Hojla, nepremagljiva! Kako si? Stavim, da si polno zaposlena in se ves čas pritožuješ, da nimaš časa za zdrav obrok. Zato sem zavihala rokave in ti pripravila tri ideje za zdravo malico.
Pa ne samo zdravo. Poleg tega še okusno, barvito in najpomembnejše – HITRO, ker se zavedam, da smo ženske v večni bitki s časom. Naredi si nakupovalni seznam in poskusi vsaj enega od spodnjih receptov. Obljubim, da boš uživala v vsakem grižljaju.
POŠIRANO JAJCE Z AVOKADOM
Sestavine:
- bageto z drožmi (lahko jo spečeš po receptu Pola Bekeraj in za lepo modro barvo dodaš še žličko modre spiruline RAAW Life)
- jajce
- kis
- avokado
- dimljeni losos
- sol
- poper
Priprava:
Na kos bagete postaviš rezino avokada in dimljenega lososa. Poširano jajce pripraviš tako, da v kozico naliješ vodo (skoraj do vrha, da lahko jajce lepo plava v njej), ki ji dodaš žlico kisa, in vse skupaj pristaviš na štedilnik. V plitko skledico previdno ubij jajce. Sama ga po navadi skozi cedilo še precedim, da odstranim odvečno vodo iz beljaka in se ta v vodi čim lepše ovije okoli rumenjaka. Pazi, da rumenjak ostane nepoškodovan.
Vodo, ki je tik pred vretjem, z žlico rahlo premešaj in s krožnimi gibi ustvari vrtinec. Skodelico z jajcem približaj kozici z vodo in pusti, da jajce zdrsne v vrtinec. To pomaga, da beljak ovije rumenjak. Jajce kuhamo 3 do 4 minute, pri tem pa je pomembno, da voda v kozici komaj opazno vre.
Poširano jajce položi v vodo. Če želiš, da bo toplo, ga daj v vročo vodo, v nasprotnem primeru pa ga položi v hladno. Preden ga dodaš na losos, ga dobro obriši (jaz uporabim kar papirnato brisačo), nato pa začini s soljo in poprom. In naj se pojedina začne.
AVOKADOV MOUSSE
Sestavine:
- velik avokado
- banano
- 2 žlici stoodstotnega kakava v prahu
- vodo ali rastlinsko mleko
- dodatke po želji (kokosov čips, granola, sadje)
Priprava:
V blender dodaj cel avokado, banano, dve žlici kakava v prahu in čisto malo vode ali mleka (nekaj kapljic). Nato vse skupaj zblendaj do gladke in goste mase. Po potrebi lahko dodaš še malo tekočine, če si bolj sladkosneda, tudi malo javorjevega sirupa ali med, saj kakav malo pogreni. Maso nato postavi v skodelico in po želji okrasi z najljubšimi dodatki, kot so granola, sadje, kokosov čips.
TROPSKA STRJENKA IZ ČRNEGA RIŽA
Sestavine (za približno 4 kozarce):
- 200 g črnega riža
- 1 zrel mango
- 1 limeto
- 1 žlico blanširanih lešnikov
- 1 žlico kokosovih kosmičev
- 2 zreli banani
- 200 ml lešnikovega ali drugega rastlinskega mleka
- 1 žličko vaniljeve paste
- 2 pasijonki
- 4 žlice navadnega ali kokosovega jogurta
- po želji: med
Priprava:
Črni riž skuhaj po navodilih na embalaži in ga malce razkuhaj, da nabrekne in postane malce lepljiv. Nato ga odcedi in pusti, da se ohladi. Medtem olupi mango, koščico odstrani, meso pa skupaj z limetinim sokom zmelji v blenderju, da dobiš gosto omako, ki jo preliješ v skledo.
Banani olupi in ju v blenderju zmešaj z lešnikovim mlekom, vaniljevo pasto in dvema tretjinama riža (če banane niso dovolj sladke, lahko po želji dodaš še malo medu), dokler ne dobiš gladke zmesi, ki jo nato zmešaš v preostanek riža. Razdeliš v majhne skledice ali kozarce, po vrhu z žlico razporediš mango, iztisneš polovico pasijonke, nanjo naložiš še žlico jogurta in okrasiš z lešniki in kokosom.
Sveže in nasitno.
To dobroto lahko pripraviš tudi večer prej, postaviš v hladilnik in malica te naslednji dan že čaka.