To je 7 barv za srečo v letu 2022

Ker bi letos vsem prišla prav dodatna doza sreče, je nujno, da jih vključimo v novoletno praznovanje.

Po še enem dolgem letu vzponov in padcev ste verjetno pripravljeni, da novo leto pozdravite z novim upanjem in optimizmom. Morda vam bo dodajanje naštetih barv vašemu praznovanju pomagalo prinesti srečo! Psihologija barv že stoletja navdušuje raziskovalce. In čeprav obstaja veliko znanstvenih razprav, ni soglasja o tem, kaj barve v resnici pomenijo. Pravzaprav je precej subjektivno: raziskave kažejo, da lahko osebne preference in življenjske izkušnje določijo, katere barve so nam všeč in kako se nanje odzovemo. Znanstveniki pa pravijo, da večina barvne teorije temelji na anekdotnih dokazih, čeprav nekatere kulture menijo, da so posebni odtenki simbolični, recimo bela za neveste ali črna za žalovanje v nekaterih zahodnih kulturah.

Ali verjamete v moč barv? Barve, ki jih bom naštela vašemu praznovanju ne morejo škoditi, kajne? Tukaj so barve, ki jih morate na novoletnem praznovanju vključiti za srečo, ne glede na to, ali načrtujete tiho večerjo s svojim najboljšim prijateljem, poležavanje na kavču in gledanje novoletnega filma s svojim štirinožnim prijateljem ali srkanje novoletnih koktajlov preko Zooma z oddaljeno družino in prijatelji. Čeprav ne moremo obljubiti ničesar, vam lahko dodajanje nekaterih (ali vseh!) barv prinese srečo v prihajajočem letu. Pa poglejmo, katere barve so to:

Bela: nov začetek

Bela je že dolgo povezana z nedolžnostjo v mnogih kulturah, verskih tradicijah in umetniških delih. Renesančni rokopisi omenjajo barvo kot simbol čistosti, zato je to pogosto barva, ki je neokrnjena, sveža in čista. Ali ne potrebujemo letos vsi novega začetka?

Med barvami, ki so “must have” na novoletnem praznovanju je tudi zelena. Predlagamo zeleno obleko z bleščicami, to je letos tudi sicer zelo trendi barva.

Rdeča: veliko sreče

Eden najstarejših dogodkov, ki se še danes praznuje, je lunarno novo leto, ki sega tisoče let nazaj in se praznuje v številnih azijskih državah. Dogodek je prežet z legendo in je nastal, ko so ljudje svoje domove okrasili z rdečim dekorjem, da bi prestrašili lačno zver, za katero se je govorilo, da vsako novo leto grozi vasi. Danes je rdeča še vedno povezana s srečo v kitajskih in drugih azijskih kulturah. Poskrbite, da boste imele nekaj rdečega v bližini za srečo, ko boste nazdravljale novemu letu.

Vijolična: blaginja

Vijolična je povezana z bogastvom in so jo nekoč nosile le kraljeve osebe v Evropi in Aziji. To je zato, ker so v starodavni Feniciji iz redkega morskega polža izdelali dolgo obstojno, živahno vijolično barvo. Za ustvarjanje ene unče barve je bilo potrebnih kar 250.000 polžev, tako da so jo lahko nosili le zelo bogati, na primer kraljevi člani. Čeprav ne priporočamo barve iz morskih polžev, lahko vključitev vijolične v vaše praznovanje prinese upanje za blaginjo v letu, ki prihaja.

Modra: mirnost

Modra je že stoletja povezana z vedrino v umetnosti in verskih tradicijah. Pravzaprav so verjeli, da ima modra mistične lastnosti, zaradi svoje redkosti pigmenta in velike želje umetnikov po njej. Barvo, narejeno iz minerala lapis lazuli, so 6000 let uvožali iz Azije do 18. stoletja, ko je po naključju nastal novi modri pigment, ki so ga lahko proizvajali v komercialne namene. V svoj dom vnesite občutek spokojnosti, tako da praznujete z modro barvo za mirno novo leto.

Srebrna: priložnosti

Letos lahko izberete pogrinjek v srebrni barvi.

Srebro je ena najstarejših plemenitih kovin na svetu, ki so jo prvič izkopali pred več kot 5000 leti. Že tisočletja se uporablja tudi zaradi svojih protimikrobnih lastnosti. Obkrožite se s tem sijočim odtenkom, da proslavite vse dragocene priložnosti, ki jih bo prineslo naslednje leto!

Zelena: sreča in dobro zdravje

V mnogih kulturah je zelena povezana z naravnim svetom. In kdo ne potrebuje več zelenih površin? Številne študije povezujejo preživljanje časa v naravi z boljšim fizičnim in duševnim zdravjem, vključno s povečanjem pozitivnih čustev, kot sta sreča in zmanjšanje tesnobe. Kot rečeno, je zelena barva, ki jo morate prinesti v zaprte prostore za srečno novo leto – ne glede na to, ali želite sobo pobarvati v pomirjujoči odtenek zelene, ki so zdaj v trendu, se obleči vanjo, ali v svoj dom dodati nekaj sobnih rastlin, za katere je enostavno skrbeti.

Rumena: upanje

Rumena je živahna barva, ki vas spominja na sonce in lepe rumene cvetove, ki se zibajo na vetriču v pomladnem jutru. To je barva, ki je bila ljubljena in uporabljena v umetnosti že stoletja – sega celo v prazgodovinske jamske slike pred 17.000 leti! Svojemu praznovanju dodajte rumeno, da začnete svoje leto z občutkom upanja.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam