Te preproste sklede Buda so polne mavrične zelenjave, obložene z beljakovinami in kvinojo iz shrambe. Gre za obrok, ki je že videti okusno.
Danes vam damo recepte, ki jih je enostavno pripraviti s sestavinami, ki so pri roki in to je tisto, kar zdaj vsi iščemo. Izberite takšno s puranjimi mesnimi kroglicami ali hrustljavim tofujem.
Zakaj je to Buddha Bowl?
Tradicionalno so Buda sklede veganski, mešani in usklajeni obroki, sestavljeni iz majhnih koščkov polnozrnatih žit, rastlinskih beljakovin in zelenjave, ki sestavljajo zdravo in okusno jed v eni skledi.
Če imate mešano gospodinjstvo, ki še vedno obožuje meso, poleg majhnih koščkov vsega, naredite tako, da pripravite dve različici: eno z zdravimi pečenimi puranjimi mesnimi kroglicami in drugo s hrustljavo pečenim tofujem. To je najboljše iz obeh svetov.
Kaj je v skledah Buda?
Najboljše pri skledah Buda je, da se ne držijo strogega recepta, seznama sestavin ali celo natančnih meritev. Predstavljajo najboljše, kar je mogoče, če jemo malo tega in malo onega. Te sklede so zdrave in preproste za pripravo. Spodaj si oglejte, kaj je v teh Buda skledah, in naj se ustvarjanje začne!
Katere sestavine izbrati?
1. Zrna in riž
Zdravi ogljikovi hidrati so osnova sklede Buda, saj zagotavljajo dolgotrajno in počasi izgorevajočo energijo za preživljanje dneva. Izberite polnozrnate žitarice, ki vam bodo prinesle največ zdravih koristi, saj vsebujejo malo kalorij, zdrava hranila in vlaknine, ki vas dlje časa nasitijo.
Izberite eno ali kombinacijo naslednjih žit ali riža:
- Kvinoja
- Rjavi riž
- Kuskus
- Bulgur
2. Zelenjava
Čas je, da pojemo mavrico in študije kažejo, da je barvita zelenjava najbolj bogata s hranilnimi snovmi, ko gre za prehrano. Ta zelenjava ima več fotokemikalij in antioksidantov, ki se borijo proti boleznim, krepijo odpornost, preprečujejo rakava obolenja in bolezni srca ter povečujejo delovanje krvi in dolgoživost.
Zelenjava naj zavzema največji del sklede. Izberite kombinacijo sveže listnate zelenjave ali sveže hrustljave zelenjave, ki jo lahko obložite s pečeno zelenjavo, ki bo še slajša in bolj hrustljava, če bo nekaj minut v pečici, da se malce zapeče.
Sveža zelenjava, kot je npr:
- Špinača, rukola, ohrovt
- Avokado
- Kumare
- Na koščke narezano zelje
- Narezan korenček
- Grah
- Radič ali kalčki in mikrozelenje
- Pražena zelenjava, kot so:
- Cvetača
- Brokoli (ali pa ga raje skuhajte na pari)
- Sladki krompir
- Bučke (izberite svojo najljubšo)
- Rdeča pesa
- Koruza
- Paprika, gobe ali čebula
In ne pozabite na sadje, če se počutite sladko ali vam sladkega manjka.
Izbirajte med:
- Borovnice, jagode, maline, robide
- Narezane pomaranče, nektarine
- Narezana jabolka
- Ananas – za karameliziran okus ga poskusite speči
3. Beljakovine
Ko gre za beljakovine, naj bodo te najmanjši del sklede, npr:
- Fižol – različne vrste
- Čičerika
- Leča
- Vegetarijanske beljakovine, kot so:
- Tofu
- Vegetarijanski piščančji kruhki
- Trdo kuhana ali ocvrta jajca
Lahko pa se izognete tradicionalnim veganskim/vegetarijanskim skledam Buda in dodate puste beljakovine, kot so:
- Pečena piščančja/puranja prsa
- Pečene puranje ali piščančje mesne kroglice
4. Prelivi in dekoracija
Dodana omaka združi celotno skledo in poveže okuse. Izberite kremasto omako, omako z juho ali pa izberite lahkotno in preprosto omako z oljčnim oljem, limoninim sokom, soljo in poprom. Nekaj idej za prelive:
- Tahini preliv
- Sezamov preliv
- Grški solatni preliv
- Omaka chimichurri
- Kokosova omaka s karijem
Ne pozabite na dekoracijo! To so hrustljave majhne pikice, zaradi katerih si boste spet zaželeli te sklede. Tukaj je nekaj slastnih namigov za dekoracijo:
- Sušene brusnice, borovnice, ribez
- Praženi oreščki, semena
- Marinirana čebula
- Kisla pesa
- Olive
- Sveža zelišča, kot so koper, bazilika, koriander, peteršilj