Je to sladka skrivnost švedskega uspeha?

Fika je švedski običaj, pri katerem se ljudje zberejo, jedo, pijejo in se pogovarjajo. To je njihova zelo dobrodošla tradicija na delovnem mestu. 

Skoraj neverjetno je, da je na Švedskem obvezno jesti pecivo in piti kavo. Ta lepa tradicija pa naj bi se uveljavljala tudi drugod po svetu, saj so strokovnjaki mnenja, da je ravno ta sladka navada skrivnost švedskega uspeha.

Sladka obveznost, ki jo potrebujemo vsi

Njihova pomirjujoča tradicija je nekaj, česa bi si želeli vsi. V številnih podjetjih, od Malma do Stockholma, je za vse delavce obvezno, da imajo čez dan določen čas, ko lahko sedejo in si privoščijo fiko. Fika v grobem pomeni pitje kave, grizljanje sladkih dobrot in klepetanje. Na Švedskem je del delovnega dne, tako kot pisanje e-pošte in popravljanje tiskalnika.

To je globoko zakoreninjena tradicija v njihovi kulturi. Večina Švedov ima fiko večkrat na dan, ne glede na to, ali je to ob koncu tedna ali med tednom. Gre za preživljanje časa z ljudmi, uživanje čudovitega domačega peciva in pitje odlične kave. To je podobno kot v drugih državah, kjer obiščemo kavarno. Številna švedska podjetja pa imajo obvezne odmore za fiko, zaposlenim pa so na voljo brezplačni topli napitki. 

Tradicija, ki se širi po svetu

Fika je pustila svoj pečat tudi v Avstraliji. Medtem ko sonce sije na neverjetno lepem pesku plaže Manly v Sydneyju, je za vogalom tudi majhen kotiček Švedske. Leta 2013 je švedska kuhinja Fika odprla svoja vrata osupli javnosti, ki še ni razumela pravega pomena tega prijetnega običaja. Švedska kavarna je bila sprva namenjena predvsem švedskim izseljencem. Domačini so najprej mislili, da gre za Švicarje in so prišli po čokolado. A do prijetne tradicije niso mogli dolgo ostati ravnodušni, tako da se je odnos spremenil tudi med domačini.

Vse skandinavsko je postalo moderno. Obstajajo nordijski filmi in televizijske drame, odprle so se trgovine s švedskim dizajnom in ljudje so postali radovedni. V londonskem predmestju Walthamstow je švedska kavarna Bygga Bo prevzela zamisel o fiki in jo razširila na celoten življenjski slog. Bygga Bo pomeni ‘narediti gnezdo’ in fika pomeni prijetno, sproščeno in domače, kar kavarna dokazuje že od leta 2013. Lastnika sta posel začela tako, da sta odprla svojo hišo kot pop-up trgovino s kavo in pecivom. Ker je posel šel dobro, sta se odločila, da odpreta lokal za polni delovni čas. Zdaj imata trgovino s švedskim življenjskim slogom, v kateri je vse, vključno s keramiko, svečami in oblačili, tako da lahko ljudje občutijo fiko, kadar koli si to zaželijo.

V vsem tem času so se zagotovo spremenila tudi pričakovanja potrošnikov, saj smo se vsi naveličali izdelkov iz množične proizvodnje. Vsi si želimo bolj enkratnih izdelkov in stvari, ki so skrbno izdelane. Fika popolnoma ustreza tej miselnosti. Bilo bi kar sanjsko, da se fika uvede tudi v naših podjetjih, kaj ne?

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam