Neverjetno je, kako lahko preprosto rezanje na tanke rezine in dodajanje popolnega preliva popolnoma spremenita kup zelenjave v nekaj posebnega, in ta solata je prav to.
Ohrovt narežete na tanke rezine, nato ga pustite nekaj minut, da se marinira v prelivu. Kis zmehča srčne liste križnic in jih naredi mehke, a še vedno so izjemno hrustljavi.
Krona te jedi pa je domači koriandrov in limetin preliv. Je neverjetno sočen, začimbe pa so popolnoma uravnotežene. Nobena solata ni več varna, če je ta preliv pri roki! Z njim pokapljajte vse, kar je relativno zelenega, lahko pa ga uporabite celo kot marinado za piščanca ali zrezek.
Ena od naših najljubših stvari pri omakah, kot je ta pikantni preliv, je njihova vsestranskost: čeprav so lahko odlična priloga, so tudi čudovit dodatek k solatam in drugim jedem. Ta ohrovtova solata je lahko samostojna jed iz sklede, vendar je odlična tudi kot solata za tacose, saj je super kombinacija s črnim fižolom in piščancem na žaru.
Recept za slastno solato iz ohrovta in zelja s sočnim prelivom
Sestavine:
- 3 skodelice drobno narezanega in sesekljanega ohrovta, debela stebla odstranite
- 1 ½ skodelice na tanko narezanega zelja (lahko uporabite tudi rdeče zelje)
- 1 skodelica narezanega ali nastrganega korenja
- ½ skodelice na tanko narezanih redkvic
- ½ skodelice praženih bučnih semen
Postopek:
V veliki skledi premešajte ohrovt, zelje, korenje, redkvice in bučna semena. Prelijte z nekaj žlicami preliva in premešajte. Solato pustite stati 10 minut, nato pa jo prelijte z dodatnim prelivom in postrezite.
Recept za sočen preliv, ki je nekoliko pikanten
Sestavine:
- ¼ skodelice svežega limetinega soka
- 2 žlici jabolčnega kisa
- ¼ čajne žličke kajenskega popra
- ½ čajne žličke mlete kumine
- ¼ čajne žličke soli
- 1 žlica medu
- 2 žlici sesekljanega koriandra
- ⅔ skodelice avokadovega olja
Postopek:
V srednje veliki skledi zmešajte vse sestavine razen olja, dokler se dobro ne povežejo. Med nenehnim mešanjem počasi dodajte olje. Postrežemo ali shranimo v pokriti posodi na sobni temperaturi do 3 dni ali v hladilniku do 3 tedne. Če je ohlajen, ga pred serviranjem segrejte na sobno temperaturo in dobro pretresite.