jih odmrznite jih in pustite, da voda odteče, takšne pa uporabite za svoje recepte. Zdaj imate čudovita sveža zelišča, ki jih lahko uporabite, kot bi bila sveža.

Ingver 

Ingver lahko sicer hranite v hladilniku, vendar se lahko izsuši ali splesni, če je tam dlje časa. Zato ga operite, posušite, narežite na koščke in zamrznite v vrečki z zadrgo, da bo dlje časa svež. Tako imate ingver vedno pri roki in ga lahko dodajate v različne mešanice, čaje in limonade. Lahko ga naribate naravnost iz zamrzovalnika, brez kože in vsega ter ste brez skrbi.

Avokado 

Rok trajanja avokada je lahko malce zapleten, in ker ga mnogi kupujemo v večjih količinah, se lahko pokvari, še preden ga lahko porabite vsega. Zrel avokado olupite in narežite na kocke, nato pa koščke položite na pladenj, obložen s papirjem, in zamrznite. Ko so koščki zamrznjeni, jih prestavite v vrečko ali posodo za zamrzovanje in jih shranite. Zamrznjen avokado uporabite za mešanje v smutijih in pečenih dobrotah, za zgoščevanje kremnih, hladnih juh … Če želite odmrzniti avokado, ga pustite stati na pultu, da se odmrzne. Nato avokado uporabite za pripravo omake, kot je guacamole, ali aromatičnega namaza za sendvič ali zavitek.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam