9 razlogov, da potrebujemo prehranskega svetovalca

Zakaj bi sodelovala s prehranskim svetovalcem, če sama najbolje vem, kaj mi ustreza? Če je tako, ga res ne potrebujete. A če bi bilo res tako, potem tudi tega članka ne bi brali.

Dejstvo je, da so danes vse informacije dostopne v nekaj sekundah. Moja mami, seniorka, ki ni računalniška obsedenka, poišče vse informacije na svoji tablici. Ona ‘gugla’. Ravno tako lahko tudi vi poiščete na internetu vse, kar vas zanima, ali se odpravite v knjižnico in odnesete domov goro knjig z nasveti o najprimernejši hrani zase. Nekaj časa preizkušate eno priporočilo, malo se pozna, potem vas jeklena volja mine in po treh tednih se lagodno utirite nazaj v svoje stare navade. Zgodba se lahko neštetokrat ponovi. Dejstvo je, da vsak režim, ki se ga držimo, prinese določene rezultate. Le dovolj dolgo je treba vztrajati – in tu se po navadi zatakne.

Tistim, ki nimajo jeklene volje, raziskovalnega duha, s katerim bi se lahko prebili prek morja vseh dostopnih prehranskih in življenjskih nasvetov, ter dovolj znanja, da bi vedeli, kateri viri so kredibilni in kateri ne, priporočam prehranskega svetovalca. To je najboljša, najvarnejša, najhitrejša in najučinkovitejša izbira. Ostane le še vprašanje, kateri prehranski svetovalec je najbolj primeren za vas.

Ko boste iskali pravega, predlagam, da najprej sami razdelate, kaj je vaša primarna težava, kaj bi želeli spremeniti in kaj je vaš cilj.

Kaj morate vedeti o izbiri prehranskega svetovalca

Glede na področje prehranskega svetovanja, ki ga potrebujete, se bo krog primernih svetovalcev zožil

Vedeti morate, da tako, kot so ljudje v vsaki stroki specializirani za določeno ozko področje, ki ga obvladajo, smo tudi prehranski svetovalci. Vsi poznamo splošne prehranske smernice za vsa področja, v resnici pa obvladamo le nekaj ožjih področij. Moje glavno zanimanje je na primer prehrana žensk, predvsem od tridesetega leta dalje. Takrat lahko nastopijo že prvi znaki perimenopavze, ki se je mnoge ne zavedajo.

Paleto stanj in razpoloženj, ki nas spremljajo v štirideseta in pozneje v petdeseta leta, pripisujejo prehitremu tempu in preobremenjenosti. Svetovanja moškim se ne lotevam. Ne, ker jim ne bi znala pomagati ali pa ker mi ne bi bili všeč … Ravno nasprotno, zelo so mi všeč. Ne svetujem jim predvsem zato, ker verjamem, da obstaja kdo drug, ki bistveno bolje pozna problematiko moških, njihove prevladujoče vzorce in način, kako se lotijo sprememb. 

Prav tako se ne lotevam svetovanja pri motnjah hranjenja

Vsak naj se drži svojega. Se pa z veseljem in popolnoma posvetim ženskam, ki imajo med seboj navidezno nepovezane težave: nihanja razpoloženja, izčrpanost, splošno nezadovoljstvo, presežek kilogramov, nespečnost, hormonsko neravnovesje (vzrok ali posledica) in celo zdravstvene težave (alergije, policistični jajčniki, težave s ščitnico, migrene). Če bi vedeli, kako močno lahko s prehrano vplivamo na ta stanja, dam roko v ogenj, da bi bistveno drugače jedli. In to je moje poslanstvo – da vsaki, ki pride po nasvet, na razumljiv način povem, katere so konkretne spremembe, ki jo bodo vodile do bistvenega izboljšanja stanja. Skupaj določiva cilj, narediva načrt in – akcija.

Delo prehranskega svetovalca se ne zaključi pri pisanju jedilnika in štetju kalorij

Ljudje smo kompleksna bitja in sužnji navad. Sploh tistih, ki nam zagotavljajo užitek, npr. določene hrane oziroma načina prehranjevanja. Ko s prehranskim svetovalcem razdelate teorijo, jo je treba utrditi tudi v vsakdanjem življenju. Iz lastnih izkušenj vam povem, da tu večina pogrne na celi črti. Ne, ker ne bi vedeli ali znali, ampak ker hrana enostavno ni samo hrana – je užitek, druženje, pobeg in tolažba. Če v prehranskem svetovalcu najdete partnerja, s katerim boste spremenili te vzorce in bo v času preobrazbe vaša podpora, je to zmagovalna kombinacija. Torej nekdo, ki ima vsaj osnovno znanje psihologije. Da se razumemo, nihče ne more ničesar narediti namesto vas! Lahko pa se odločite, poiščete pomoč in vztrajate. 

Da se razumemo, nihče ne more ničesar narediti namesto vas! Lahko pa se odločite, poiščete pomoč in vztrajate. 

Izbira prehranskega svetovalca je pomembna. Foto: Urška Boljkovac

Osebna izkušnja prehranskega strokovnjaka je zlata vredna, vendar to ne pomeni nujno, da bo na enak način deloval tudi pri vseh ostalih

Zato je nujno, da je prehranski svetovalec primerno izobražen in vam svetuje tako, kot je za vas najustrezneje. Pozanimajte se, ali ima potrebno znanje in izkušnje s tega področja in ali njegovi nasveti temeljijo na zaključkih kliničnih študij ali le na laičnih dognanjih. Se je pripravljen dodatno izobraziti o vaši problematiki? To je še posebno pomembno, če prehransko podporo iščete zaradi zdravstvenih težav.

Vprašanja in dvomi o novem načinu prehranjevanja se pojavijo, ko začnete spremembe aktivno uvajati v življenje

Zato predlagam, da se s svojim svetovalcem vnaprej dogovorite, kdaj jih bosta razreševala. Takoj ko se pojavijo ali se boste znašli sami in boste ob naslednjem srečanju razjasnili pomisleke z njim? Obe rešitvi imata svoje prednosti in slabosti, vse pa je odvisno od prakse svetovalca in vajinega dogovora.

Odkritost je ključ do uspeha

Predpogoj za uspešne rezultate je, da sami dobro veste, kaj želite. Če je to enkratno svetovanje in enomesečni prehranski načrt, to jasno povejte. Če se zavedate, da sami ne premorete dovolj discipline za spremembe prehrane, je edina prava izbira dolgoročno sodelovanje s prehranskim strokovnjakom, npr. pri hujšanju. Gre za proces. Kilogrami se verjetno niso nabrali čez noč – in tako tudi ne bodo izginili. Ko se odločite za spremembo, se zavežite cilju, poiščite osebo, ki vam ustreza, in skupaj naredita prehranski načrt. 

Tu je še gibanje

Če najdete osebo, ki bo povezala vse te elemente in vam dala uporabne nasvete z vseh teh področij, ste na konju. Potem je na vas, da vsa priporočila vpeljete v svoj vsakdan. Tu se začnejo spremembe – in ne le v prehrani. V odnosu do sebe, v tem, kako se počutite, kako vstopite v prostor, čemu in komu namenjate energijo … In z vašo spremembo sledi tudi sprememba vaše okolice.

Opozorilo! Pred obiskom pri prehranskem svetovalcu opravite kontrolo zdravstvenega stanja pri zdravniku in o vsem obvestite tudi prehranskega svetovalca. Nujno mu povejte tudi za vsa zdravila in prehranska dopolnila, ki jih jemljete.

Zakaj bi svojo prehrano zaupali prehranskemu svetovalcu?

  • Ker vam bo predlagal preverjen režim, ki je varen, učinkovit in najprimernejši za vas.
  • Ker vam bo prilagodil prehrano glede na vaše potrebe. 
  • Ker bo upošteval vaš odnos do prehranjevanja in ga bosta po potrebi skupaj spremenila.
  • Ker boste imeli s svetovalcem podporo in motivacijo, ko sami ne boste zmogli.
  • Ker vam bo odgovoril na vprašanja in razjasnil dvome.
  • Ker boste z njim bistveno hitrejši in bolj učinkoviti, kot bi bili sami.
  • Ker jemo vsak dan, nihče pa nas ni naučil pravilnega in zdravega prehranjevanja, ki je lahko zelo okusno, enostavno in nudi našemu telesu ter možganom najboljše hranilne snovi za delovanje in splošno zdravje.
  • Ker je v družbi vedno lažje in bolj zabavno. 
  • Ker bo vaše počutje ob pravi prehrani fantastično.

In še čisto za konec: svojemu cilju se zavežite s srcem in dušo in skupaj s prehranskim strokovnjakom vam bo zagotovo uspelo.

NutriDiva prehranska svetovalnica

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam